Medicul și colectivul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In conditiile de azi fiecare medic lucreaza intr-un colectiv, mai mare sau mai mic, care indeplineste sarcina de importanta statala: ocrotirea sanatatii oamenilor. Realizarea cu succes a acestei sarcini este asigurata de controlul si responsabilitatea reciproca a intregului colectiv si a fiecarui membru al lui in parte.

Dezvoltarea continua a stiintei si tehnicii medicale, diferentierea si specializarea diferitelor tiputi de asistenta medicala fac sa creasca importanta principiului colectiv de acordare a ajutorului medical. Un chirurg oricit de experimentat, nu poate sa activeze de unul singur fara asistentii calificati, asistenta de chirurgie, fara anesteziolog, fara eforturile personalului medical ocupat cu ingrijirea bolnavului dupa operatie.

Importanta muncii colective sporeste si mai mult cu referire la lucrul stiintific deoarece efectuarea cercetarilor complexe si anevoioase cu fortele unui singur om este practic imposibila - aceasta munca prin esenta sa trebuie sa fie colectiva.

Nivelul modern de dezvoltare a medicinei prevede participarea in lucru curativo-profilactic nu numai a medicilor de diferite specialitati si niveluri profesionale, dar si a diferitelor institutii medicale. Activitatea medicala are deci un caracter colectiv. Vom mentiona ca in sistemul ocrotirii sanatatii exista in prezent aproximativ 170 de specialitati medicale si mai mult de 100 de specialitati ale lucratorilor cu studii medicale medii. Munca eficienta a colectivului medical e de neinchipuit fara respectarea unuia din principiile importante ale deontologiei - stabilirea relatiilor etice si profesionale corespunzatoare intre medici, intre lucratorii medicali cu studii medii si personalul medical inferior.

Baza activitatii sociale a oricarei institutii medicale este reprezentata de colectivul sectiei sau al cabinetului. El se ocupa in mod direct cu deservirea medicala a populatiei. Realizarea acestei sarcini importante depinde nu numai de pregatirea profesionala dar si de educatia fiecarui colaborator, de gradul de insusire si de respectarea practica a normelor etice si regulilor corespunzatoare in relatiile profesionale dintre membrii colectivului - medici, personalul medical mediu si inferior. Intr-un colectiv bun se lucreaza cinstit si constiincios, in el domnesc respectul reciproc, bunavointa. De succesele si insuccesele fiecarui colectiv de munca in parte depind indicii calitativi ai activitatii intregii institutii.

Relatiile favorabile in colectivele de medici reprezinta uneori cheia succesului in munca a institutiei medicale. Neintelegerile, certurile si alte fenomene anormale impiedica desfasurarea activitatii eficiente in institutie, influenteaza negativ asupra psihicului bolnavilor care frecventeaza institutia data.

Relatiile dintre lucratorii medicali constituie un aspect important al deontologiei medicale care stipuleaza normele de comportament pentru lucratorii medicali de toate categoriile(medici, asistente medicale si infirmiere).

Fiecare colectiv medical se deosebeste dupa componenta sociala si profesionala. In el activeaza barbati si femei de virste diferite - de la 17-18 ani pina la virsta pensionara. Dupa profesie, acestia sunt medici, lucratori medicali cu studii medii, personalul auxiliar. Toate cerintele si principiile deontologiei medicale , in deosebi cele care se refera la etica relatiilor, sunt obligatorii pentru toti.

In colectivul de medici, trebuie sa domine spiritul de colaborare, bunavointa, stima reciproca. Relatiile in colectiv sunt determinate, in primul rind, de cunoasterea la perfectie si indeplinirea constiincioasa a functiilor sale. Aceasta exclude dublarea de catre lucratori medicali diferiti a unora si acelorasi functii. Fiecare asistenta medicala(de salon, din sala de proceduri si pansamente etc.) trebuie sa-si cunoasca bine obligatiile si sa le indeplineasca corect. Controlul muncii asistentelor este asigurat de asistenta superioara.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Medicul si colectivul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
2 040 cuvinte
Nr caractere:
10 554 caractere
Marime:
13.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
medici, colectiv de munca
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!