Ingrijirea Varstnicilor la Domiciliu

Extras din referat Cum descarc?

Populatia de virsta a III sau batrinii constituie o categorie specifica a societatii care intruneste persoanele incepind cu varsta de 60-65 ani, pina la deces.
In 1975 virsta a III-a reprezenta pe glob 5,6% din populatie, iar in 2000 -- deja 6,3%. In Europa indicii sunt, respectiv, de 12,3% si 14,3%, ceea ce denota imbatrinirea populatiei europene. Intre anii 1980 si 1991 numarul persoanelor avind mai mult de 75 ani a crescut
in toate tarile Uniunii Europene, cota maxima fiind atinsa de cele din sudul Europei, unde s-a inregistrat o crestere de circa 30% (Politique sociale Europeene, Luxemburg, 1993).
Stiinta ce studiaza toate aspectele imbatrinirii (sanitar, sociologic, economic, comportamental, de mediu s.a.) e definita ca gerontologie. Ea face apel aproape intotdeauna la mai multe discipline.Geriatria este o ramura a gerontologiei si a medicinii ce se ocupa de sanatatea batrinilor din toate aspectele -- profilaxia, tratament, recuperare, supraveghere etc.
Unii cercetatori definesc senescenta drept un proces insidios,dar constant, ce urmeaza perioadei de maturitate si se produce diferentiat, in functie de particularitatile individuale, precum si de
ansamblul conditiilor de trai . Conform altor studii ,viata batrinului, activitatea lui, posibil profesionala, dar primordial habituala, este indispensabila de problema ,,calitatii vietii",care este determinata nu numai de boala etc., dar si de suferinta sufleteasca greu recuperabila, discomfortul psiho-emotional,readaptarea redusa, in special sociala .
Unii autori definesc notiunea de ,,calitate a vietii" ca nivel de bunastare reala si perceputa in raport cu nivelul ideal sau dorit al unei conditii specifice . Potrivit altor opinii, calitatea vietii este determinata de citiva factori de baza: individual, de populatie, economic si de mediu inconjurator 
Conferinta internationala ONU cu privire la dezvoltarea sociala
(1995, Copenhaga) a recomandat includerea conceptiei securitatii
oamenilor in lista problemelor prioritare ale secolului XXI. Aceasta
intruneste sase principii: securitatea economica; securitatea alimentara; securitatea sanatatii, inclusiv ecologica; securitatea
personala; securitatea sociala; securitatea politica. Realizarea
tuturor acestor principii ar permite asigurarea unei batrineti decente. Ingrijirile la domiciliu pot fi definite ca fiind gama de servicii si facilitati acordate in comunitate persoanelor dependente, pentru ca acestea sa traiasca, pe cit de independent posibil, in propriile case. Aceste ingrijiri ar trebui sa se realizeze prin reabilitarea gerontologica, care include trei sfere: diagnosticarea, interventia, rezultatele.
Diagnosticarea cuprinde informatia despre problemele medicosociale ale virstnicului si aportul familiei si al comunitatii la solutionarea lor.
Interventia consta din:
1. informarea batrinilor despre procesele de senescenta, despre tipurile de sustinere a virstnicilor etc.;
2. propagarea modului sanatos de viata, alimentatie corecta;
3. ameliorarea suferintelor batrinilor;
4. actiunea asupra factorilor
sociali, economici si politici negativi, ce influenteaza virstnicul;
5. recomandari despre autoajutor.
Rezultatele reabilitarii virstnicilor reprezinta dirijarea proceselor de senescenta ce se petrec in organism si integrarea batrinului in societate. Conform datelor OMS scopurile reabilitarii geriatrice sunt:
Reactivitatea -- antrenarea activa a batrinului in mediul sau;
Resocializarea -- reinnoirea si intarirea comunicarii batrinului
in familie si societate, evitind izolarea;
Reintegrarea -- participarea activa si adecvata a batrinului in
viata sociala, culturala, politica, economica etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ingrijirea Varstnicilor la Domiciliu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!