Orientare asupra profesiei

Cuprins referat Cum descarc?

I. OBIECTIVE:
1. De ce este importanta orientarea profesionala
2. Conceptul si scopul orientarii profesionale
3. Preocupari ale orientarii profesionale
4. Orientarea si consilierea carierei
5. Etape ale orientarii si consilierii profesionale si planul de cariera
6. Factori care influenteaza alegerea carierei
7. Alegerea vocationala - expresie a personalitatii
8. Rolul orientarii profesionale in alegerea profesiunii medicale
II. CONCLUZII
III. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

I. OBIECTIVE
1.De ce este importanta orientarea profesionala
Viata noastra reprezinta suma tuturor alegerilor pe care le-am facut pana in momentul de fata si cele pe care le vom face in continuare. Intrucat suntem liberi sa alegem, avem controlul vietii noastre si o putem proiecta asa cum ne dorim sau visam.
Crearea carierei profesionale este un proces care se desfasoara de-a lungul vietii, incepand de timpuriu cu traseul educational si continuand cu cel profesional.
Cariera nu inseamna neaparat prestigiu sau castiguri materiale mari, ci inseamna un echilibru intre lucrurile care conteaza cel mai mult, indiferent de profesia pe care o avem. Profesia este unul dintre domeniile principale ale vietii, alaturi de familie, prietenie, etc.
Oamenii petrec la munca o mare parte din timpul lor. Nu este totuna sa ai sentimentul ca ti se potriveste ceea ce faci, lucrezi cu placere, esti bun in munca ta, esti apreciat de colegi, sefi, sau faci o munca doar pentru a castiga bani, fara placere, multumire si bucuria implinirii profesionale.
Satisfactia in munca si satisfactia in viata depind de masura in care persoana gaseste modalitati de a-si dezvolta aptitudinile si interesele, personalitatea si imaginea de sine.
Ocupatia, profesia, depaseste frontierele serviciului propriu-zis, ea traseaza cadrele intregului stil de viata al individului: distributia orelor de munca si libere, domiciliul, colegii. In viata adulta, profesia reprezinta cea mai importanta conditie care influenteaza modelarea personalitatii si bunastarea sociala cat si sanatatea fizica si mintala a individului.
Prin urmare, alegerea profesiei este o decizie care merita toata atentia. Fiecare este bun sau cel mai bun intr-un anumit domeniu. Daca descoperi la ce te pricepi cel mai bine, deja ai facut primul pas spre succes. Dar nu exista o singura cariera potrivita pentru o persoana. Fiecare ocupatie are o configuratie flexibila de cerinte aptitudinale si de personalitate, care permite o variabilitate a persoanelor in raport cu o ocupatie si in acelasi timp o variabilitate a ocupatiilor in raport cu o persoana. O decizie si un plan bun de cariera cresc sansele de reusita. Dar alegerea carierei nu este un proces ireversibil. Performanta adevarata se naste din pregatiri minutioase; oamenii care au mare succes, indiferent de domeniu, folosesc mult mai mult timp pentru pregatire si planificare decat cei care au mai putin succes.
2. Conceptul si scopul orientarii profesionale
Orientarea profesionala poate fi descrisa ca ansamblul activitatilor care ii ajuta pe participanti sa constientizeze calificarea si abilitatile de care dispun, astfel incat sa-si imbogateasca resursele si optiunile in relatia cu sistemul educational, cu piata muncii si viata in general.
Consilierea profesionala este un proces interactiv intre informare, monitorizare, activitati practice si interviuri personale informale.
Consilierea inseamna multe lucruri. Ea este o tehnica de informare si evaluare. Este un mijloc de a modifica comportamentul. Este o experienta de comunicare. Dar mai mult decat atat, este o cautare in comun a sensului in viata omului. Aceasta cautare este insasi viata, iar consilierea este numai o intensificare speciala a acestei cautari.
Beneficiarii activitatii de consiliere sunt: persoanele individuale (dezvoltare personala, incredere, siguranta); familia (siguranta sociala si economica); mediul de afaceri (personal calificat disponibil la momentul portivit); societatea la nivel local, national, global (cresterea veniturilor, cunoasterea ca instrument democatic).
Consilierea profesionala se centreaza pe alegerea optima a profesiei, pe valorificarea maximala a capacitatii persoanei prin calificare si profesionalizare, realizandu-se in liceu, facultate, locul de munca.
Orientarea carierei este o actiune de indrumare a persoanei catre o profesie, grup de profesii in conformitate cu posibilitatile si dorintele sale; ea include, intr-un tot unitar, orientarea scolara ca etapa pregatitoare pentru viitoare alegeri in cariera, orientarea profesionala si consilierea pentru cariera.
Scopul orientarii scolare si profesionale este de a facilita accesul tinerilor spre acele institutii scolare care sunt potrivite aspiratiilor si posibilitatilor lor si sunt in concordanta cu cariera profesionala pe care o doresc sa o aiba la terminarea scolii.
Unele profesii bazate pe aptitudini speciale necesita o orientare timpurie spre un anumit tip de invatamant (sportiv, de arta), dar majoritatea se bazeaza pe o pregatire generala pentru viata sociala.
Orientarea profesionala are un dublu scop: pe de o pare, sa-i ofere individului sansa de a gasi o activitate care sa-i permita o dezvoltare deplina a capacitatilor, sa-i ofere satisfactie personala in munca; pe de alta parte, ea serveste societatii, prin compatibilizarea aspiratiilor individuale cu interesul social.
Orientarea profesionala nu este destinata numai elevilor aflati la final de ciclu scolar, ea trebuie sa se desfasoare pe toata durata scolarizarii. Scopul ei este de a familiariza treptat tanarul cu particularitatile diferitelor profesii si de a-l ajuta sa se autodefineasca in raport cu aceste profesii si cu propriile sale interese, valori si aspiratii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Orientare asupra profesiei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Holland, J.L., Making vocational Choices. A theory of vocational personalities and work environments, Odessa, FL: Psychological Assessment Resources, 1992
Jigau, M., Consilierea carierei. Compendiu de metode si tehnici, Ed. Afir, Bucuresti; 2003
http://www.cjraeiasi.ro/userfiles/files/Publicatii/GHID%20CARIERA%20PERSPECTIVE%20EUROPENE.pdf
https://biblioteca.regielive.ro/cursuri/psihopedagogie/consiliere-si-orientare-scolara-si-profesionala-48052.html
http://www.amtsibiu.ro/Arhiva/2013/Nr1-ro/Morar_pdf.pdf
http://mevoc.net/publik/4Adult_Career_Counselling.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!