Plagiatul - etica cercetării științifice

Extras din referat Cum descarc?

Plagiatul reprezinta insusirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau textelor unei persoane, indiferent de calea prin care acestea au fost obtinute, prezentandu-le drept creatie personala ( LEGEA nr. 206 din 27 mai 2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare. )
Autorul real poate fi o persoana, o organizatie, sau poate include mai multe persoane sau organizatii, inclusiv o comunitate de contributori - precum Wikipedia. Indiferent de tipul autorului real, si de forma de publicare (anonima, sub pseudonim, sau sub numele real), preluarea creatiei acestuia fara specificarea corecta a sursei reprezinta plagiat. De asemenea, plagiatul este distinct de incalcarea drepturilor morale ale autorului sau de incalcarea drepturilor de autor. 
Cuvantul ,,plagiat" vine, din latinescul ,,plagium", care se traduce prin ,,a vinde altora sclavi furati sau care nu apartin vanzatorului". Termenul si-a pastrat pana acum sensul originar, pentru ca el este, din punct de vedere semantic, sinonim cu furt. Existenta contrafacerii sau a plagiatului se stabileste, in principiu, pe baza de asemanari si nu de deosebiri. Simpla existenta a unor deosebiri nu apara de invinuirea de plagiat, daca se dovedeste existenta si importanta asemanarilor. Stabilirea existentei plagiatului este, prin urmare, o "problema de fapt".
Modalitati de evitare a plagiatului :
1. Acordati-va cat mai mult timp pentru cercetarea si scrierea eseurilor/lucrarilor.Nu incepeti redactarea eseului/lucrarii pana cand nu va dati seama daca subiectul ales este realizabil sau nu.Puteti fi suspectat foarte usor de plagiat atat timp cat eseul/lucrarea trateaza alt subiect decat cel initial. Atunci cand gasiti suficiente informatii pentru realizarea eseului/lucrarii si nu aveti suficient timp la dispozitie pentru a redacta un eseu/lucrare cu un nou subiect, plagiatul este o tentatie mare! 
2. Acordati-va suficient timp asimilarii informatiilor din sursele de documentare. Daca sursa de documentare este o carte, incepeti prin a face o sinteza a acesteia. Daca veti incepe scrierea eseului/lucrarii pe baza sintezei, urmand ca in final sa includeti citatele de care aveti nevoie si sa indicati sursa acestora., veti constata in final ca ati realizat o lucrare originala. Originalitatea vine de la sintetizarea sursei de documentare!
3. Fiti atenti la sursele de documentare care contin surse bibliografice citate in totalitate. Acest lucru va asigura ca puteti cita cu usurinta o sursa bibliografica atunci cand redactati eseul/lucrarea. 
4. Obisnuiti-va sa inchideti intre ghilimele toate citatele din sursele de inspiratie pe care le folositi in redactarea eseului/lucrarii. Acest lucru va va economisi timp, deoarece nu va trebui sa cautati in tot textul eseului/lucrarii atunci cand pregatiti lucrarea finala. 
5. Folositi un ghid de redactare atunci cand va documentati pentru eseul/lucrarea dvs.
6. Aveti incredere in dvs. Chiar si cei mai buni scriitori sunt adesea constienti de ideile lor bune si cred ca nu mai au nimic de spus atunci cand lucrarile lor "au spus" atat de multe. Ideile originale provin de la cel care lucreaza indeaproape cu ideile altora, nu dintr-un moment inspiratie! - 
7. Este bine sa stiti de unde puteti primi ajutor. In afara de profesorul dvs., puteti primi ajutor de la biblioteca universitatii . Profesorul dvs. va va poate ajuta cu probleme legate de gestionarea timpului, stresului, si dizabilitati de invatare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Plagiatul - etica cercetarii stiintifice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.http://www.timsoft.ro/ejournal/plagiat.html
2.https://adevarul.ro/cultura/arte/fenomenul-plagiatului
3.Plagiatul universal, Ion Simut, editura Romania literara, 2007
4.Apologia plagiatului , editura-art, 2009, Jean-Luc Henning
5.Plagiatul la romani, Pavel Balmus, Editura Arc, Chisinau, in 2004
6.Istoria ilustrata aplagiatului la romani., Dobrescu Alexandru Mercel, Editura Emolis, Iasi. 2007
7.Cum sa redactam o lucrare de licenta, o teza de doctorat, un aticol stiintific, in domeniul stiintelor socio-umane, Septimiu Chelcea, editura Comunicare.ro, Bucuresti 2003


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!