Medicină orală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Asupra tezei de doctorat intitulata ,,STUDIUL COMPORTAMENTULUI TESUTURILOR ORALE IN EDENTATIA PARTIALA INTINSA PROTEZATA AMOVIBIL SI POSIBILITATI DE CORECTARE", elaborata de dr. Ioana Roxana Iosefina Constantinescu, in vederea obtinerii titlului stiintific de Doctor in stiinte medicale, in domeniul Medicina Dentara.

Subsemnata Prof.Univ.Dr. Maria Ursache, titularul disciplinei de Diagnostic oro-dentar, sefa departamentului de Reabilitare Orala Complexa a Facultatii de Medicina Dentara, Universitatea de Medicina si Farmacie ,, Gr.T.Popa" din Iasi, in calitate de conducator stiintific al tezei, am analizat teza de doctorat a d-rei Dr.Ioana Roxana Iosefina Constantinescu, pentru care fac unele remarci si aprecieri:

Dr. Ioana Roxana Iosefina Constantinescu pe parcursul doctoratului si-a orientat studiile asupra unei problematici de interes deosebit pentru orice medic dentist, scotand in evidenta o serie de particularitati si detalii ale comportamentului tesuturilor orale in edentatia partial intinsa si ale influentei unor factori implicati in patologia paraprotetica. Doctoranda a urmat o directie complexa a cercetarilor bazate pe numeroase studii clinice, paraclinice si statistice incercand sa evalueze influenta protezarii partial amovibile asupra tesuturilor orale.

1. Teza de doctorat elaborata de Dr. Ioana Roxana Iosefina Constantinescu cuprinde unsprezece capitole repartizate in doua parti: partea generala ce include ,, Stadiul cunoasterii" cu 2 capitole si partea personala cu 9 capitole. Se remarca o respectare a raportului, in cadrul structurarii tezei intre partea teoretica si studiile individuale, de 1/4 parte generala la parte personala, fapt care evidentiaza aportul cercetarilor individuale.

In partea teoretica a tezei au fost sintetizate aspecte semnificative ale literaturii de specialitate in legatura cu subiectul abordat: aspecte morfo-clinice ale mucoasei orale si situatiile clinice si paraclinice particulare induse de tratamentul gnato-protetic in edentatia partiala intinsa. Doctoranda prezinta succint contextul biologic al tesuturilor orale, cu aspectele morfo-clinice ale mucoasei orale, caracteristicile morfo-fiziologice, microanatomia si ultrastructura mucoasei orale, aspectele celulare si moleculare in diferentierea epiteliului, regenerarea celulara, procesul de keratinizare si mecanismele de aparare ale mucoasei orale.

Capitolul II ,, Situatii clinice si paraclinice particulare induse de tratamentul gnato-protetic in edentatia partiala intinsa", se face o sintetizare foarte buna a patologiei paraprotetice indusa de aparatele gnato-protetice partial amovibile, raspunsului tesuturilor orale la actiunea factorilor asociati patologiei paraprotetice, clinica si diagnosticul leziunilor mucoasei orale.

In partea a doua a lucrarii, doctoranda prezinta rezultatele cercetarilor personale in perioada cuprinsa intre 2003-2007.

Capitolul III se refera la ,,Metodologia cercetarii" in care este prezenta motivatia alegerii temei, ipotezele si directiile de cercetare, scopul si obiectivele cercetarii.

Urmatoarele capitole ale tezei urmeaza o structura precisa alcatuita pe un schelet care cuprinde: introducere, scopul studiului, material si metoda, rezultate, discutii si concluzii.

Capitolul IV intitulat ,,Studiul statistic privind parametrii morfologici si protetici in edentatia partiala intinsa " a fost realizat pe baza foilor de observatie ale pacientilor protezati partial amovibil, prezentati in serviciul de Semiologie Stomatologica in intervalul 2003-2004. Este de remarcat efortul doctorandei de a aduce dovezi plauzibile in cadrul studiului statistic in privinta influentelor parametrilor morfologici ai campului protetic asupra efectelor biologice ale protezarii partial amovibile. Din concluziile partiale ale capitolului rezulta ca, exista corelatii intre calitatea campului protetic edentat partial intins si calitatea protezarii.

Capitolul V cuprinde un studiu referitor la prevalenta leziunilor mucozale la pacientii protezati partial amovibil, factorii etiologici implicati si corelatia dintre factorii etiologici. Concluziile care reies din acest capitol scot in evidenta faptul ca exista o asociere intre factorii etiologici implicati in patologia leziunilor induse de protezarea partial amovibila. Nu este exclus din studiu nici examenul bacteriologic care demonstraza rolul jucat de C.albicans si S.aureus in agravarea leziunilor inflamatorii mucozale. De asemenea, studiul experimental asupra rugozitatii materialelor, realizat prin microscopie de forta atomica vine sa completeze observatiile clinice.

Capitolul VI intitulat ,,Studiul modificarilor parodontale in protezarea partial amovibila" aduce un aport propriu in stabilirea si evaluarea efectelor elementelor componente ale protezelor partial amovibile asupra parodontiului dintilor in contact direct cu acestea, prin studiile statistice, clinice si histologice prezentate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Medicina orala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 476 cuvinte
Nr caractere:
8 807 caractere
Marime:
11.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
medicina, ingrijire orala
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!