IRM - Imagistica prin Rezonanta Magnetica

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS 
1. Principiul metodei 1
2. Aparatura. Elemente constructive 3
3. Aplicatii. 4
4. Bibliografie 4


Extras din referat Cum descarc?

1. Principiul metodei
Principiul de functionare al IRM se bazeaza pe miscarea de spin a nucleului in jurul propriei axe specifica unor anumite elemente. Aceste nuclee se numesc nuclee active MR.
Nucleele active MR sunt caracterizate prin tendinta de a se alinia la directia unui camp magnetic aplicat din exterior. Conform legilor inductiei electromagnetice, nucleele care au o incarcatura electrica neta si au o miscare de spin pot dobandi un moment magnetic si sunt capabile sa se alinieze cu un camp magnetic exterior. Aceasta se intampla daca numarul de masa este impar, adica daca este format dintr-un numar par de neutroni si un numar impar de protoni sau viceversa.
Cele mai importante nuclee active MR le au elementele : Hidrogen (A=1), Carbon (A=13), Azot (A=15), Oxigen (A=17), Fluor (A=19), Sodiu (A=23), Fosfor (A=31).
In absenta unui camp magnetic exterior, momentele magentice ale nucleelor sunt orientate aleatoriu. Cand sunt introduse intr-un camp magnetic exterior, momentele magnetice ale nucleelor se aliniaza la directia campului.
Nucleul de hidrogen este cel utilizat la IRM in scopuri clinice, deoarece este abundent in corpul uman sub forma apei si are un moment magnetic relativ mare. Astfel cand o persoana se afla in interiorul campului magnetic generat de aparatul IRM momentele magnetice ale acestor nuclee se aliniaza la directia campului.
Rezonanta este fenomenul care are loc cand un obiect este expus la o perturbatie oscilatorie ce are frecventa apropiata de frecventa sa naturala de oscilatie. Cand un nucleu este expus la o perturbatie externa ce are o oscilatie similara cu frecventa sa naturala, acesta primeste energie de la forta exterioara.
Intr-o masina IRM o sursa de frecvente radio este pornita pentru o scurta perioada, producand un camp electromagnetic. Fotonii acestui camp au energia potrivita, cunoscuta ca frecventa de rezonanta, pentru a intoarce spin-ul protonilor aliniati din corp. Cu cat intensitatea si durata campului creste, cu atat mai multi protoni sunt afectati. Dupa ce campul este oprit, protonii revin in pozitia originala, iar diferenta de energie dintre cele doua stari este eliberata ca un foton. Acesti fotoni produc un semnal electromagnetic care este detectat de scanerul aparatului IRM. 
Sistemele atomice sunt caracterizate prin valori discrete ale energiei. In mecanica cuantica, diferenta de energie intre doua niveluri energetice poate fi tratata ca o cuanta de energie cu frecventa data relatia:
(1)
Aceasta frecventa ? poate fi considerata ca fiind una dintre frecventele proprii ale sistemului.
Un grup special de niveluri energetice sunt cele care apar la plasarea unui sistem atomic in camp magnetic. In cazul in care atomi, sau parti componente ale acestora, au un moment magnetic diferit de zero, va avea loc o interactiune intre momentele magnetice si campul magnetic aplicat. Aceasta interactiune conduce la aparitia unui termen suplimentar in expresia energiei nivelurilor energetice, de forma:
(2)
Unde este momentul magnetic al sistemului atomic, iar inductia campului magnetic static.
Acesti termeni de energie suplimentari au forma generala:
(3)
Unde mi este numar cuantic magnetic, gi! factor giromagnetic, uelem moment magnetic elementar.
Fenomenele de rezonanta magnetica descriu interactiunea unui sistem atomic, plasat intr-un camp magnetic static, cu un camp electromagnetic avand frecventa egala cu frecventa corespunzatoare diferentei de energie intre subnivelurile Zeeman ale sistemului studiat.
Conditia de rezonanta magnetica este asadar:
(4)
Unde termenul din stanga contine frecventa campului electromagnetic, iar termenul din dreapta este diferenta de energie intre subnivelurile Zeeman succesive.
Aceasta conditie se va aplica in functie de tipul de rezonanta studiat. Fenomenele de rezonanta magnetica se impart in doua categorii, dupa constituentii atomilor care poseda moment magnetic propriu:
- rezonanta electronica de spin (RES) (sau rezonanta paramagnetica) pentru electroni;
- rezonanta magnetica nucleara (RMN) pentru nuclee.
Frecventa la care protonii din nuclee rezoneaza este dependenta de puterea campului magnetic. Pentru a mari puterea campului magnetic sunt aplicate mai multe campuri, depinzand de pozitia in interiorul pacientului, facand ca frecventa fotonilor eliberati sa fie dependenta de pozitie intr-o maniera predictibila.
Imaginea poate fi realizata deoarece protonii din diferite tesuturi revin la pozitia originala cu viteze diferite, diferenta ce poate fi detectata.
Cinci variabile specifice tesuturilor pot fi utlizate pentru a crea imaginea:
- Densitatea de spin;
- Timpul de relaxare T1;
- Timpul de relaxare T2;
- Schimbul de flux;
- Schimbul spectral;
Pentru crearea de contrast intre diferitele tipuri de tesut se recurge la alternarea parametrilor scanerului.


Fisiere in arhiva (1):

  • IRM - Imagistica prin Rezonanta Magnetica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!