Gonartroza

Extras din referat Cum descarc?

Genunchiul este articulatia cea mai complexa si solicitata a omului.
Aceasta articulatie functioneaza ca o balama in anumiti parametrii mecanici si fiziologici foarte limitati.
Gonartroza este o boala cronica care afecteaza articulatia genunchiului si se defineste prin prezenta reumatismului cronic degenerativ la nivelul acestei articulatii. Gonartroza se constituie in timp indelungat ca si consecinta a uzurii cartilajelor care isi pierd elasticitatea si rezistenta, in urma socurilor mecanice din timpul mersului . Se cunoaste ca aceasta afectiune cronica a genunchiului are o frecventa maxima si se intalneste, mai cu precadere, la populatia varstnica.
Principalul factor de risc care favorizeaza aparitia gonartrozei este excesul de greutate. 
Persoanele supraponderale sau obeze au un risc major de a fii afectate de aceasta boala cronica, deoarece este suficient ca indicele de masa corporala sa fie mai mare de 27 pentru ca riscul de a dezvolta osteoartrita genunchiului sa fie multiplicat de trei ori.
Practicarea sporturilor de top ( de performanta) este un alt factor de risc cunoscut. Sporturile de contact (in special fotbalul si rugby-ul) expun genunchii la leziuni serioase.
Indepartarea meniscului (partial sau total) si deformarea genunchiului reprezinta doi alti factori de risc pentru dezvoltarea osteoartritei.
Factorii declansatorii ai gonartrozei :
- obezitatea;
- diabetul zaharat;
- tulburari hormonale;
- boli neuro-musculare;
- traumatismele fizice;
- sarcina;
- boli inflamatorii;
- frecventa si suprasarcina fizica prelungita (mai ales la sportivi - gimnasti, jucatori de rugby)
- afectiunile congenitale caracterizate prin articulatii anormale si ligamente cu rezistenta scazuta.
Primul simptom este durerea; se poate modifica temperatura locala.
Cand vorbim de gonartroza ne referim la o artroza la nivelul genunchiului (femuro-tibiala), neglijand existenta artrozei femuro-tibiala, care nu este doar prezenta, ci si precede gonartroza.
Artroza femuro-tibiala intereseaza, afecteaza ambii genunchi.
Procesul artrozic poate fi gasit in compartimentul extern, intern si exceptional pe ambele. Aceasta artroza afecteaza cel mai des compartimentul extern.
Durerea care apare in timpul miscarii, determina pacientul care sufera de gonartroza sa incerce sa salveze membrul afectat prin limitarea activitatii fizice si adesea profesionale, ceea ce duce la restrangerea mobilitatii in articulatie si chiar contractarea intr-o pozitie indoita. In stadiul ulterior al dezvoltarii bolii, durerea are loc si in repaus, iar conturul articulatiei este ingrosat permanent si deformat.
La inceput, procesul degenerativ afecteaza numai cartilajul articular, ceea ce duce la uzura prematura. Cu toate acestea, procesul de distrugere a cartilajului articular are ca rezultat treptat cresterea anormala a tesutului osos in zona articulatiei genunchiului, care, la randul sau, duce la deformarea articulatiilor. Odata cu aparitia modificarilor degenerative, cartilajul articular inceteaza sa-si indeplineasca functiile. Ca urmare a pierderii elasticitatii sale, cartilajul devine mai susceptibil la socuri si deteriorari. Membrana sinoviala este supusa umflarii si vascularizarii imbunatatite, in timp ce capsula articulara sufera hipertrofie, ingrosare si cicatrizare.
Cand procesul degenerativ ajunge deja la stadiul avansat, apare simptomul durerii. Durerea creste, in special cand persoana afectata: merge pe jos, sta mult in picioare, se apleaca, se ridica de pe scaun, coboara scarile, transporta obiecte grele.
Manifestarila clinice ale gonartrozei sunt unilateral, modificarile fiind bilateral.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gonartroza.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!