Obiectul Psihologiei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Psihologia (este stiinta centrala despre om si relatiile interumanecare se ocupa cu observarea, descrierea si explicarea fenomenelor si insusirilor psihce verificabile, observabile vizibile.

Comportamentul fiecarui om este subiectiv in sensul ca el raspunde la o anumita situatie in functie de felul in care traieste, de experienta avuta, de insusirile de personalitate, etc.

Psihicul este o modalitate prin care omul exista ca fiinta biologica si sociala. De asemenea, prin intermediul psihicului, omul cunoaste valorile si se conduce dupa aceste valori (binele, adevarul). Psihicul se manifesta prin intermediul proceselor psihice. Acestea din urma se impart in functie de rolul lor, in: reglatorii (regleaza comportamentul uman; activitatea umana, atentia, vointa, motivatia si deprinderile.

Procesele afective: emotii, sentimente.

insusirile personalitatii: temperamentele, caracterul, aptitudinile.

Procesele de cuoastere senzoriala Cunoasterea senzoriala (cunoasterea prin intermediul simturilor. Din aceasta categorie fac parte senzatiile, perceptiile si reprezentarile.

Senzatii Legatura informationala cea mai simpla a omului cu mediul inconjurator, se realizeaza prin intermediul senzatiilor.

Def. (Senzatiile sunt procese psihice elementare prin care se semnalizeaza sub forma imaginilor simple si primare, insusirile separate ale obiectelor si fenomenelor in conditiile actiunii directe a acestora asupra organelor de simt.

Senzatiile ne arata doar insusirile separate ale obiectelor si fenomenelor, datorita existentei organelor de simt diferentiate si specializate in receptionarea unei anumite categorii de stimuli (def. stimuli (orice determina o anumita reactie sau o anmita conduita din partea unui organism.). In producerea senzatiilor importante nu sunt numai organele de simt ci si nervul senzorial si segmentul central. (def. segm. central (o anumita parte de pe scoarta cerebrala) Cele 3 elemente (org. de simt, segmentul de simt si nervul senzorial) formeaza un aparat numit analizator. Daca unul dintre cele 3 elemente nu reactioneaza, senzatia nu se va mai produce.

Tipuri de senzatii: -senzatiile vizuale: ochiul Reprezinta rezultatul actiunii undelor electromagnetice asupra ochiului. Undele electromagnetice se imprastie de la sursele artificiale sau naturale de lumina si stimuleaza ochiul uman facandu-l pe acesta sa vada lucrurile colorate. Senzatiile vizuale sunt cele mai importante deoarece prin intermediul lor ne putem orienta in mediu.

-senzatiile auditive: Reprezinta rezultatul actiunii undelor sonore asupra urechii. Exista doua feluri de s. a.: cele care corespund sunetelor muzicale (vocea omeneasca si sunetele produse de instrumente muzicale) si cele care corespund zgomotelor. omul nu sesizeaza toate undele sonore, ultrasunetele si infrasunetele si sunt accesibile doar prin intermediul aparatelor speciale. -cutanate (piele): Sunt cele produse prin atingerea obiectelor. Sunt de doua feluri: tactile ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obiectul Psihologiei
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 032 cuvinte
Nr caractere:
6 669 caractere
Marime:
14.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!