Ocluzia Intestinala

Extras din referat Cum descarc?

1. Generalitati.3
2. Clasificare.4
3. Cauze.6
4. Simptome.7
5. Investigatii paraclinice.9
6. Tratament.11
7. "Stiati ca." .11
8. Bibliografie.12
Ocluzia intestinala
Ocluzia intestinala reprezinta un blocaj complet sau partial, fie la nivelul intestinului subtire, fie la nivelul colonului.Acest blocaj impiedica continutul intestinal sa isi urmeze cursul si poate fi determinat de tumori, torsiuni sau ingustari la nivelul intestinului.
In cazurile severe, obstructia poate intrerupe alimentarea cu sange a intestinului, ceea ce necesita tratament medical de urgenta.
Dupa ce a fost inghitit, bolul alimentar trece in faringe si calatoreste prin esofag, stomac, intestinului subtire si in final in intestinul gros, inainte de a fi eliminat sub forma materiilor fecale.
Intestinul subtire este format din duoden, jejun si ileon. Obstructia intestinului subtire cel mai frecvent apare la nivelul duodenului si jejunului. Obstructia poate apare la nivelul tuturor celor trei portiuni ale intestinului gros (cecum, colon si rect).Cand se produce obstructia intestinala, partea de intestin de deasupra obstructiei continua sa functioneze. Intestinul se dilata si se umple cu alimente, lichide, secretii digestive si gaze, provocand tumefierea si inflamatia mucoasei intestinale.
Flora intestinala din ansa obstructionata se exacerbeaza, formeaza gaze (agraveaza distensia) si elibereaza toxine. Cu cat continutul intestinal stagneaza mai mult in anse, bacteriile se inmultesc iar continutul intestinal acumulat comprima vasele de sange din peretele intestinal, ducand la tulburari circulatorii ( tulburari de permeabilitate a peretelui vaselor de sange).La inceput apare o faza de hiperperistaltism (crestere a peristaltismului intestinal) ca urmare a iritatiei nervoase, ce tinde sa invinga obstacolul, dupa care, prin distensia ansei se instaleaza paralizia progresiva.
Clasificarea ocluziilor intestinale
1.Ocluziile intestinale functionale:
Motilitatea intestinala este afectata primar, dar cu potential reversibil, lumenul fiind liber.
Ele sunt secundare altor afectiuni cum ar fi: traumatismele cranio-medulare, infarctul miocardic, peritonita generalizata, infarctul intestinal, torsiuni de organe abdominale, intoxicatii, etc. si sunt provocate fie prin paralizia, fie prin contractia spastica ineficienta a musculaturii intestinale- ambele mecanisme ducand la pierderea capacitatii intestinului de a-si propulsa continutul.
2. Ocluziile intestinale mecanice:
Sunt produse printr-un obstacol mecanic care impiedica progresia continutului intestinal.
Lumenul intestinal este blocat din diferite cauze si nu exista tendinta spontana de dezabsorbtie.
Dupa deosebirile in mecanismul obstructiei intestinale se deosebesc:
- obstructie intestinala prin obliterare simpla- fara afectarea vascularizatiei;


Fisiere in arhiva (1):

  • Ocluzia Intestinala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!