Metabolismul Proteinelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Proteinele reprezinta 75% din substantele solide ale organismului

- Sunt degradate pana la aminoacizi

- Aminoacizii sunt absorbiti in vena porta

- Transportati spre toate celulele organismului (prin membrana celulara - difuzie facilitata sau transport activ)

- Transportati spre ficat (sinteza proteinelor proprii)

- In celula sinteza proteinelor necesare tesutului decurge in 2 etape:

- Activarea fiecarui aminoacid - energia este furnizata de ATP si GTP

- Alinierea aminoacizilor in lanturi peptidice, controlata de sistemul ADN-ARN celular

Dezintegrarea proteinelor in celula are loc sub actiunea unor proteaze specifice intracelulare sau in ficat - prin dezaminare

Dezaminarea - indepartarea grupurilor amine din aminoacizi. In rezultatul dezaminarii se formeaza amoniac, care mai apoi este transformat in uree.

Astfel aminoacizii dezaminati sunt utilizati in scop energetic (oxidare), convertiti in glucoza- gluconeogeneza (18/20 AA) sau stocati ca grasime (19/20 AA: 5-direct; 14 - prin glucide)

Clasificare

2.Proteine

3.Proteine

Functiile proteinelor:

- Plastica - proteinele structurale

- Reglatoare - enzime, hormoni

- Transport (P plasmatice) - acizi grasi, biliari, saruri, grasimi, gaze

- Hemostatica -stoparea hemoragiei (factori de coagulare)

- Formeaza sistemul tampon - mentin pH

- Participa la sedimentarea eritrocitelor

- Mentin P oncotica a sangelui si lichidului extracelular

- Contractia musculara - proteinele contractile

- Imunitatea innascuta si dobandita - globulinele

Valoarea biologica a proteinelor

Din 20 aminoacizi prezenti in proteine:

- 12 AA pot fi sintetizati in celule - neesentiali

- 8 AA nu pot fi sintetizati - esentiali

Proteinele ce contin tot setul de AA esentiali se numesc proteine cu valoare biologica completa,

cele ce nu contin unul sau mai multi AA esentiali - proteine cu valoare biologica incompleta

Valoarea biologica a proteinelor depinde de capacitatea organismului de a asimila AA proteinei date (95% - de origine animala si 80%-vegetala).

Lipsa sau carenta unui AA esential din alimente duce la afectarea absorbtiei celorlalti AA

- In inanitie proteica, cand cheltuielile energetice sunt asigurate de lipide si glucide -> pierdere obligatorie de proteine: pierderea minima raportata la kg/masa corp - coeficient de uzare a proteinelor = 0,028-0,075 gr azot la kg masa corp/ 24 ore

- Pentru a evita aceasta pierdere este necesar de administrat zilnic = 30 gr proteine - minimum proteic.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metabolismul Proteinelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 878 cuvinte
Nr caractere:
17 541 caractere
Marime:
22.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
metabolism, proteine
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!