Ingrijierea Copilului Cu Rahitism Carential Si Tetanie Rahitigena

Extras din referat Cum descarc?

Convulsii = succesiune de contractii musculare involuntare, puternice, insotite cel mai adesea si de pierdere a cunostintei.
Convulsii tonice = contracturi musculare persistente, prelungite, de intensitate mare, in care muschii raman intepeniti timp de  1/2  - 1 minut.
Este o tulburare in calcificarea oaselor si in osteogeneza datorita catentei de vitamina D (hipovitaminoza D). -vitamina D2 (ergocalciferolul) care se produce in piele sub actiunea razelor ultraviolete din spectrul solar. Acestea transforma ergosterolul din piele in mai multi produsi succesivi (lumisterol, tahisterol etc. ), pana se ajunge la ergocalciferol; -vitamina D3 (colecalciferolul) care se gaseste in produse alimentare. Cele mai bogate alimente in vitamina D sunt: ficatul unor specii de pesti (din care se prepara untura de peste), untul, galbenusul de ou.
Cauzele determinante ale rahitismului carential sunt: -carenta exogena, alimentara in vitamina D; -carenta de natura endogena, prin lipsa sintezei vitaminei in piele.
Cauzele favorizante sunt: -exogene: alimentatia artificiala fara adaos de vitamine; alimentatia neechilibrata cu exces de fainoase in ratie; lipsa diversificari alimentatiei la timpul necesar; sezonul rece; clima rece prin situatia geografica a regiunii; microclimatul (spatiul unde creste copilul, locuinta) intunecos, lipsit de soare; -endogene: prematuritatea; varsta mica (boala apare in perioada de sugar, cand cresterea este cea mai intensa); diareei repetate si prelungite care impiedica absorbtia intestinala a vitaminei D si a calciului.
Simptomatologie Primele semne apar la craniu -Debutul bolii se situeaza la 2-3 luni, cand se constata o inmuiere a oaselor calotei craniene, pe o portiune de 2-3 cm in regiunea parieto-occipitala, dand senzatia unei mingi de celuloid care se infunda la apasare cu degetul. Se numeste crniotabes si pesista pana la varsta de 6 luni.
- Se observa apoi bombari simetrice la marginea osului frontal si la cele doua oase parietale: bose frontale si bose parietale. Impreuna realizeaza aspectul vazut de sus de cap patrat. -Mai pot exista: brahicefalie (craniu largit, latit) sau plagiocefalie (craniu asimetric prin turtire laterala). Aceste modificari sunt definitive; craniul sugarului avand o mare plasticitate, ele se corecteaza prin tratament si odata cu varsta.
De la 4 luni apar si semnele toracice: -Mataniile costale sunt ingrosari ale extremitatilor anterioare ale coastelor care uneori sunt vizibile ca doua siraguri simetrice de matanii de o parte si de alta a sternului, alteori sut doar palpabile ca doua siruri de nodozitati.
-Santul submamar este bilateral, sub mameloane si usor sesizabil.
-Marginile inferioare ale cutiei toracice sunt ingrosate shi reliefate: torace evazat la baze.
-Sternul poate fi infundat in jumatatea sa inferioara, realizand un torace in palnie sau, dimpotriva, boate fi bombat (stern in carena). Ulterior arar si semne din partea ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Ingrijierea Copilului Cu Rahitism Carential Si Tetanie Rahitigena
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!