Rolul alimentației în prevenirea cancerului mamar

Extras din referat Cum descarc?

Cancerul mamar este una din neoplaziile umane majore , reprezentand 32% din toate cancerele feminine, responsabil de 18% din decesele prin neoplazii -  locul I intre cauzele de deces prin cancer la femei. 
Cancerul mamar reprezinta 20% din totalitatea cancerelor la femeile din Europa. Incidenta cancerului mamar creste cu o rata de 1-2% anual in multe tari, si se apreciaza ca in prima decada a mileniului III aproape un milion de femei vor dezvolta boala in intreaga lume. 
Milioane de cazuri de cancer ar putea fi prevenite prin modificarea stilului de viata , adica prin dieta, controlul greutatii corporale, activitate fizica si renuntare la consumul de tutun. 
Factorii ce scad riscul de cancer mamar sunt:
-varsta tanara la momentul primei nasteri
-activitatea fizica
-menopauza artificiala inainte de 35 de ani 
-lactatie prelungita
-consumul crescut de ulei de peste si bagat in fibre
-consumul de fitoestrogeni 
Multe argumente confirma faptul ca dieta si alimentatia rationala pot contribui la incetinirea procesului cancerogenezei si aparitia recidivelor. Datele epidermologice si experimentale atesta ideea ca exista o legatura intre alimentatie, anumite componente ale alimentatiei si aparitia unor cancere endocrine si digestive (mamar, al prostatei, colonului, stomacului). 
Cercetatorii cred ca estrogenul, hormonul sexual feminin, este principalul vinovat de multe cazuri de cancere de san, desi nu toate tipurile de cancer de san au legatura cu estrogenul. Estrogenul favorizeaza dezvoltarea celulara in tesuturile sanului si in organele de reproducere, iar cancerul este o boala in care cresterea celulelor scapa de sub control. 
Un studiu publicat in revista Cancer a aratat ca pentru femeile care au luat in greutate mai mult de 10 kg dupa adolescenta riscul de a face cancer de san este de doua ori mai mare. Riscul crescut ridicat de obezitate poate fi legat tot de estrogen. Femeia obeza tinde sa aiba un nivel mai crescut de estrogen in corp decat femeile slabe. 
Un studiu facut in Mexic a ajuns la concluzia ca un consum exagerat de carbohidrati creste riscul de cancer de san. In Franta acelasi lucru a fost constatat la femeile la menopauza care consumau carbohidrati care se absorb mai rapid (cu incarcatura glicemica mare).
Exista studii contradictorii cu privire la faptul ca o dieta bogata in grasimi ar prezenta un risc crescut de cancer de san. 
Studiile experimentale au demonstrat asocierea dintre grasimile alimentare si riscul cancerului mamar, colon, prostata. S-a constatat riscul cancerului mamar la animale dupa un aport crescut de grasimi alimentare. 
In tarile cu consum sporit de grasimi incidenta si mortalitatea prin cancer mamar este crescuta. Se mentine o corelatie pozitiva intre mortalitatea prin cancer mamar si grasimile de origine animala. Incidenta este mai frecventa printre femeile in postmenopauza, comparativ cu cele in premenopauza. Dezvoltatea cancerului mamar poate fi influentat de profilul hormonal. Aportul crescut de grasimi alimentare se asociaza cu cresterea estrogenilor circulanti , factor de risc al cancerului mamar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul alimentatiei in prevenirea cancerului mamar.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- Creff F.A., Manual de dietetica in practica medicala curenta, Ed. Polirom 2010
- Veresiu I.A., Recomandari de interventii nutritionale la pacientii spitalizati, Ed. Echinox 2016
- Vasilachi G., Vasilachi A., Alimentatia omului sanatos si a omului bolnav, Ed. ARC 2008
- Balch P.A., Vindecare prin nutritie, Ed. Litera 2014


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!