Rolul asistenței medicale în îngrijirea pacienților cu cancer de col uterin

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE .pag3
CAPITOLUL I - Notiuni generale de anatomie si fiziologie ...pag4 1.1- Anatomia ..pag4
1.2- Fiziologia .pag5
CAPITOLUL II - Cancerul de col uterin . pag7 2.1-Definitie .pag7
2.2-Clasificare ..pag8
2.3-Tablou clinic ..pag8 2.4-Diagnostic . pag9
2.5-Tratament ...pag11
CAPITOLUL III-Rolul asistentei medicale in ingrijirea pacientelor cu cancer de col uterin pag12
CAPITOLUL IV-Studiu de caz ..pag20 4.1- Cazul I .pag20
4.2-Cazul II pag27
4.3- Cazul III ..pag33
CONCLUZII pag38
BIBLIOGRAFIE ..pag39


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Prin elaborarea acestui proiect ne propunem identificarea si evidentierea modalitatilor de evaluare, investigare, ingrijire si recuperare a unei paciente cu cancer de col uterin prin care sa se asigure legatura de continuitate intre pregatirea teoretica dobandita in scoala si pregatirea practica, dobandita prin invatamant clinic, in unitati de asistenta obstetricala.
Sanatatea femeii este fara indoiala bunul cel mai pretios. Organele genitale feminine, care indeplinesc o functie atat de importanta precum perpetuarea speciei, sunt expuse unor boli, dintre care multe pot fi prevenite prin masuri si practici de igiena. Acestea au ca scop pe de o parte asigurarea dezvoltarii si functionarii normale a organelor genitale, iar pe de alta parte prevenirea imbolnavirii lor.
Doresc sa precizez ca la femei, cea mai frecventa localizare a cancerului este la nivelul colului uterin. Aparitia lui are diferite cauze, insa nu orice eroziune de col evolueaza spre cancer, aceasta evolutie fiind in functie de factorii favorabili locali sau generali.
Prin tema de fata doresc sa pun in evidenta importanta acestei afectiuni prin acordarea unei atentii deosebite primelor semne patognomonice. Intrucat numarul cazurilor noi este in crestere la femeile tinere este foarte bine de stiut ca descoperirea in stadiul sau incipient poate duce la o vindecare completa, prin urmare, as dori sa mentionez ca pana la aparitia cancerului exista suficient timp ca aceste leziuni de col sa fie descoperite si tratate corect, in felul acesta prevenindu-se aparitia bolii si agravarea ei.
CAPITOLUL I
NOTIUNI GENERALE DE ANATOMIE SI FOZIOLOGIE A ORGANELOR GENITALE FEMININE
1.1 NOTIUNI DE ANATOMIE
Organele genitale la femeie se afla asezate in excavatia pelvina.
La ele deosebim doua feluri de organe:
- Organe genitale externe (vulva)
- Organele genitale interne:Ovar .Trompe uterine.Uter .Vagin .
Vulva :Este un aparat cu mai multe elemente morfo-functionale avand un rol important in copulatia si mictiunea uterina. In jurul orificiului de deschidere vulvara se gasesc o serie de formatiuni:
- Orificiul extern al uretrei - meatul urinar;
- Aparatul erectil format din clitoris si labiile mici;
- Orificiul vulvar si clitorisul
Ovarul :Este un organ pereche, glanda sexuala femela, in care se produc elementele sexuale numite ovule si hormonii sexualii, asezat in micul bazin, de o parte si de alta a uterului si fixat de ligamente largi;
Trompele uterine- sunt reprezentate de :Salpinge, Tube,Trompa Fallope
Constituie un organ pereche, cilindric, oviduct si spermatoduct, cu o lungime de 10-15 cm prezentand un epiteliu intern (submucoasa - mucoasa) cudat si ciliat, un strat muscular cu fibre longitudinale si circulare si un strat conjunctiv adventiceal la exterior.
Uterul (mitra):Este un organ mic, median, musculo-cavitar nepereche, usor turtit anteroposterior si flectat inainte.
Uterul are urmatoarele portiuni:Fundul uterin.Corpul uterin.Istmul uterin.
Colul uterin, este portiunea inferioara mai stramta, mai lunga si de aproximativ 3 cm.In interiorul uterului se afla cavitatea uterina mai larga la nivelul corpului uterin, care se ingusteaza progresiv spre col unde formeaza canalul cervical. Colul uterin prezinta un orificiu superior de comunicare cu cavitatea uterina, care se numeste orificiul uterin intern, si un orificiu inferior prin care comunica cu vaginul si care se numeste orificiul uterin extern.
Pe colul uterin se insera vaginul (extremitatea superioara a vaginului), insertie care urca mai sus, pe peretele posterior al colului uterin. Astfel, colul prezinta o portiune superioara, extravaginala si una inferioara, intravaginala.
Intre portiunea intravaginala si extremitatea superioara a vaginului se delimiteaza fornixul vaginei.


Fisiere in arhiva (1):

 • Rolul asistentei medicale in ingrijirea pacientilor cu cancer de col uterin.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.Mozes C. - Tehnica ingrijirii bolnavului, Editura Medicala, Bucuresti, 1997 , p.867-890.
2.N. Crisan - Ginecologie, Ed. Societatea - Stiinta - Tehnica, Bucuresti 1996. 3.Negru T. M. G. Serban - Fiziopatologie, manual pentru scoli sanitare postliceale, Ed. D. P., Bucuresti, 1994.
4. Nitescu V. - Obstretica si ginecologie, manual pentru scoli sanitare postliceale, Ed. D. P. Bucuresti, 1996, p.9-20.
5. Titirca L - Tehnici de evaluare si ingrijire acordate bolnavilor de asistenti medicali, Ed. Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 2001, p.143-145, 174- 184.
6. Titirca L - Ghid de nursing, Ed. Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 1999, p.120.
7. Titirca L - Manual de ingrijiri specifice acordate de catre asistenta medicala, Ed. Viata M


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!