Perceptia Sociala a Profesiei de Medic

Extras din referat Cum descarc?

Obiectul si scopul profesiunii medicale, multiplele relatii interumane care sunt angajate in timpul si pentru realizarea actului medical, au implicat de la inceput o conduita profesionala cu un bogat continut etic. Despre permanenta legatura a medicului cu oamenii si continutul profund uman al acestei relatii vorbea Hipocrate acum doua mii de ani in urma, reliefand modul in care trebuie cercetata suferinta umana si facute cunoscute oamenilor din popor cauzele acestei suferinte. "Lor, ca oameni din popor nu le este usor sa-si priceapa propriile suferinte, felul cum se ivesc si se potolesc, din ce cauza se inrautatesc ori se micsoreaza, dar inteleg mai lesne cele descoperite si spuse de altul, si fiecare, cand asculta isi aminteste lucruri ce i s-au intamplat si lui."
Practica medicala a izvorat deci dintr-o necesitate fireasca, umana dupa care omul suferind - pentru ca nu este la fel cu omul sanatos - trebuie inteles si ajutat, principala functie a medicului, functia medicala a profesiunii de medic fiind aceea de a sluji umanitatea in lupta ei impotriva suferintei si a bolii, pentru a apara si promova sanatatea, capacitatea de munca si creatie a omului.
Daca la inceputul profesiunii medicale, misiunea medicului era de a vindeca bolnavul si a-i alina suferinta, ei i s-a adaugat cu timpul indatorirea de a preveni imbolnavirile, pentru ca, timpurile moderne sa puna in fata medicului sarcina asigurarii starii de sanatate a intregii societati sub toate aspectele pe care aceasta le implica. Cu alte cuvinte, medicina de azi trebuie sa cunoasca boala nu numai prin ea insasi ca o pura si simpla entitate nosologica, ci sa cunoasca ansamblul de factori care o conditioneaza, subliniind ca raportul medic - societate capata o prevalenta deosebita.
Inca din cele mai vechi timpuri i s-a recunoscut profesiunii medicale caracterul de profesie activa, de interventie, caracter remarcat inca din antichitate de cunoscutul scriitor Celsus cand spunea: "Este mai potrivit sa incerci o interventie indoielnica decat niciuna", iar citandu-l pe Asclepiade, spune ca "datoria medicului este sa vindece sigur, repede si cu voie buna", evidentiind de fapt cele trei coordonate ale actului medical: cunoasterea stiintifica(siguranta), tehnicitatea care permite repeziciune si voia buna care reflecta totalitatea conditiilor morale pentru exercitarea artei vindecarii.
Intotdeauna medicina progresista a conceput si promovat ideea ca responsabilitatea profesionala autentica decurge din imperativele sociale ale profesiunii medicale, ca simtul raspunderii profesional-sociale a medicului este criteriul de prim ordin al progresului profesional. Intr-adevar competenta profesionala autentica nu se obtine deact acolo unde constiinta despre munca este inaintata; or, fata de mijloacele identice de slujire a intereselor generale puse la dispozitie de societate, rezultatele profesionale diferite depind in mod evident de atitudinea fata de munca, iar aceasta face parte din constiinta sociala a medicului.
Cand se afirma ca medicul este un factor important de cultura si progres social, permanent in atentia opiniei publice, ne referim cu precadere la rolul sau primordial in realizarea mesajelor social-umane de bine, echilibru si sanatate, prin intermediul profesiunii medicale. Daca un medic ar renunta la aceste mesaje, evident el ar fi doar pe jumatate medic. Caci ce ar insemna activitatea unui medic care intr-o comunitate ar ignora nivelul economic, cultural si de educatie al membrilor sai, care ar neglija educatia sanitara de prezervare a sanatatii si prevenire a bolilor, care ar neglija aportul cetatenilor privind propria lor sanatate, preocupandu-se numai de boala si bolnavi? Aceasta nu ar fi decat o grava amputare a rolului si menirii medicinii, a succeselor si rezultatelor profesionale ale medicului.
Exista o legatura stransa intre personalitatea medicului si modul in care isi practica meseria. Nu se poate face o separare totala intre tehnician si om. Existenta legaturii dintre cele doua, natura lor, importanta lor sunt variabile in functie de momente si situatii, efectele lor fiind de asemenea variabile. Efectele acestei legaturi pot fi benefice, daca favorizeaza empatia cu bolnavul si-l ajuta pe medic sa gaseasca o relatie justa cu pacientul sau nefaste, daca impiedica realizarea unei judecati obiective sau punerea diagnosticului. Exersarea medicinei va fi, deci, pentru fiecare medic, mai mult sau mai putin, exersarea propriei sale medicine. Ea va fi in functie de cunoasterea sa tehnica, de personalitatea sa, dar si de conceptia asupra rolului medicului, asa cum exista ea in societatea in care el isi practica meseria. 
Reprezentarile pe care si le face medicul asupra rolului sau sunt puternic influentate de reprezentarile ambiante. Medicul se poate opune acestor reprezentari, poate adera la ele fara criticism sau cu mai multa distanta si rezerva, suportandu-i, insa, intotdeauna influenta


Fisiere in arhiva (1):

  • Perceptia Sociala a Profesiei de Medic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!