Hipotensiunea Ortostatică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ceea ce ete esential in hipotensiunea artostatica este faptul ca acesti bolnavi se simt bine si cu tensiunea arteriala normala in pozitie culcata, dar prezinta o stare de rau care poate merge pana la starea sincopa, cu scaderea pronuntata a tensiunii arteriale cand se ridica in pozitie ortostatica sau cand raman in picioare timp indelungat.

In mod normal, in ortostatism, tensiunea maxima oscileaza in jurul valorilor sale in pozittie culcata.

Practic, vorbim de hipotensiune arteriala ortostatica numai cand maxima scade, in ortostatism, cu cel putin 20 mm Hg. Cifrele cele mai obijnuite de scadere a maximei sunt intre 40 80 mm Hg. Scaderile tensionale in ortostatism pot aspare la orice valori tensionale provocand aceeasi simptomatologie, chiar si la persoane care au valori peste cele normale in pozitie culcata.

Tulburarile subiective sunt multiple variind de la o simpla stare de rau, cu fatigabilitate, pana la starea de sincopa.

Fenomenul apare mai ales dupa o stare prelungita de decubit, dimineata la scularea din pat, sub forma tulburarilor de vedere, auditive, vajaieli in urechi, vertij. Alte ori apar scurte absente sau pierderea memoriei pentru scurt timp. Bolnavii devin palizi, voce slaba, si daca nu se intind pe pat poate surveni sincopa.

Hipotensiunea ortostatica poate avea un caracter esential sau poate apare ca o forma secundara, consecutiva unor boli generale si ale sistemului nervos.

In orice caz este vorba de o insuficienta adaptare posturala a sistemului regulator al tensiunii arteriale, o insuficienta a vasoconstrictiei ortostatice.

In mod normal ortostatismul produce prin mecanismul freflex o constrictie a vaselor splahnice si astfel se mentine si in pozitie ortostatica presiunea sanguina normala. La hipotensivii ortostatici acest mecanism lipseste sau nu este suficient. TRATAMENT Se recomanda bandaje elastice aplicate membrelor inferioare si o centura abdominala, pe langa tratamentul expus la hTA esntiala. S-a recomandat si un tratament chirurgical, denervarea sinusului carotidian uni sau bilateral, dar esecurile au intrecut succesele. Radio terapia sinusurilor carotidiene nu a dat rezultate scontate. CONCLUZII Hipotensiunea ortostatica este o forma cinica insotita de lipotimii, uneori de sincope, care apar cu ocazia trecerii de la clinostatism la ortostatism. Exist forme esentiale, intalnite la bolnavii inalti si slabi, si forme simptomatice, observate in boli grave casectizante, in unele afectiuni neurologice, in insufucienta suprarenala etc. Se consdera ca boala se datoreste insuficientei reflexelor vasoconstrictoare, care face ca sagele sa se acumuleze in vasele membrelor inferioare, rezultand o ischemie cerebrala trecatoare. Trecera de la clinostatism la ortostatism se insoteste de o scadere a tensiunii arteriale cu peste 20 mmHg. Pulsul scade si apar ameteli, lipotimii sau chiar sincope. Tulburarle survin la cateva minute dupa ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hipotensiunea Ortostatica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
533 cuvinte
Nr caractere:
2 828 caractere
Marime:
5.26KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!