Rolul aparatului respirator în menținerea echilibrului acido bazic

Extras din referat Cum descarc?

Pentru a descoperii relatia dintre aparatul respirator si echilibrul acido-bazic se impune ca in prealabil sa se defineasca si sa se explice functiile si comportamentul acestor doua elemente cheie .
Definitia aparatului respirator.
Aparatul respirator este alcatuit din totalitatea organelor care asigura mecanismul respiratiei: al ventilatiei pulmonare, ca si al schimburilor de gaze de la nivelul alveolelor pulmonare - hematoza. Acestea sunt: caile respiratorii superioare (cavitatile nazale si faringele), cele inferioare (laringele, trahee si bronhii) si plamanii, ca organe principale ale actului respirator. Pentru ca in ultima instanta aparatul respirator are ca scop final respiratia se impune o definitie a acesteia. Ea este definita ca semnificand totalitatea proceselor fiziologice prin care se realizeaza schimbul de gaze (absorbirea oxigenului si eliminarea bioxidului de carbon) intre organismele vii si mediul inconjurator; actiune ritmica si mecanica prin care animalele superioare inspira aerul ambiant continand oxigenul necesar intretinerii vietii si expira bioxidul de carbon si vaporii de apa rezultati din arderi; rasuflare. Mai simplu respiratia reprezinta un proces fiziologic care consta in schimbul de gaze intre organism si mediul inconjurator (constand in absorbirea oxigenului si eliminarea bioxidului de carbon). 
E stiut faptul ca toate vietuitoarele cu exceptia catorva microorganisme, au nevoie de oxigen pentru desfasurarea proceselor vitale din diferite tesuturi. In cadrul functiei respiratorii deosebim doua componente : respiratia externa sau pulmonara, care asigura schimbul de gaze intre aerul din plamani si sangele din capilarele pulmonare si respiratia interna sau tisulara, care asigura schimbul de gaze intre sange si tesuturi. 
Din punct de vedere functional, respiratia prezinta:
o ventilatia pulmonara -- deplasarea aerului in ambele sensuri intre alveolele pulmonare si atmosfera
o difuziunea O2 si CO2 intre alveolele pulmonare si sange
o transportul O2 si CO2 prin sange si lichidele organismului catre si de la celule
Ventilatia pulmonara
Circulatia alternativa a aerului se realizeaza ca urmare a variatiilor ciclice ale volumului cutiei toracice, urmate de miscarile in acelasi sens ale plamanilor, solidarizati cu aceasta prin intermediul pleurei. Variatiile ciclice ale volumului aparatului toraco-pulmonar se realizeaza in cursul a doua miscari de sens opus, definite ca miscarea inspiratorie si miscarea expiratorie.
Functionarea ventilatiei pulmonare
Dimensiunile plamanilor pot varia prin distensie si retractie in doua moduri: 
1. prin miscarile de ridicare si coborare ale diafragmului care alungesc si scurteaza cavitatea toracica
2. prin ridicarea si coborarea coastelor, care determina cresterea si descresterea diametrului antero-posterior al cavitatii toracice. 
Respiratia normala, de repaus, se realizeaza aproape in intregime prin miscarile din prima categorie. in timpul inspiratiei, contractia diafragmei trage in jos fata bazala a plamanilor. Apoi, in timpul expiratiei linistite, diafragma se relaxeaza, iar retractia elastica a plamanilor, a peretelui toracic si a structurilor abdominale comprima plamanii.
A doua cale de expansionare a plamanilor o reprezinta ridicarea grilajului costal. In pozitia de repaus, acesta este coborat, permitand sternului sa se apropie de coloana vertebrala; cand grilajul costal se ridica, acesta proiecteaza inainte sternul, care se indeparteaza de coloana vertebrala, ceea ce mareste diametrul antero-posterior cu aproximativ 20% in inspiratia maxima fata de expiratie. Muschii care determina ridicarea grilajului costal se numesc muschi inspiratori si sunt, in special, muschii gatului. Muschii care determina coborarea grilajului costal sunt muschi expiratori; de exemplu, muschii drepti abdominali.
Presiunea pleurala este presiunea din spatiul cu-prins intre pleura viscerala si cea parietala. In mod normal, exista o sectiune permanenta a lichidului din acest spatiu, ceea ce duce la o presiune negativa la acest nivel (mai mica decat valoarea celei atmosferice). Presiunea pleurala variaza cu fazele respiratiei.
Presiunea alveolara este presiunea din interiorul alveolelor pulmonare. In repaus, cand glota este deschisa, aerul nu circula intre plamani si atmosfera; in acest moment, presiunea in orice parte a arborelui respirator este egala cu presiunea atmosferica, considerata 0 cm H2O. Pentru a permite patrunderea aerului in plamani in timpul inspiratiei, presiunea in alveole trebuie sa scada sub presiunea atmosferica; in timpul unei inspiratii normale ea devine negativa. Aceasta presiune negativa usoara este suficienta pentru ca, in cele doua secunde necesare inspiratiei, in plamani sa patrunda aproximativ 500 ml de aer. Variatii opuse apar in timpul expiratiei: presiunea alveolara creste ceea ce forteaza 500 ml de aer sa iasa din plamani in cele 2-3 secunde, cat dureaza expiratia.
Fortele elastice pulmonare (de recul) care stau la baza realizarii expiratiei sunt de doua tipuri: 
1. fortele elastice ale tesutului pulmonar insusi 
2. 2. fortele elastice produse de tensiunea superficiala a lichidului care captuseste la interior peretii alveolari (surfactant) si alte spatii aeriene pulmonare.
Deoarece suprafata interna a alveolelor este acoperita de acest strat subtire de lichid, iar in alveole exista aer, aici apar forte de tensiune superficiala. intrucat acest fenomen este prezent in toate spatiile aeriene pulmonare, efectul este o forta rezultanta a intregului plaman, numita forta de tensiune superficiala si care se adauga elasticitatii tesutului pulmonar, favorizand expiratia.
Volume si capacitati pulmonare. O metoda simpla pentru studiul ventilatiei pulmonare este inregistrarea volumului aerului deplasat spre interiorul si, respectiv, exteriorul plamanilor, procedeu numit spirometrie (datorita denumirii aparatului utilizat - spirometru .
Exista patru volume pulmonare diferite care, adunate, reprezinta volumul maxim pe care il poate atinge expansiunea pulmonara. Semnificatia acestor volume este urmatoarea:
Volumul curent este volumul de aer inspirat si expirat in timpul respiratiei normale; in medie - 500 ml. 
Volumul inspirator de rezerva este un volum suplimentar de aer care poate fi inspirat peste volu-mulcurent-3000ml.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Aparatului Respirator in Mentinerea Echilibrului Acido Bazic.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!