Nucleul - Structura si functiile fiziologice

Extras din referat Cum descarc?

Organismele superioare sunt alcatuite din celule. Fiecare celula este un sistem trifazic : sistemul de membrane, matrixul nucleo-citoplasmic si organitele celulare. Dintre organitele celulare cea mai importanta formatiune este nucleul, mitocondria ribosomii si la plante si cloroplastul.
Nucleul.
Nucleul mai este denumit si carion si este formatiunea cea mai reprezentativa a celulei. Este un organit celular cu multiple functii diferentiat in procesul evolutiei si in continua perfectionare si organizare.
Nucleul reprezinta o treime din volumul total al celulei. Ca entitate morfologica nucleul este invelit de membrana nucleara. In matrixul nuclear exista unul sau mai multi nucleoli si cromozomii. Membrana nucleara tipica se gaseste numai in interfaza, si este formata din doua membrane unitare lipoproteice care au din loc in loc pori, prin care se produc schimburile dintre cariolimfa si citoplasma. Membrana exterioara se racordeaza cu reticolul endoplamic, realizandu-se legatura intre membrana nucleara si membrana celulara. Membrana nucleara indeplineste functii deosebit de complexe, legate de reorganizarea ARN-ului. In cursul ciclului celular membrana nucleara se dizolva in profaza, se reconstitue in telofaza si indeplineste functii specifice in interfaza.
Nucleul reprezinta centrul de coordonare a tuturor proceselor vitale care au loc la nivel celular, in acelasi timp fiind si organitul cu cele mai mari dimensiuni.. El e delimitat de o membrana dubla lipoproteica , de natura membranelor plasmatice, asemanatoare ca structura cu cea a organitelor citoplasmatice. Pelicula externa are atasati ribozomi si este in contact direct cu reticulul endoplasmatic.Invelisul nuclear asigura izolarea de citoplasma a materialului genetic, a carioplasmei si a nucleolilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nucleul - Structura si functiile fiziologice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Butnaru G. 1985 Genetica. Vol.1  Ed. Universitatii de Vest*
Mustata, Gh; Mustata M; 2000 Origine si evolutie, vol. 1 Ed
Universitatii Al. I. Cuza


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!