REACTII DE HIPERSENSIBILITATE IMUNA Sunt stari in care apare o reactie imuna exagerata, excesiva sau necontrolata. Pot fi mediate celular (L.T.), umoral (Ac, complexe imune). Consecinta este aparitia unor leziuni la contactele secundare cu Ag care au indus aceste stari. Gell si Coombs le-au clasificat in 4 tipuri: I. Hipersensibilitatea tip I Modificarile produse de IgE (reagine) La persoanele predispuse genetic (atopice) se produce o secretie crescuta de IgE. Un individ este atopic atunci cand prezinta teste cutanate pozitive la alergene comune din mediu. Existenta atopiei nu este egala cu boala. IgE se produc fata de multi alergeni care la persoane sanatoase nu produc reactie. IgE sintetizate (au capacitate citofitica foarte mare) se fixeaza la suprafata M, B, E, L, B. La un nou contact cu alergogenul se produce lezarea prin IgE fixate celular. Are loc degranularea M si B cu eliberarea de mediatori (preformati, de novo). Acestea actioneaza asupra organelor tinta si duc la reactii specifice cu conturarea unor taboluri clinice denumite boli alergice. Alergenul: - polipeptide sau proteine cu G.M. mica; - Ag - numiti alergeni (produc alergia). 1. Alergeni inhalati. - produc boli respiratorii; - boli oftalmologice. a) Praful de casa - cel mai frecvent: - alergenul principal - specii de DERMATOPHAGOIDES; - insecte, perii de animale; - scame de piele. b) Polenul: - graminate; - periodicitate sezoniera; - r. incrucisate intre polen si fructe/legume; - alergia la mesteacan duce la ap. alergiei la mere. c) Perii de animale - pisica, caine, hamster, iepure. d) Penele. e) Mucegaiuri - specii de Aspergillus, Cladosporium, Thermophiles. f) Substante chimice: - proteazele (alcalaza esparaza din Bacillus Subtilis - utilizate in producerea detergentului) - alergii profesionale - dermatite de contact g) Alergeni alimentari cu volatilitate crescuta: - peste, fructe de mare - la inhalare (miros); - faina; 2. Alergeni orali: - alimente; - aditivi alimentari; - medicamente. - produc: - gastroenteropatia alergica; - dermatita atopica; - soc anafilactic; - urticarie; - angioedemul; - astm bronsic. Sunt molecule proteice cu G.M. mica - provin din alimente sau apar in cursul digestiei intraluminale; - unii au capacitate Ag intrinseca, altii se comporta ca haptene. Mai frecvent: - laptele - lactoglobulina, caseina; - pestele - proteina M; - moluste, arahide, nuci, soia, telina, ou. - medicamentele pot produce: - eriterm; - eruptie cutanata fixa; - urticarie; - angioame; - anafilaxie. - AB; - sulfamide; - antiinflamatoare. 3. Alergenii de contact: - cosmetice,vopsele,parfumuri, uleiuri, rimel, creme, unguente, latex (manusi); - dermatite de contact, soc (rar). 4. Alergenii injectabili: - medicamente; - veninuri de insecte - HIMENOPTERA; - seruri utilizate in imunoterapie.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).