Mijloace Specifice De Aparare Imuna La Nivelul Cavitatii Bucale

Extras din referat Cum descarc?

Este realizata practic de catre toate clasele de imunoglobuiine, rolul major revenind insa clasei IgA. Din totalul limfocitelor B si al plasmocitelor secretoare de anticorpi existent la nivelul cavitatii bucale si al organelor limfoide secundare care protejeaza aceasta cavitate, 6 - 8% produc anticorpi din clasa IgM, 4 - 5% din clasa IgG si 2-4% din clasa IgD. Restul. de cca 80 - 90% sunt celule secretoare de IgA, sinteza anticorpilor IgE fiind inexistenta in aceasta regiune a organismului, in cazul unui deficit de sinteza de IgA, in populatia de plasmocite salivare se constata o sporire a numarului de celule producatoare de IgD, situatie intalnita si in cazul secretiilor lacrimale si nazale, dar nu si la nivelul intestinului.
Plasmocitele secretoare de IgA se gasesc dispersate in toata cavitatea bucala, cu precadere printre acinii salivari si ciorchinii glandulari asociati ductilor excretori ai glandelor salivare. Acestia produc peste 95% din totalul de imunoglobuiine existent in saliva. Cu alte cuvinte, in saliva sunt cea. 95% molecule de IgA secretor, restul fiind molecule de IgA seric (5%). De regula, aceste molecule de anticorpi sunt dimeri IgA care au lantul J si componenta secretorie sintetizate in apropierea glandelor salivare. Plasmocitele aflate la nivelul unei astfel de glande produc cca. 0, 04 grame de molecule/zi, iar cele aflate la nivelul glandelor submandibulare, cca. 0, 08 g/zi. Existenta acestor cantitati masive de molecule de IgA secretor la nivelul glandelor salivare permite ideea ca aceste glande pot constitui structuri imunologice cu rol important in apararea antibacteriana si antivirala de la nivelul cavitatii bucale. Dintre celulele producatoare de IgA, 36 - 38% sintetizeaza anticorpi din subclasa IgAa iar 62 - 64%, anticorpi din subclasa IgAi dimer. In comparatie cu alte specii de mamifere, la om, tesutul limfoepitelial asociat mucoasei este mai sarac in celule limfoide. Aceasta ar putea explica in parte rezultatele mediocre obtinute atunci cand se practica aplicarea locala, pe mucoasa, a vaccinului. Se pare ca o parte dintre limfocitele secretoare de astfel de anticorpi din cavitatea bucala sunt stimulate de catre antigene la nivelul amigdalelor. Aceste organe limfoide se deosebesc de alte structuri limfoepiteliale prin numeroasele lor cripte, la nivelul carora se poate acumula material antigenic in cantitati suficiente realizarii stimulului necesar. Aici s-ar face cooperarea celulelor APC cu limfocitele Th si cu cele B, cooperare finalizata prin aparitia plasmocitelor secretoare sau, dupa caz, prin activarea proliferarii clonale a limfocitelor T citotoxice. Asa s-ar explica descresterea masiva a anticorpilor IgA salivari dupa amigdalectomie sau dupa infectii care altereaza profund structura amigdalelor, cum ar fi mononucleoza infectioasa. in astfel de situatii, are loc o crestere locala compensatorie a nivelului IgD, probabil ca o consecinta a stimularii limfocitelor B de catre unele microorganisme care au putut ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Mijloace Specifice De Aparare Imuna La Nivelul Cavitatii Bucale
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!