Hepatitele Virale

Extras din referat Cum descarc?

I.1. DEFINITIE
Hepatita epidemica este o boala infectiosa transmisibila, aparand spontan sub forma epidemica sau chiar pandemica.
Este provocata de un virus filtrabil specific (virusul hepatic), care este introdus in organism pe cale digestiva, sau accidental, pe cale parenterala, provocand o imbolnavire generala a organismului si, in mod deosebit, a parenchimului hepatic. Boala se manifesta prin semne de infectie generala si prin simptome digestive si hepatice, insotite sau nu de icter.
I.2. ISTORIC
Inca din secolele XVIII si XIX au fost observate ictere febrile, cu caracter epidemic in timpul razboaielor, denumite ,,boala militara" sau ,,icter soldatesc".
Astfel de epidemii s-au observat in cursul campaniei din Flandra (1793), cu ocazia razboaielor survenite in timpul lui Napoleon, in razboiul de secesiune din SUA (22.509 cazuri cu 161 morti).
Demn de remarcat este faptul ca in tara noastra s-a facut una din primele mentiuni asupra caracterului epidemic al acestor ictere.
Dupa Bologa (citat de Koppick) medicul Martinus Lange din Brasov a descris o epidemie de icter, observata in oras in 1784, pe care a comunicat-o la Academia Naturalistilor din Berlin sub denumirea ,,Historia icterorum epidemiorum".
O conceptie justa asupra icterului cataral, ca boala infectioasa generala, a emis, inca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea (1889), clinicianul rus Botkin, din care cauza Kisel a propus ca aceasta boala sa se numeasca ,,boala Botkin".
I.3. TERMINOLOGIE
Boala figureaza sub mai multe denumiri: hepatita epidemica, hepatita infectioasa, boala Botkin, hepatita virotica epidemica.
I.4. CLASIFICARE
Hepatitele sunt infectii cu manifestari hepatice (cu sau fara icter) produse de un grup de virusuri hepatotrope (A, B, C, D si E) ce prezinta doua modalitati distincte de transmitere: una digestiva pentru virusurile A si E si alta parenterala pentru virusurile B, C si D.
I.4.1. HEPATITA VIRALA A
Definitie
Hepatita virala A (HVA) este o boala infectioasa acuta, provocata de virusul hepatic A, care patrunde in organismul uman mai frecvent pe cale bucala, manifestandu-se clinic prin fenomene de intoxicatie generala, dereglari ale tractului digestiv, mai cu seama dereglari hepatice, precum si a altor sisteme, insotite sau nu de aparitia icterului.
HVA poate sa se prezinte sub mai multe forme, care decurg clinic, sau subclinic. In categoria primelor intra acele forme de infectii, in care se manifesta diferite simptome clinice (subiective, sau obiective); in forma subclinica simptomele clinice lipsesc definitiv.
Formele in care hepatita virala A se manifesta clinic, se impart in icterice, fruste (sterse), anicterice. Conform datelor obtinute in urma cercetarilor, formele atipice ale HVA se intalnesc destul de des.
La forma icterica, sindromul citolitic se intalneste cel mai frecvent si, de regula, este prezent la toate cu manifestari clinice. Caracteristic pentru aceasta forma de maladie este ciclicitatea ei, adica schimbarea succesiva a perioadelor de incubatie, preicterica (prodromala), icterica, de convalescenta. In perioada data se disting stadiile de crestere a icterului, de culminare si de declin.
Incubatia - variaza intre 7 si 50 zile, mai frecvent 15-30 zile.
Perioada preicterica
In perioada preicterica se intalnesc: sindromul gripal dispepsic, astenovegetativ si combinat. Durata perioadei preicterice variaza intre 2 - 14 zile (mai frecvent 5 - 7 zile).
Aceasta perioada cuprinde simptomatologia pana la aparitia icterului. Tabloul clinic al acestei perioade este destul de polimorf.
Manifestarile generale de tip infectios constau din febra (fara frisoane) moderata (uneori discreta), nesesizata de bolnav, care dureaza 3-5 zile, uneori poate atinge cifra de 39? si mai mare. Febra este insotita deseori de dureri musculare, mai rar si de manifestari catarale respiratorii, care pot domina in tabloul clinic, realizand tipul de debut "gripal" al HVA.
Manifestarile digestive sunt cele mai frecvente. Ele sunt alcatuite din anorexie, modificari ale sensibilitatii gustative si olfactive (desgust de a fuma), greata, varsaturi, dureri epigastrice, senzatie de greutate in hipocondrul drept, balonari abdominale, constipatii sau diaree. Starea de greata si varsaturile pot fi uneori atat de intense, incat boala se poate confunda cu o toxiinfectie alimentara. Intoleranta fata de alimente poate fi absoluta. Cand simptoamele digestive domina tabloul clinic al perioadei preicterice se realizeaza prin sindromul dispepsic (60 - 80% din cazuri).


Fisiere in arhiva (1):

  • Hepatitele Virale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!