Poliomielita

Extras din referat Cum descarc?

1. DEFINITIE
Poliomielita este o boala infecto-contagioasa sistemica ce afecteaza primordial sistemul nervos central si determina uneori paralizii. Tabloul clinic poate varia de la manifestari nespecifice respiratorii sau digestive, pana la imbolnaviri severe, encefalite sau menigoencefalite cu paralizii si tulburari respiratorii.
2.ETIOLOGIE
Virusurile poliomielitice sunt foarte mici (28 nm), sub forma de particule sferice sau cubice.Exista 3 tipuri imunologic distincte: tipul 1 (Brunhilde), tipul 2 (Lansing), tipul 3 (Leon).Sunt rezintente la eter, cloroform, alcool, compusi cuaternari de amoniu (Bromocet) si la frig, rezista in apa de canal, in lapte si derivate. Sunt foarte sensibili la caldura (mor in 30 minute la 60o), sunt distrusi de sublimat, agenti oxidanti (apa oxigenata, permanganat de potasiu), raze UV, ca si de clorinarea puternica a apei.
3.EPIDEMIOLOGIE
Astazi, poliomielita mai apare numai in mici focare epidemice sau in cazuri sporadice, de obicei la nevaccinati.Morbiditatea, considerata pana in 1960, a fost redusa la cifre minore , in tarile in care s-a aplicat vaccinarea antipoliomielitica in masa, cu vaccin cu virus viu atenuat, efect care s-a inregistrat si in tara noastra.
In zonele temperate, la populatii nevaccinate, poliomielita este mai frecventa vara - toamna, la tropice este uniforma in tot timpul anului.
Boala apare mai frecvent la copii si adolescenti, predominand la sexul masculin.
Sursa de infectie este omul bolnav sau purtator sanatos de virus.Virusul exista in orofaringe in primele 7 zile de boala (contagiozitate maxima) si se mentine in tractul intestinal saptamani sau chiar luni.
Transmiterea bolii se face prin contact direct interuman, aerogen si prin cale fecal- orala.Virusul se poate transmite si prin apa si alimente contaminate (lapte, vegetale, fructe crude).Nu poate fi neglijat nici rolul mustelor.
Contagiozitatea poliomielitei este foarte mare, dar 95-98 % din infectii raman inaparente.
Receptivitatea este generala.Copiii nascuti din mame imune poseda o imunitate pasiva, care dispare in 3- 4 luni.
4.PATOGENIE
Poarta de intrare a virusului in organism este orofaringele si tractul intestinal.Virusul se multiplica in celulele epiteliale ale faringelui, intestinului si in tesutul limfatic al acestora (amigdale, ganglioni limfatici).Infectia poliomielitica se dezvolta in 3 stadii:
1.) stadiul intestinal, obligatoriu, corespunde infectiilor inaparente, care raman in acest stadiusi duc la o imunizare oculta.
2.) stadiul de viremie (sfarsitul incubatiei si boala minora) realizabil numai cand virusul, depasind apararea locala, patrunde in sange, se poate termina prin neutralizarea virusului de catre anticorpii circulanti , sau prin propagarea virusului catre sistemul nervos central.
3.) Stadiul de invazie a sistemului nervos central survine numai in 1-2 % din cazuri, virusul traverseaza bariera hematomeningeana catre maduva spinarii sau creier.Invazia sistemului nervos este favorizata de o serie de factori : eforturi fizice, insolatii, surmenaj psihic, traumatisme, operatii nazofaringiene, extractii dentare, graviditate, etc.
5.TABLOU CLINIC
Incubatia este de 7 - 14 zile (extreme : 3- 35 zile)
Boala minora dureaza 2 - 4 zile , corespunde viremiei.Simptomatologia este nespecifica :febra, dureri musculare, simptome catarale respiratorii, simptome digestive (anorexie, greata, varsaturi, diaree).Uneori se asociaza cu indispozitie, iritabilitate, insomnie, somnolenta.
Evolutia poliomielitei se poate opri aici.In 5 - 10 % din cazuri, indeosebi la copii mari si adulti aceasta prima faza lipseste, boala incepand direct cu paralizii.
Perioada de latenta , formata din 2 - 4 zile de sanatate aparenta urmeaza dupa boala minora. 
Perioada de stare sau boala majora ce se caracterizeaza prin febra inalta si fenomene nervoase incadrate intr-un stadiu preparalitic si un stadiu paralitic.
Stadiul preparalitic care dureaza intre cateva ore pana la 5 zile si se manifesta prin febra, cefalee, indispozitie, iritabilitate, nevralgii, mialgii, parestezii, hiperestezie cutanata. Pot fi prezente fasciculatii cutanate; exista o stare de adinamie cu scaderea fortei musculare segmentare si a rezistentei la miscarile pasive, "inertia cefei". Reflexele cutanate pot sa dispara, iar reflexele osteotendinoase sunt modificate (hiper sau hipo- reactivitate). Constienta este pastrata (nu in encefalita polio). Este prezent sindromul meningean.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poliomielita.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!