Implicatiile Medicale ale Violentei in Familie

Extras din referat Cum descarc?

Conform legii 217 privind prevenirea si combaterea violentei in familie, violenta in familie reprezinta orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca o suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material.Constituie, de asemenea, violenta in familie impiedicarea femeii de a-si exercita drepturile si libertatile fundamentale.
Exista patru tipuri mari de violenta indreptata impotriva femeii sau a copilului: emotionala, fizica, sexuala, sociala.
1. Violenta emotionala: este cea mai larg intalnita si se regaseste ca si parte
componenta a tuturor formelor de violenta domestica. Ea se poate manifesta prin: cuvinte injurioase, amenintari, intimidari, ironii si jocuri rautacioase, umilire, ignorare, gelozie, izbirea de catre partener a peretilor sau a mesei cu pumnul, amenintari, terorizare, izolare, blamarea victimei, etichetarea ei, impunerea dependentei, izolarea copiilor, amenintari cu arma.
2. Violenta fizica: consta in atingeri sau contacte fizice dureroase orientate catre
victima sau cei dragi victimei: copii, parinti, frati, surori; de asemenea si intimidarea fizica.Violenta fizica incepe cu gesturi si lovituri care tintesc victima si poate duce pana la crima.Porneste de la a impinge, a scutura, a plesni, a izbi, a bate, a lovi femeia gravida, a lovi cu diverse obiecte, a-i rupe oasele, a folosi diverse arme, pana la a o ucide.
3. Violenta sexuala: incepe cu comentarii degradante la adresa femeii si continua cu atingeri neplacute si diverse injurii provocate victimei in timpul sau in legatura cu actul sexual. Violul este o forma de violenta pe care femeia o suporta adesea suferind in tacere.
4. Violenta sociala: se refera la acel comportament care contureaza asteptarile sociale fata de femeie si barbat limitand resursele existente in comunitate pentru a ajuta femeia victima sau chiar a o blama pe aceasta pentru situatiile de violenta pe care le traieste. 
Tratarea cu violenta a partenerului, cat si relationarea violenta in cadrul familiei sunt comportamente invatate. Daca nu se intervine pentru stoparea violentei domestice, de la un eveniment la altul severitatea agresiunilor se accentueaza. Concomitent cu cresterea riscului, scade capacitatea victimei de a se proteja.
Consecintele violentei domestice :
- Consecintele violentei domestice asupra familiei in general
Consecintele violentei domestice nu se rastrang doar asupra victimei tintite ci asupra intregii familii, a copiilor mai ales, si a societatii in general. 
- Consecintele asupra sanatatii fizice sunt: un comportament distructiv al starii de sanatate (fumat, sex neprotejat), un consum de alcool sau droguri, tulburarile
intestinale iritative, astmul, migrenele si durerile de cap, vatamarile corporale,
dizabilitatile partiale sau permanente, moartea.
- Consecintele asupra sanatatii mentale sunt: depresiile, frica, anxietatea, respectul de sine scazut, disfunctiile sexuale, tulburarile de nutritie si de somn, tulburarile obsesiv-compulsive, tulburarile de stres postraumatic, suicidul.
- Consecintele asupra sanatatii reproductive sunt: sarcinile nedorite, problemele ginecologice, nasterile premature, greutatea mica la nastere, bolile inflamatorii pelviene, durerile pelviene cronice, mortalitatea si morbiditata materna si infantila.
Consecintele violentei domestice asupra sanatatii se fac simtite la diferite
nivele: in special la nivelul victimei insasi, familiei sale, colectivitatii de care apartine, sistemului medico-legal, si bineinteles si la nivelul autorilor acestor violente.
Victima violentei in familie se poate adresa urmatoarelor institutii:
-Politiei - pentru a depune o plangere;
-Unitatii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului / Medicului de familie - pentru a obtine ingrijiri medicale;
-Institutului/Serviciului/Laboratorului de Medicina Legala - pentru a obtine un certificat medico-legal;
-Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului - pentru a beneficia de servicii sociale complexe, mai ales in cazul in care sunt implicati si copiii victimei;
-Centrului de Violenta in Familie (adapost sau centru de recuperare pentru victimele violentei in familie) - pentru a beneficia de gazduire temporara, asistenta sociala, consiliere psihologica si juridica, reinsertie sociala si profesionala, informare, indrumare catre alte institutii;
-Unui ONG care ofera servicii sociale specializate pentru victimele violentei in familie;
-Directiei de Munca si Protectie Sociala - Compartimentului combaterea violentei in familie - pentru a obtine informare, consiliere si indrumare catre institutiile competente. 
Furnizorii de servicii de sanatate - Rolul personalului medical
A fi victima a violentei in familie reprezinta un risc major pentru sanatatea persoanei in cauza. Pe langa efectele imediate asupra sanatatii fizice si mintale, violenta creste riscul de imbolnaviri in viitor. Violenta este strans legata de diverse probleme severe de sanatate, imediate sau pe termen lung. Acestea includ afectiuni fizice cum ar fi raniri, sindroame alergice cronice, tulburari gastro-intestinale si o intreaga paleta de afectiuni psihice, inclusiv anxietate si depresie. De asemenea, violenta submineaza sanatatea victimei si prin adoptarea unor comportamente negative, cum ar fi fumatul sau abuzul


Fisiere in arhiva (1):

  • Implicatiile Medicale ale Violentei in Familie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!