Ochiul

Extras din referat Cum descarc?

Ochiul, organul vederii, este format din globul ocular si din structuri anexe, anexele ochiului ( pleoape, conjunctivita, glanda lacrimala).
GLOBUL OCULAR
Globul ocular (la om, cu un diametru de aproximativ 22 mm) este format dintr-un perete, alcatuit din trei membrane dispuse concentric si din medii transparente, care sunt: corneea, umoarea apoasa, cristalinul si corpul vitros.
DEZVOLTAREA GLOBULUI OCULAR
Globul ocular are o dubla origine: ecto-mezenchimala. La nivelul la care diencefalul se continua cu telencefalul se dezvolta cele doua vezicule optice primitive, legate de sistemul lor nervos central prin pediculii lor.
In portiunea inferioara a acestor cupe optice exista o fisura, fisura coroidiana, prin care mezenchimul patrunde in interiorul cupelor. (Fisura coroidiana se inchide in decursul lunii a doua de viata intrauterina). Din foita interna (interioara) a cupelor optice se dezvolta retina, iar din cea externa (exterioara) epiteliul pigmentar. Cristalinul este, de asemenea, de origine ectodermica. El se dezvolta dintr-o ingrosare ectodermica, placoda cristaliniana sau optica, care isi pierde legaturile cu foita originala, transformandu-se intr-o vezicula, vezicula cristaliniana, din care se dezvolta cristalinul. Corneea, respectiv cele doua straturi anterioare ale acesteia, sunt de origine ectodermica, dezvoltandu-se din ectodermul refacut dupa formarea cristalinului si care devine transparent. Cele trei straturi posterioare ale corneii, insa, sunt de origine mezenchimala, provenind din mezenchimul interpus intre ectoderm si vezicula cristaliniana. Pe de alta parte, din mezenchimul dispus in jurul cupolelor optice se dezvolta tunica fibroasa, iar din cel localizat in interiorul acestor cupole, tunica medie sau vasculara.
Nervul optic provine din transformarea pedicului care leaga veziculele optice primitive de sistemul nervos central. 
Histogeneza globului ocular demonstreaza, in mod evident, ca retina reprezinta o expansiune sau o prelungire a sistemului nervos central.
TUNICILE SAU MEMBRANELE GLOBULUI OCULAR
Peretele globului ocular este format din trei tunici sau membrane, care, din afara spre interior, sunt:
1) tunica fibroasa:
2) tunica vasculara, si
3) tunica nervoasa, fotosensibila, retina.
Toate aceste trei tunici , desi diferite ca organizare morfologica, au un caracter comun, si anume: fiecare membrana este formata dintr-o portiune postero-laterala, care reprezinta aproximativ 5/6 din circumferinta globului, si dintr-una anterioara (respectiv 1/6), segmente diferite structural si functional.
1) TUNICA FIBROASA SAU SCLEROCORNEEA
Tunica fibroasa sau sclerocorneea este alcatuita din doua segmente, unul posterior, sclerotica (rol de sustinere si protectie), altul anterior, corneea, care reprezinta un mediu transparent. Zona de tranzitie dintre aceste doua structuri ale tunicii fibroase formeaza limbul sclerocorneean.
a) Sclerotica
Sclerotica, unica opaca, reprezinta cele 5/6 posterolaterale ale tunicii fibroase. Anterior se continua cu corneea, iar posterior cu dura mater. Pe sclerotica se insera muschii extrinseci ai globului ocular. Ea prezinta orificii pentru vasele sanguine si limfatice, iar la nivelul polului posterior este perforata de fibrele nervului optic; aceasta zona perforata este numita lama ,,ciuruita" (lamina cribrosa).
Sclerotica este constituita, in principal, din tesut conjunctiv dens. In structura scleroticii se disting trei straturi:
1) episclerotica, este constituita din tesut conjunctivo-elastic lax si contine un numar relativ mare de vase sanguine:
2) sclerotica propriu-zisa, formata din tesut conjunctiv dens, saraca in elemente elastice si vase proprii, si
3) lamina fusca (negru), stratul interior, de tranzitie spre coroida; este formata din fibre colagene, cu un numar semnificativ de elemente elastice si contine, in mod caracteristic, celule pigmentare, melanofore.
Vasele si nervii scleroticii. Sclerotica este o structura sarac vascularizata, vasele sale provenind din arterele ciliare lungi. Este aparent lipsita de capilare limfatice. Este inervata de fibre mielinice si amielice, provenite din nervii ciliari. In grosimea scleroticii se pot gasi si celule nervoase ganglionare.
b) Corneea
Corneea, membrana transparenta, reprezinta sesimea anterioara a tunicii fibroase (cu o grosime de 0,7 - 0,8 mm in regiunea centrala si 1 - 1,1 mm in cele periferice). Este formata din 5 straturi: 
1) epiteliul anterior de tip pavimentos stratificat, nekratinizat, cu capacitate regenerativa,
2) membrana bazala anterioara (a lui Bowman) de origine epiteliala, ultrastructural fiind formata dintr-o retea dezordonata de fibrile colagene,
3) substanta proprie a corneei, care reprezinta 90% din grosimea structurii,
4) membrana bazala posterioara (a lui Descemet), cu aspect omogen, formata din structuri elastice, si
5) epiteliul posterior mezenchimatos, de tip simplu pavimentos.
Epiteliul corneean anterior este format din 3 paturi de celule. O patura profunda, reprezentata printr-un singur rand de celule cilindrice, adesea in mitoza, o patura medie, formata din cateva randuri de celule poligonale, si patura superficiala, reprezentata prin 1 -2 straturi de celule turtite.
Substanta proprie corneeana (dermul sau corionul corneei) reprezinta aproximativ 90% din totalitatea acestei membrane. Este formata din fibre colagene, dispuse in straturi sau lamele, paralele cu suprafata corneei.
Limbul sclerocorneean. Limbul sclerocorneean reprezinta zona de tranzitie dintre cele doua structuri ale tunicii fibroase. La acest nivel, cele oua membrane ale corneei, atat cea anterioara, cat si cea posterioara, se opresc, iar epiteliul corneean anterior se continua cu cel al conjunctivei. In grosimea limbului exista o bogata retea vasculara (provenita din arterele ciliare anterioare), retea care formeaza asa-numitul inel vascular precorneean, care asigura, prin difuziune, hranirea corneei, structura avasculara, in regiunea posterioara a limbului exista un spatiu triunghiular neregulat, tapetat de endoteliu, asa-numitul canal al lui Schlemm, care se varsa intr-un plex venos situat in sclerotica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ochiul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!