Hormonii corticosuprarenalieni - implicatiile hormonilor glucocorticozi in metabolism

Extras din referat Cum descarc?

Ca produsi de secretie endocrina ai tesutului glandular corticosuprarenal, hormonii corticosteroizi au fost descoperiti tarziu, de abia dupa ce Hartmann (1930) a semnalat ca extractele totale de corticosuprarenala ca urmare a indepartarii dezechilibrelor metabolice (hipoglicemie, hiponatremie, hiperpotasemie, cresterea eliminarii urinare a apei si a sodiului) si functionale (hipotensiune, astenie, hipotermie, scaderea rezistentei la stres etc.) create de extirparea suprarenalelor.
In perioada 1934 - 1943, Kendall, Reichstein si colab au izolat corticosteronul, cortizonul si cortizolul, iar in 1953, Tait si Simpson au indentificat electrocortina sau aldosteronul. In prezent se cunosc peste 30 de compusi izolati in cortexul suprarenal, din care numai doi sunt de importanta primordiala pentru functia endocrina a glandelor corticosuprarenale. Acestia sunt cortizolul, ca principal hormon glucocorticoid, si aldosteronul ca mineralocorticoid.
Toti hormonii corticosuprarenali sunt compusi sterolici formati din colesterol circulant absorbit de celulele glandulare prin endocitoza. Mici cantitati se sintetizeaza local din acetil coenzima A. Din nucleul comun ciclopentano-perhidrofenantrenic al colesterolului se formeaza, cu ajutorul unui echipament enzimatic diferentiat, nucleii specifici celor trei categorii de hormoni corticosuprarenali.
Sinteza glucocorticoizilor are loc in zona fasciculata si, intr-o mica masura, si in cea reticulata. Secventa reactiilor este urmatoarea:
Colesterol Pregnenolon 17-OH-Pregnenolon 
17-OH-Progesteron 11-Dezoxicortizol Cortizol
Localizarea intracelulara a reactiilor implicate in biosinteza cortizolului este atat mitocondriala, cat si in reticulul endoplasmatic. Hidroxilarea in mitocondrii a 11-dezoxicortizolului prezinta caracter critic si limitant.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hormonii corticosuprarenalieni - implicatiile hormonilor glucocorticozi in metabolism.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!