Materiale polimerice de restaurare dentara

Extras din referat Cum descarc?

Restaurarile dentare insumeaza o serie de manevre si de tehnici de ortodontie ale caror finalitate consta in reconstructia totala sau partiala a danturii. Indiferent daca dintii sunt cariati, fisurati, rupti sau lipsesc, obiectivele restaurarii dentare sunt:
- restabilirea functiilor originare;
- imbunatatirea formei;
- ameliorarea aspectului estetic.
Materiale polimerice de restaurare dentara se folosesc in cazurile: - Baza protezelor totale sau partiale mobilizabile - edentatiile extinse , ce cuprind mai multi dinti, se insoteste adesea de resorbtia crestelor, mai ales in cazul in care nu se intervine imediat dupa pierderea dintilor. Astfel, structura ce se va aplica la nivelul crestelor edentate si a palatului dur va fi confectionata din acrilat roz. - Dinti artificiali pentru proteze mobilizabile - adesea dintii care se vor aplica peste seile protezelor sunt confectionati din acrilat, mai ales pentru pretul de cost redus, pentru varietatea mare a formelor si a posibilitatilor de ajustare dar si a legaturii chimice solide cu baza. - Lucrari protetice provizorii - au caracter temporar, pana la finalizarea lucrarilor definitive. Au rol de a restaura partial functiile pierdute in urma edentatiei
Punti metalo-acrilice Coroana metalo-acrilica
Materialele polimerice cu durabilitate imbunatatita au aplicatii importante ca materiale dentare. Bazele danturii si dintii artificiali sunt doua zone majore in care materialele polimerice sunt folosite. In afara de acestea, ele sunt folosite in diverse aplicatii precum fatetele puntii si coroanei, structuri de sprijin, implanturi, amprente, bonturi, coroane temporare, plombe endodontice, protectii de gura atletice si dispozitive ortodontice de mentinere a spatiului interdentar.
Materialele polimerice de restaurare dentara sunt, in principal, rasini de polimetacrilat de metil si se utilizeaza pentru construirea dintilor anteriori, preponderente fiind considerentele estetice.
Proprietati fizice si chimice:
Principalele conditii impuse polimerilor pentru restaurare dentara:
- rezistenta mare la compresie;
- contractie redusa in cazul polimerizarii rapide, in cavitatea bucala;
- absorbtie redusa a apei;
- rezistenta mare la degradare biologica;
Totusi, rezistenta mecanica a materialelor plastice din aceasta categorie este redusa, ceea ce le face contraindicate pentru reconstituirea molarilor. Din punct de vedere chimic, polimetilmetacrilatul este foarte stabil, solubil in soventi organici si e solid la temperatura camerei, devenind plastic la temperaturi de peste 1250 C.
Proprietatile optice sunt remarcabile: indicele de refractie este apropiat de cel al dentinei si smaltului, iar transparenta este excelenta. Posibilitatile de colorare sunt practic nelimitate.


Fisiere in arhiva (1):

 • Materiale polimerice de restaurare dentara.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. R.H. Roydhouse,1989, Introduction to Polymers, in Dental Materials: Properties and Selection, W.J. O'Brien, Quintessence, Chicago. 2. R.G. Craig(ed), 1993, Restorative Dental Materials, 9th ed., C.V. Mosby-Year Book, St. Louis.
3. Curs Ingineria biomaterialelor nemetalice-capitolul ,,Polimeri in stomatologie", E. Vloceanov
4. http://www.esanatos.com/ghid-medical/stomatologie/Polimerii-i-compozitia-rasinil21873.php


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!