Insuficienta Venoasa Cronica

Extras din referat Cum descarc?

i. INSUFICIENTA VENOASA CRONICA - date generale
Insuficienta venoasa cronica este un sindrom clinic cu etipatogenie, prognostic si terapeutica deosebita ce se constituie tardiv, ca urmare a unor tulburari cronice ale circulatiei venoase de la nivelul membrelor inferioare ce activeaza modificari importante ale interstitiului, limfocitelor si pielii din regiunea respectiva.
i.1. ETIOPATOGENIE
Pentru inceput redam cateva noutati privind anatomia si fiziopatologia circulatiei venoase de la nivelul memebrelor inferioare.
Doua mecanisme majore ale corpului uman previn hipertensiunea venoasa.
Prima, valvele bicupside din vene previn curgerea retrograda si staza venoasa. Tromboza venoasa profunda se dezvolta frecvent in aceste vase, determinand alterarea ireversibila a valvelor.
A doua, in timpul circulatiei bipede normale ....... gleznei scad presiunea venoasa cu 70% in extremitatile inferioare prin contractia lor si fortarea sangelui venos spre inima.
In repaus presiunea se reintoarce la normal in 30 secunde. In venele afectate miscarea scade presiunea venoasa cu doar 20%. Cand miscarea este oprita, presiunea din ..........venos creste incet revenind la normal intr-o perioada de cateva minute.
Hipertensiunea venoasa in venele afectate este cauza insuficientei venoase cronice prin urmatoarele secvente de evenimente.
Cresterea presiunii venoase traverseaza venele spre capilare, impiedicand curgerea sangelui. Curgerea sangelui incetinita din capilare determina blocarea leucocitelor. Acestea elibereaza enzime proteolitice si radicali liberi de oxigen care altereaza membrana bazala a capilarelor. Proteinele plasmatice, cum ar fi fibrinogenul, se scurg in tesutul interstitial formand o scufie de fibrina. Fibrina si edemul rezultat scad aportul de oxigen la tesuturi cu determinarea hipoxemiei, inflamatiei si pierderea tesutului prin formarea ulcerelor.
Incompetenta venoasa superficiala este cauza cea mai intalnita pentru boala varicoasa. In insuficienta venoasa superficiala venele profunde sunt normale dar sangele venos scapa din sistemul venos profound si curge inapoi in cel superficial prin venele superficiale dilatate cu valve incompetente. Valvele din sistemul venos superficial pot deveni incompetente din variate motive. Lezarea directa prin flebita supreficiala poate cauza insuficienta valvara primara. Peretii venosi slabiti congenital se pot dilata sub presiuni normale si determina insuficienta venoasa secundara. Valvele venoase anormale congenitale pot fi incompetente la presiuni normale. Venele normale si valvele normale pot deveni distensibile extensiv sub influenta hormonilor - sarcina.
Majoritatea cazurilor de insuficienta venoasa superficiala, dupa ce se dezvolta un singur punct de scurgere venoasa sub presiune intre sistemul venos profound si cel superficial. Hipertensiunea venoasa determina insuficienta valvulara secundara cand venele superficiale normale se dilata incat marginile ...........valvulare nu mai fac contact intre ele. In timp aceste vene se dilata, devin vizibile, tromboase si sunt denumite vene varicoase. Hipertensiunea intra in sistemul superficial prin puncte cheie de comunicare intre cele doua sisteme. Aceste puncte sunt valvele functionale si valvele perforatoare.
Afectarea valvelor functionale reprezinta insuficienta valvelor de la jonctiunea dintre vena mare safena si vena femurala din zona inghinala - jonctiunea safeno-femurala. Incompetenta venoasa se extinde apoi discret pe membrul inferior iar pacientii resimt cum se dezvolta o vena groasa inghinala.
A doua jonctiune venoasa care devine incompetenta este cea safeno-poplitee de la genunchi.
Hipertensiunea venoasa perforanta apare la oricare dintre valvele venelor perforante. Cel mai ades este implicata cea din zona proximala medie inghinala-perforanta hunteriana si cea gastrocnemiana proximala perforanta Boyd. 
Incompetenta venoasa profunda este determinata cel mai frecvent de catre tromboza venoasa profunda in care unul sau mai multi trombi se blocheaza in venele de calibru mic sau la bifurcatiile venoase determinand staza venoasa, incompetenta valvulara, inflamatia si infectia venei cu repercursiuni asupra sistemului venos superficial.
Notiuni de anatomie
Circulatia venoasa a memebrelor pelvine este asigurata de doua sisteme: superficial si profound.
Venele profunde ale membrelor inferioare
Venele profunde au in general acelasi traiect ca si arterele pe care le insotesc in sens invers. Ce exceptia venelor poplitee si femurala, venele profunde sunt drepte si insotesc artera omonima de o parte si de alta a sa. Ele sunt unite pe traiectul lor prin anastomoze transversale. Au valvule in numar variabil, constanta fiind o valvula ostiala la varsarea tributarelor colaterale. Se formeaza la nivelul piciorului sub fascie pe fata plantara si dorsala si insotesc arterele acestuia.
In regiunea plantara venele digitale plantare se continua cu venele metatarsiene plantare care se varsa in arcul venos plantar (Arcus venosus plantaris) situat paralel cu cel arterial.
Venele digitale plantare sunt anastomozatr in spatii intre oase cu venele dorsale ale piciorului. Arcul venos plantar se continua cu venele plantare mediale si laterale care se unesc inapoia maleolei tibiale si formeaza vena tibiala posterioara.
In regiunea dorsala a piciorului venele satelite a dorsalei piciorului formeaza venele tibiale anterioare in care se varsa venele fibulare.
La gamba venele tibiale posterioare si venele tibiale anterioare se unesc in partea inferioara a fosei poplitee si formeaza vena poplitee.


Fisiere in arhiva (1):

  • Insuficienta Venoasa Cronica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!