Nou-nascutul cu risc la nastere - Metode de prevenire a asfixiei perinatale

Extras din referat Cum descarc?

Nou-nascutul cu risc reprezinta nou-nascutul cu nevoie de ingrijiri speciale, pe parcursul unei perioade care variaza de la cateva ore, la cateva zile-o luna.
Categorii de nou-nascuti cu risc:
- nou-nascuti prematuri
- nou-nascuti cu intarziere in cresterea intrauterina
- nou-nascuti din mame cu diabet zaharat
- nou-nascuti din mame cu alcoolism
- nou-nascuti din mame cu hipertensiune arteriala
Nou-nascutul prematur 
Definitie: Nou-nascut cu greutatea < 2500g,talia < 47cm si varsta gestationala < 37 saptamani
Incidenta prematuritatii este variabila de la o tara la alta intre 9-15%, in Romania ajungand la 14-15%. Mortalitatea la aceasta grupa de nou-nascuti este invers proportionala cu varsta gestationala. De asemenea, supravietuirea este corelata si cu greutatea la nastere: 
- 20% dintre cei cu 500-600 grame
- 85-90% intre 1250-1500 grame
- 99% intre 1500-2000 grame. 
Astfel, nou-nascutii sub 1000 grame sunt raspunzatori de 50% din decesele neonatale si de 50% de handicapurile ulterioare ale nou-nascutilor.
Ingrijirile perinatale au imbunatatit rata de supravietuire a nou-nascutului cu greutate mica si foarte mica, in schimb a crescut incidenta handicapului neurologic.
- Factorii de risc, favorizanti pentru o nastere prematura:
- Socio-economici: statutul socio-economic scazut, varsta materna > 35 de ani sau <14 ani, rasa neagra, multiparitatea, efort fizic indelungat si perioade de stres, sarcini nelegitime, statura mamei sub 1,50m
- Materni: boli materne acute sau cronice (Dz, cardiomiopatii, imunizare feto-materna etc.)
- Obstetricali: malformatii uterine, placenta praevia, ruptura prematura a membranelor, dizgravidii de ultim trimestru sau incompetenta cervico-istmica.
- Fetali: IURG, detresa fetala, gemelaritate, maladii cromosomiale, infectii fetale (TORCH)
- Problemele prematuritatii pot fi grupate in: 
a) complicatii precoce date de adaptarea extrauterina mai dificila la un nou-nascut cu un organism insuficient maturat; 
Reprezentate de: complicatii respiratorii (detresa respriratorie din cauza deficientei de surfactant), complicatii cardiovasculare (hipo - si hipertensiune, bradicardie, malformatii congenitale, insuficienta cardiaca congestiva), complicatii neurologice (hemoragie intraventriculara, convulsii, encefalopatie hidroxid- ischemica), complicatii hematologice (anemie precoce, hiperbilirubinemie precoce, hemoragii subcutanate si de organe), complicatii metabolice si endocrine ( tulburari ale metabolismului de Ca si Mg), complicatii renale (rinichi imatur), complicatii gastro-intestinale, tulburari de termoreglare (tendinta la hipotermie), complicatii imunologice (infectii - din cauza deficientei maturitatii umorale si celulare). 
b) complicatii tardive date fie de patologia precoce a prematurului, fie de insasi prematuritatea. Reprezentate de: oculare (retinopatia, strabismul, miopia), auditive (surditate, hipoacuzie), neurologice motorii (displagie spastica, tetraplagie spastica, coreoateroza, tulburari intelectuale QI<70, psihice, handicapuri majore motorii si retard mintal, disfunctii cerebrale minore), pulmonare (bronhodisplazie pulmonara, boli cronice pulmonare), carentiale (curba ponderala deficitarp, anemii, rahitism).
Imaturitatea genereaza o tendinta de crestere a severitatii, dar si de reducere a specificitatii semnelor clinice a majoritatii bolilor neonatale.
- Tratamentul prematuritatii, consta in:
- Terapia in sala de nasteri. In sala de nasteri, trebuie sa existe personal calificat la orice nastere a unui nou-nascut pentru a asigura o resuscitare prompta si adecvata la nastere. Aceasta consta in permeabilizarea cailor respiratorii, oxigenoterapie si mentinerea unei temperaturi adecvate prin asigurarea unui mediu termic neutru pentru a reproduce la minim necesarul de oxigen. 
Terapia in sectie trebuie sa urmareasca mentinerea temperaturii prin ingrijirea in incubator, combaterea hipoxiei prin oxigenoterapie si ventilatie asistata, monitorizare cardiaca, terapie hidroelectrolitica adecvata, nutritie adecvata, monitorizarea bilirubinei si utilizarea judicioasa a fototerapiei si a exsanguinoterapiei in cazurile severe si monitorizarea pentru prevenirea infectiilor nosocomiale. 
- Prevenirea infectiilor impune personalului de ingrijire o atentie sporita la manevrarea acestor nou-nascuti.
- Prognosticul nou-nascutului prematur:
- Depinde de varsta gestationala si greutatea la nastere, intre 1500 si 2000 grame avand o rata de supravietuire de 95%, dar cei cu greutate mica au mortalitatea mult mai crescuta. Terapia intensiva a prelungit supravietuirea acestor nou-nascuti, dar supravietuirea poate fi grefata de o serie de handicapuri majore
- Mortalitatea sugarului si copilului mic pana la 2 ani care a fost prematur mic este mai mare decat a nou-nascutului la termen. La mortalitatea acestor nou-nascuti contribuie riscurile infectioase, riscuri derivate din statusul socio-economic al familiei, anomaliile congenitale care sunt prezente intr-un procent de 37% din acesti nou-nascuti.
In concluzie, mortalitatea neonatala predictiva este in stransa legatura cu varsta de gestatie. Initial, greutatea la nastere a fost un indicator pentru riscul de moarte neonatala, dar se pare ca supravietuirea este direct proportionala cu cresterea varstei gestationale. Astfel, supravietuirea tinde spre 0% la cei cu varsta de gestatie de 22 saptamani, 15% la 23 saptamani, 56% la 24 saptamani, 79% la 25 saptamani.


Fisiere in arhiva (1):

 • Nou-nascutul cu risc la nastere - Metode de prevenire a asfixiei perinatale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Stamatin, Maria. Neonatologie. Iasi : Gr. T. Popa, U.M.F., 2009.
2. Romania, Asociatia de Neonatologie din. Colectia Ghiduri Clinice pentru Neonatologia, Ghid 13/ Revizia 1 . 3.12.2010.
3. Munteanu, Ioan. Tratat de obstretica: Nou-nascutul prematur, pg. 437. s.l. : Academia Romana.
4. Stamatin, Maria. Notiuni de patologie neonatala. Iasi : Tehnopress, 2009.
5. Sindromul alcoolismului fetal. Totul despre mame. [Interactiv] https://totuldespremame.ro/sarcina/intrebari-de-gravida/sindromul-alcoolismului-fetal.
6. Efectele consumul de alcool asupra sarcinii. Medichub. [Interactiv] 2) https://www.medichub.ro/reviste/ginecologia-ro/efectele-consumului-de-alcool-asupra-sarcinii-sindromul-alcoolic-fetal-id-1719-cmsid-65.
7. Sdr. alcoolic fetal. Revista Galenus. [Interactiv] 4) https://www.revistagalenus.ro/practica-medicala/efectele-consumului-de-alcool-asupra-sarcinii-sindromul-alcoolic-fetal/ .
8. Ciofu E., Ciofu C. Esential in Pediatrie. Bucuresti : Med. Amaltea, 1997, pg. 94-98.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!