Obstrucția cronică aortoiliacă, sindromul leriche, oscilometria, tratamentul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Stenoza aterosclerotica severa in regiunea bifurcatiei aortei, complicata sau nu cu tromboza. Predomina la barbati de obicei in a 5-a decada de viata, deci la o varsta mult mai tanara decat ateroscleroza obliteranta femuropoplitee.

Pacientii resimt oboseala deosebita in ambele membre inferioare sau au claudicatie cu sediu atipic (dureri in regiunea fesiera sau in coapse). Tulburarile sunt intotdeauna legate de efort. O parte dintre bolnavi acuza impotenta sexuala.

Abolirea bilaterala a pulsului femural si prezenta suflurilor in regiunea inghinoabdominala sau paraombilicala constituie elemente obiective caracteristice. La ambele membre inferioare se pot constata: scaderea temperaturii cutanate, atrofia pielii si tesutului cutanat, amiotrofii.

Diagnostic pozitiv. Istoricul si examenul obiectiv sunt suficiente. Examenul clinic permite de asemenea clasarea bolnavului intr-unul din stadiile de evolutie (dupa Leriche si Fontaine: stadiul I, infraclinic asimptomatic; stadiul II claudicatie intermitenta; stadiul III dureri de decubit; stadiul IV gangrena). Oscilometria. Disparitia oscilatiilor nu inseamna abolirea circulatiei, ci numai a pulsului, datorita unei obstructii complete sau incomplete pe un ax arterial principal.

Oscilatiile trebuie inregistrate simetric, pe regiuni comparative, in treimea inferioara si superioara a gambelor si in treimea inferioara a coapsei. Valorile considerate normale sunt de 1, 5-2 in treimea inferioara a gambei, de 3-4 in treimea superioara a gambei si de 4-5 in treimea inferioara a coapsei. In caz de obliterare a arterelor moletului, indicele nu depaseste 0, 23-0, 50 in treimea inferioara a gambei. Daca indicele oscilometric nu depaseste 1-1, 5 in treimea superioara a gambei, dar oscilatiile sunt normale la coapsa, este prezenta o tromboza poplitee. In cazul unei tromboze a arterei femurale superficiale, oscilatiile in treimea inferioara a coapsei pot fi de maximum 2-2, 5, in timp ce in treimea superioara a gambei pot avea valori de 1-1, 5. Pentru trombozele aortoiliace, indicele oscilometric in treimea inferioara a coapsei nu depaseste 1, 5. Indicele oscilometric inregistrat dupa efort. La bolnavii cu arteriopatie obstructiva, pulsatiile diminueaza sau chiar dispar, reaparand progresiv dupa 1-3 minute de la incetarea efortului ischemiant.

Angiografia izotopica, utilizand serumalbumina umana marcata cu iod 131I, masoara radioactivitatea la extremitatile celor doua membre inferioare dupa administrarea i. v. a embolului izotopic.

Metodele debitmetrice. Cea mai cunoscuta dintre aceste metode este pletismografia.

Arteriografia reprezinta examenul esential in ateroscleroza obliteranta a membrelor. Ea aduce informatii anatomice directe despre nivelul si gradul stenozei sau trombozei arteriale, dezvoltarea si valoarea circulatiei colaterale, starea axului arterial de deasupra si sub obstructie, despre extinderea si multiplicitatea leziunilor pe alte segmente arteriale. Se prefera opacifierea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obstructia Cronica Aortoiliaca Sindromul Leriche Oscilometria Tratamentul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 113 cuvinte
Nr caractere:
6 697 caractere
Marime:
8.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!