Glucocorticoizii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Glucocorticoizii sunt hormoni corticosuprarenalieni sau analogi sintetici, care folositi ca medicament, in doze superioare celor fiziologice, produc efecte farmacodinamice importante insotite de exagerarea efectelor metabolice.

Efecte farmacodinamice

1. Actiune antiinflamatoare marcata, superioara celei produse de antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), ce intereseaza toate fazele procesului inflamator. Astfel:

- cortizonii stabilizeaza membranele biologice in general, pe cele capilare si celulare in special;

- antagonizeaza actiunea de permeabilizare membranara a histeinei si a kininelor;

- mentin raspunsul vascular la catecolamine;

- diminua motilitatea leucocitelor si capacitatea lor fagocitara;

- diminua intensitatea fenomenelor din fazele congestiva si exudativa ale procesului inflamator.

Cortizonii produc insa: scaderea numarului de fibroblasti, diminuarea formarii colagenului si blocarea sulfatarii mucopolizaharidelor, actiuni ce fac ca procesele reparatorii, de cicatrizare, din faza finala a inflamatiei sa fie intarziate.

2. Actiune antialergica si imunodepresiva marcata, urmare a impiedicarii sintezei interleukinei 2 (IL-2) si linfokininelor (factor chemotactic, de proliferare a limfocitelor, de activare a macrofagelor, de permeabilizare a capilarelor) de catre limfocitele T, urmare a scaderii proliferarii acestora. Concomitent sunt diminuate consecintele inflamatorii ale reactiei Ag-Ac. Glucocorticoizii au de asemenea actiune limfolitica materializata prin limfopenie trecatoare, iar la copil prin diminuarea tranzitorie a umbrei timice. Limfocitele sensibilizate sunt insa rezistente la actiunea glucocorticoizilor. Actiunea imunodepresiva determina scaderea rezistentei organismului la infectii.

3. Cresterea secretiei gastrice de HCl (prin intensificarea mecanismului histaminic) cu scaderea concomitenta de mucus protector (urmare a scaderii numarului de celule mucosecretoare) si intarzierii regenerarii mucoasei gastrice ceea ce favorizeaza aparitia ulcerului gastric, cu aspect caracteristic fara burelet fibros, asa numitul "ulcer moale".

4. Stimularea SNC cu senzatie de bine resimtita de bolnavi pe parcursul tratamentului, dar si cu riscul declansarii unor episoade psihotice acute la bolnavii cu tulburari psihotice in antecedente.

5. Efecte oculare urme a aplicarii locale, constand in cresterea presiunii intraoculare. Administrarea sistemica indelungata poate provoca, mai ales la tineri, cataracta subscapulara posterioara ireversibila, cu pierderea consecutiva a vederii.

Glucocorticoizii utilizati ca medicament, deci in doze superioare celor fiziologice, produc, urmare a exagerare a efectelor fiziologice consecinte metabolice importante, avand cel mai adesea semnificatia unor reactii adverse severe. Astfel:

o La nivelul metabolismului glucidic, cel mai intens influentat, glucocorticoizii produc intensificarea gluconeogenezei hepatice pe seama aminoacizilor (AA), cresterea depozitelor hepatice de glicogen, scaderea utilizarii celulare a glucozei si cresterea glicemiei. Glucocorticoizii au actiune antiinsulinica. Tratamentele indelungate pot produce "diabet steroidian de novo", de obicei reversibil la intreruperea tratamentului si care raspunde favorabil la antidiabetice orale.

o La nivelul metaolismului protidic glucocorticoizii au actiune catabolizanta: cresc catabolismul proteic si implicit eliminarile urinare de azot, este inhibata sinteza de proteine, diminua procesele de crestere, sunt intarziate procesele de cicatrizare si scade rezistenta organismului la infectii. Hipercatabolismul proteic este deosebit de marcat la nivelul: oaselor (resorbtia matricei proteice osteoide cu cresterea eliminarilor urinare de Ca si aparitia osteoporozei), muschilor sceletici (diminuarea masei musculare indeosebi la m.coapsei si slabiciune musculara, realizand asa-numita "miopatie cortizonica" lent reversibila la intreruperea tratamentului), pielii (ruperea fibrelor elastice si de colagen din structura pielii cu aparitia de vergeturi, fenomene atrofice, telangiectazii- efecte ireversibile).

o Asupra metabolismului lipidic, glucocorticoizii produc efecte de tip anabolizant cu favorizarea eliberarii acizilor grasi cu lant lung si redistribuirea specifica a tesutului adipos (fata "in luna plina", burelete grasoase supraclaviculare, "sort abdominal").

o Glucocorticoizii influenteaza metabolismul hidromineral producand efecte de tip mineralocorticoid -retentie hidrosalina, pierdere de K.

Bibliografie:

Cristea Aurelia. Farmacologie generala. Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1998; 5: 83-84.

Cuparencu B, TiSca I, Safta L at all. Farmacologie pentru medici, voil II. Editura Dacia, Cluj-Napoca 1978; 9: 57-60.

Dobrescu D. Farmacoterapie practica. Editura medicala, Bucuresti 1989; 56-57.

Iosefina Carciavei Constantinescu. Farmacologie pentru studentii facultatii de medicina generala si dentara. Editura InfoMedica, Bucuresti 2000; 3: 86-93.

Laurence D.R, Bennet P.N. Clinical pharmacology, 7th Churchill Livingstone. Edimburg 1992; 9: 112-115.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Glucocorticoizii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 738 cuvinte
Nr caractere:
11 675 caractere
Marime:
20.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
mecanism de actiune, efecte adverse
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!