Metabolismul colesterolului

Extras din referat Cum descarc?

Colesterolul (C27H46O) este un alcool organic,sterol,identificat in membrana celulara si in tesuturile organismului si transportat in sange.
Termenul provine de la grecescul chole(bila) si stereos(solis) plus sufixul ,,ol",fiind indentificat in calculii colesterolici in anul 1784.
De regula,colesterolul,nu se absoarbe prin alimentatie ci se sintetizeaza in organismul animal.Se concentreaza la nivelul ficatului,maduvei spinarii,a creierului dar si la nivelul placii de aterom,conducand la ateroscleroza.Colesterolul are un rol important in organism,numeroase procese biochimice avandu-l drept precursor. Hiperproducerea de colesterol (cel din lipoproteine de mica densitate) este asociata cu afectiuni vasculare: accidente vasculare cerebrale, cardiace, oculare ,periclitante pentru viata.
Este aprope insolubil in apa, din aceasta cauza transportul sau se realizeaza prin intermediul lipoproteinelor (,,carausi" ai colsterolului), care sunt hidrosolubile si transporta colesterolul si grasimile in interioriul organismului. Proteinele formate la suprafata particulelor lipoproteice determina zona de unde colesterolul va fi extras si unde va fi transportat. 
Organismul isi fabrica singur colesterolul necesar sin u are nevoie de nici un aport alimentar de acest fel.Daca alimentele consummate contin o cantitate prea mare de grasimi,colesterolul incepe sa se depuna pe vasele de sange,ceea ce duce la ingustarea arterelor.In final se poate ajunge la anghina pectorala sau infarct miocardic.
Colesterolul crescut peste valorile normale este un factor de risc important care anunta,uneori cu ani inainte,dezvoltarea unor boli cardiovasculare si cerebrale.Colesterolul se depune pe interiorul peretilor vaselor de sange formand placi de aterom si ingusteaza vasul,scazand astfel debitul de sange in interiorul irigat de respectivul vas.De aceea nu mai poate ajunge sufficient oxygen la tesuturi,fenomen cunoscut sub numele de ischemie.Acest lucru se intampla cu precadere tesuturilor mari consumatoare de oxygen cum sunt creierul si inima.De aceea colesterolul crescut este factor de risc mai ales pentru accidental vascular si pentru cardiopatia ischemica,dar si pentru alte numeroase afectiuni.
O problema neasteptat de complicate o constituie notiunea de "cholesterol normal".Potrivit conceptiei clasice,limita maxima admisa a colesterolului in sange este de 280 mg % ml cu mentiunea ca intre valorile de 260 si 280 este "intervalul de atentie":chiar daca inca nu putem vorbi de hipercolesterolemie,persoana respective ar face bines a tina o dieta sanatoasa sis a repete dozarea o data la 6 luni.in ultimii ani,ca urmare a presiunii unor firme de medicamente s-a ajuns sa se coboare valoarea colesterolului considerate normala,aceasta fiind acum intre 180 si 220 mg% ml sange.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metabolismul colesterolului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!