Respectarea Parametrilor Ocluziei In Restaurari Protetice Unidentare

Extras din referat Cum descarc?

Medicii stomatologi sunt implicati in mod constant in managementul ocluziei pacientului pe tot parcursul procesului de resturare, aceasta deoarece suprafata ocluzala a dintilor este partea cea mai importanta in realizarea restaurarii. Acest interes este explicat prin rolul care il are ocluzia in sistemul articulator si efectul traumatic al ocluziei asupradintelui si a sistemului periodontal.
Punctul de plecare in examinarea ocluziei este examinarea. Este important ca inainte de inceperea tratamentului sa se faca un examen clinic minutios al ocluziei si apoi sa se treaca la tratamentul restaurativ. Principiul care sta la baza realizarii unei restauratii care nu afecteaza ocluzia pacientului este descrisa de medici ca abordare conformativa care inseamna ca restauratie trebuie sa fie adaptata la relatia ocluzala, adica ocluzia noii restauratii sa fie realizata astfel incat contactele ocluzale sa nu fie alterate. Este putin probabila aparitia problemelor dentare, parodontale, musculare, ale ATM.
pacientul are o ocluzie ideala in ocluzie centrica (CO) si in relatie centrica (CR) cu ghidajul anterior liber de interferentele posterioare cand pacientul nu are ocluzie ideala dar prepararea suprafetei ocluzale nu va duce la schimbarea ocluziei centrice sau a ghidajului anterior al pacientului.
Astfel de cazuri, cand ocluzia nu este corecta, sunt cazurile incare dintele ce trebuie restaurat prezinta un contact deflectiv, dar totusi asigura ghidajul principal pentru CR si CO, sau dintele determina interferente posterioare foarte mari.
nu trebuie sa existe afectiuni ATM ; daca exista, trebuie tratata afectiunea si apoi corectarea ocluziei.
Desi abordarea conformativa prevede ca nu trebuie schimbata ocluzia pacientului, acest lucru se refera la contactele ocluzale pe care pacientul le are intre dintii care nu au fost restaurati.
Aceasta nu inseamna ca restauratia trebuie sa reproduca cu precizie ocluzia.
Principiile ocluziei ideale La nivel dentar ocluzia ideala este descrisa ca un contact ocluzal care este in linie cu axul longitudinal al dintelui si simultan cu alte contacte ocluzale din cavitatea orala. Acest lucru inseamna eliminarea contactelor inclinate care sunt considerate a fi traumatizante datorita fortelor laterale pe cale pot genera.
Atat timp cat contactele sunt pastrate se trece la abordarea conformativa. Prin abordare conformativa se poate imbunatati ocluzia dintelui restaurat prin eliminarea contactelor inclinate fie prin modificarea suprafetelor ocluzale fie prin modificarea dintelui antagonist.
Daca contactele ocluzale cu dintii antagonisti sunt modificate atunci abordarea nu mai este conformativa ci de reorganizare. Nu este gresit, dar necesita o abordare diferita.
Principiul EDEC- este un sistem realizat pentru a da o progresie logica a etapelor de producere a restauratiei prin abordare conformativa. EDEC este folosita la restauratiile directe si indirecte Se face un examen al ocluziei inainte de preparare. Examenul are ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Respectarea Parametrilor Ocluziei In Restaurari Protetice Unidentare
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!