Obstructia Arteriala Acuta Emboliile Tromboza Anatomie Patologica Si Fiziopatologie

Extras din referat Cum descarc?

Termenul de obstructie arteriala acuta periferica se refera la situatia in care se produce oprirea brusca prin embolie sau tromboza locala a fluxului arterial intr-un membru, cu ischemia tesuturilor in teritoriul corespunzator si, uneori, gangrena.
Etiologie. Cele doua cauze principale sunt embolia si tromboza in situ.
Emboliile ar fi mai frecvente la femei, iar trombozele la barbati.
Emboliile isi au originea in cordul stang in aproximativ 90% din cazuri. Valvulopatiile mitrale (50%). Emboliile sunt mai frecvente in stenoza si in boala mitrala, decat in insuficienta mitrala.
Tromboza atriala stanga favorizata de dilatatia atriala, de leziunile parietale, fibrilatia atriala si, inconstant, de hipercoagulabilitatea sanguina constituie punctul de plecare a emboliilor sistemice.
Stenoza mitrala este de asemenea cauza majora a emboliilor periferice recidivante. La bolnavii mitrali emboliile survin pe fondul fibrilatiei atriale, uneori acestea se produc la reconversia in ritm sinuzal, fie spontan, fie medicamentos sau electric (embolii de regularizare). Emboliile arteriale survin de asemenea in cursul comisurotomiei mitrale, prin mobilizarea cheagurilor din atriul stang.
Infarctul de miocard acut, care realizeaza tromboza murala in ventriculul stang, este a doua cauza de embolii periferice.
Insuficienta cardiaca congestiva, de obicei in fibrilatia atriala, predispune de asemenea la embolii sistemice.
Embolii periferice cruorice sau necruorice pot de asemenea aparea in endocardita bacteriana (prin rupturi de vegetatii), la bolnavii operati cu proteze valvulare, in mixomul atrial stang, in anevrismul de aorta si exceptional ca embolii paradoxale printr-un defect septal persistent cu sunt dreapta-stanga. Uneori, embolii formati din fragmente de placi ateromatoase ulcerate de la nivelul aortei sunt diseminati in micile artere digitale.
Tromboza se constituie de obicei la nivelul unei placi ateroscleroase.
Cel mai adesea ea apare ca o complicatie neasteptata a unei ateroscleroze obliterante, cu stenoza arteriala subtotala. Obstructia arteriala acuta prin tromboza locala poate aparea de asemenea in: trombangeita obliteranta, arterite acute infectioase, sindromul de coasta cervicala, traumatisme vasculare, ligaturi arteriale necorespunzatoare, dupa injectarea intraarteriala accidentala a unor substante iritante sau dupa cateterism arterial retrograd. Anevrismul disecant al aortei abdominale se poate prezenta de asemenea sub aspectul unei obstructii arteriale acute la unul sau ambele membre inferioare. In afectiunile semnalate tromboza locala este astfel secundara unei leziuni vasculare. Au fost descrise insa si tromboze arteriale primare, datorita unei stari de hipercoagulabilitate sanguina, in unele boli infectioase, carcinomatoza, colita ulceroasa si polycythemia vera.
Anatomie patologica si fiziopatologie. Embolii ca si trombii primari se opresc de obicei la bifurcatia arterelor sau la nivelul unei regiuni ateroscleroase ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Obstructia Arteriala Acuta Emboliile Tromboza Anatomie Patologica Si Fiziopatologie
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!