Ingrijiri Postoperatorii

Extras din referat Cum descarc?

Pregatirea pre-operatorie + ingrijirile post-operatorii = complex de masuri a caror aplicare asigura reusita actului chirurgical.
Alegerea momentului operator:
- dupa studiul amanuntit al terenului bolnavului, al urgentei si necesitatii interventiei, amploarea acesteia si stabilirea riscurilor anestezico-chirurgi!ca!le;
- dupa corectarea celorlalte afectiuni asociate si a eventualelor deze!chilibre, aducand bolnavul intr-o stare biologica apta sa faca fata agresiunii chirurgicale;
- toate aceste masuri sunt aplicabile la bolnavul cu interventie chirurgicala programata.
INGRIJIRI POST-OPERATORII GENERALE
In absenta complicatiilor, perioada post-operatorie dureaza de la cateva zile (chirurgie laparoscopica) pana la 7-10 zile (chirurgie deschisa); se suprapune intervalului de la sfarsitul interventiei chirurgicale pana la parasirea spitalului.
Trebuie luate masuri care sa previna sau sa trateze unele incidente sau accidente post-operatorii imediate sau precoce, favorizand o insanatosire rapida a pacien!tului prin recu!perarea functiilor vitale periclitate de traumatismul chirurgical.
1. Intoarcerea bolnavului la pat
Se face cu brancardul, de preferinta insotit de medicul anestezist care asigura securitatea functiei respiratorii si cardio-vasculare, pana la salonul destinat urmaririi post-operatorii a bolnavului. Acest salon sa fie amplasat intr-un loc linistit al sectiei, cu o temperatura de cca. 20oC, slab iluminat, cu lenjerie curata pe patul incalzit electric sau cu sticle cu apa calda ce vor fi indepartate cand bolnavul este asezat in pat.
Pozitia bolnavului in pat -> adaptata tipului de anestezie si de interventie chirurgicala:
- anestezie rahidiana -> decubit dorsal fara perna sau chiar usor Trendelenburg;
- anestezie generala -> se recomanda decubit lateral, cu membrul inferior de deasupra flectat si fata spre perna, pentru ca in caz de varsatura bolnavul sa nu aspire continutul gastric.
Se supravegheaza trezirea bolnavului, cu revenirea starii de constienta, a sensibilitatii si a motilitatii.
Dupa trezire, bolnavul va fi asezat in pozitia pe care o suporta cel mai bine; se recoman!da pozitia Fowler (permite o relaxare a musculaturii membrelor inferioare si abdo!me!nu!lui, miscarile respiratorii se pot efectua mai usor).
Posibilele complicatii postoperatorii imediate sunt anuntate de:
- modificarile coloratiei tegumentelor sau mucoaselor,
- modificarile temperaturii exterioare a corpului,
- aparitia unei stari de agitatie sau persistenta unui calm prelungit.
2. Combaterea durerii postoperatorii
Sunt folosite doua tipuri de substante:
- analgetice majore (opiacee, derivate si succedanee ale morfinei),
- analgetice minore (neopiacee).
Se mai practica:
- tehnici de analgezie regionala: rahianestezie sau anestezie peridurala continua;
- alte tehnici: acupunctura.
Opiaceele sunt analgeticele de electie pentru combaterea durerii post-operatorii imedia!te; sunt folosite obligatoriu cel putin in primele 24 ore post-operator, fiind singurele ca!pabile sa diminueze efectele secundare ale reactiei simpato-adrenergice.
Efectul cel mai rapid al opiaceelor se obtine prin administrare i.v. -> recomandat la bol!navi cu durere intensa, cu frison, stare de agitatie, hipertensiune, tahicardie (fenomene induse de o reactie hipersimpaticotona intensa).
Frecvent opiaceele se administreaza pe cale i.m., o doza asigurand


Fisiere in arhiva (1):

  • Ingrijiri Postoperatorii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!