Previzualizare referat:

Extras din referat:

Gripa este o viroza respiratorie cu fenomene de afectare generala, cu aparitie sporadica, epidemica sau chiar pandemica. Trei tipuri principale: tipul A, cel mai patogen, implicat in pandemii, tipul B ce da imbolnavirile locale si tipul C, cel mai slab patogen. Sursa de infectie = omul bolnav cu forme inaparente sau grave. Calea de transmitere este aerogena: contact direct, prin picaturile lui Pfluge. Receptivitatea este generala, imunitatea postinfectioasa si dupa vaccinare (scurta de 6 luni dupa administrare) este specifica de tip si varianta antigenica.

Asigurarea obligatorie a repausului la pat (gripa pe picioare poate fi letala); camere bine aerisite, fara supraincalzire si aglomerari (risc de suprainfectie microbiana); evitarea contactului cu alte persoane (risc in dublu sens); persoanele active se izoleaza la domiciliu din motive epidemiologice. Alimentatie bogata, adaptata starii bolnavului (hidrozaharat); aport caloric si hidric suficient tinand cont de febra si transpiratie; dezinfectia si igiena mucoaselor: ochi, nas, gat; mpachetari hipotermizante, mai ales la sugari (risc convulsivant) si batrani. Mici ingrijiri cotidiene: transpiratia (stergerea cu prosop uscat, cu alcool mentolat, lenjerie schimbata), combaterea tusei, decongestionante nazale (nu se administreaza sub 2 ani); sprijin pentru defecare, urinare; se interzice aspirina la copii; sub 17 ani-risc de Sindrom Reye; supravegherea permanenta pentru a surprinde complicatiile: convulsii, deshidratare, senzatia de sufocare, tahipnee, tahicardie sau complicatii microbiene supraadaugate. Usturoiul In timpul epidemiei de gripa sau atunci cand simtiti ca raceala va da tarcoale, usturoiul poate face minuni. Pentru a preveni imbolnavirea, mestecati cate o jumatate de catel de usturoi dimineata, la pranz si seara. Daca raceala v-a prins deja, zdrobiti cinci catei de usturoi, amestecati-i cu 10 lingurite de miere de albine si luati din acest preparat cate o lingurita din jumatate in jumatate de ora. In usturoi s-au descoperit mai mult de douazeci de substante antivirale si antibacteriene, care fac din el cel mai puternic antigripal cunoscut.

Atunci cand deja simtiti frisoane, cand incepe sa va curga nasul, iar durerile de gat se fac simtite, baile fierbinti sunt ajutorul cel mai la indemana pentru a opri boala in faza incipienta. Umpleti cada cu apa incalzita la 37 C si stati in ea timp de 30-45 de minute. Cand iesiti, masati-va corpul cu o crema si petreceti macar o jumatate de ora sub paturi, la caldura. Aceste bai, nu numai ca relaxeaza, dar au si un puternic efect antigripal, deoarece scad considerabil rezistenta microbilor.

Desi pare mai degraba aliment decat medicament, supa calda, asezonata din belsug cu patrunjel si marar, este recomandata persoanelor racite inaintea clasicelor aspirine si paracetamol. Prin continutul de substante antibiotice naturale al legumelor care intra in compozitia ei, supa fierbinte este un adevarat elixir pentru gat si caile respiratorii ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gripa
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
620 cuvinte
Nr caractere:
3 583 caractere
Marime:
9.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!