Pancreatita Acuta - Pancreatita Cronica

Extras din referat Cum descarc?

PANCREATITA ACUTA. PANCREATITA CRONICA
NOTIUNI DE ANATOMIE FUNCTIONALA.
Pancreasul este un organ retroperitoneal, situate inaintea vertebrelor L1-L2. Hsitologic este o glanda tubuloacinoasa, formata din doua tipuri de tesuturi, care raspund de o secretie poligonale a caror functie principal este sa secrete enzime pancreatice. Acinii sunt organizati in lobuli. Ductile intercalare se varsa in ducte mai mari, intralobulare. Ductele intralobulare ale unui anumit lobul se varsa intr-un singur duct extralobular, care la randul lui se varsa intr-un duct mai mare. Aceste ducte se varsa in ducte si mai mari care dreneaza secretia pancreatica in duoden. Canalul excretor principal este canalul Wirsung ,dispus transversal, strabate pancreasul de la coada la cap si se varsa in a doua portiune a duodenului, printr-un orificiu comun cu coledocul, la nivelul ampulei Vater. Canalul accesor, Santorini, mai subtire si situate in regiunea cefalica, deasupra canalului Wirsung, se termina tot la nivelul celei de-a doua portiuni a duodenului printr-un orificiu separat. Se pot mentiona si cazuri diferite precum: absenta canalului Santorini in 40% din cazuri sau deschiderea sa in canalul Wirsung in 25% din cazuri. De asemenea,in 10% din cazuri, canalul Santorini poate fi singura cale excretorie a pancreasului.
Celulele acinare pancreatice contin numeroase granule de zimogen in citoplasma lor apicala. Aceste granule contin majoritatea enzimelor pancreatice. In mod normal, numarul granulelor de zimogen creste intre mese. Dupa masa, granulele de zimogen isi elibereaza continutul prin exocitoza in lumen si densitatea granulelor de zimogen in celula acinara scade.
Enzimele pancreatice si granulele de zimogen sunt sintetizate in ribozomi, trec prin membrane reticulului endoplasmatic rugos si intra in cistern unde sunt concentrate. De aici veziculele fine pleaca spre aparatul Golgi unde sunt impachetate in granule de zimogen. Ca raspuns al celulei acinare la stimuli, granulele de zimogen fuzioneaza cu membrana plasmatica si isi varsa continutul in lumen prin exocitoza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pancreatita Acuta - Pancreatita Cronica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!