Glandele suprarenale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Glanda suprarenala - e impartita in: medulosuprarenala si corticosuprarenala.

Medulosuprarenala + SNV simpatic = sistemul simpato-adrenal.

Medulosuprarenala - e alcatuita din celule cromafine (feocromocite) ce au origine embriologica in crestele neuronale ale ectodermului.

- contopirea celor 2 glande e neclara, exista cateva motive totusi: glucocorticoizii stimuleaza formarea de adrenalina prin metilarea noradrenalinei;

- sintetizeaza hormoni de stress;

- e inervata de fibre simpatice postganglionare cu mediatie adrenergica si inervatie parasimpatica vagala;

- vascularizatia din arterele frenice, aorta, suprarenale;

- vascularizatia e impartita in 2 sisteme: artere medulare ce distribuie sange cu O2; sistemul port arterial ce reuneste arteriolele capilare si intra in medulara permitand accesul direct al hormonilor corticoizi in medulara;

- drenajul venos e asigurat de o singura vena;

- hormonii suprerenalei: adrenalina, noradrenalina.

La fat se secreta exclusiv noradrenalina ce provine atat din medulara cat si din terminatiile nervoase. Mediatia noradrenergica e prezenta atat in SNC cat si la sinapsele neuronale motorii periferice.

Secretia - etape:

- hidroxilarea tirozinei cu formarea de L-dopa;

- decarboxilarea LDOPA ? dopamina;

- hidroxilarea dopaminei ? noradrenalina;

- metilarea noradrenalinei ? adrenalina.

Stocarea in feocromocite se realizeaza in grenule iar eliberarea se face prin exocitoza. Catecolaminele sunt circulate liber in cantitati foarte variabile in functie de starea de activitate sau nu a organismului, creste de 5-10 ori numai intre clinostatism si ortostatism.

70% din catecolamine sunt prezente sub forma conjugata sub forma de sulfati, iar semiviata lor e faorte scurta 10-15 s - 2mm ? efectul lor e foarte rapid.

Catecolaminele sunt metabolizate la nivelul SN de o enzima MAO, sub actiunea ei, apare acidul dihidroximandelic ce va ajunge in urina (important pentru determinarea nivelului de catecolamine plasmatice).

O alta enzima e COMT. Dupa realizarea actiunii la nivelul sinapselor parte din catecolamine sunt recaptate de membrana presinaptica, alta parte sunt indepartate prin fluxul normal al lichidului interstitial catre ficat si rinichi unde sunt inactivate de MAO si COMT.

Metaboliti ce pot fi dozabile in urina sunt AVM si MOPG (metoxifenoximetilglicol) a caror cantitate este de 30-130 mg/zi pentru MOPG si 700 mg pt. AVM.

Actiunea biologica a catecolaminelor se realizeaza prin Rc adrenergici ? si ? iar sistemul de mesageri sunt variate: PL IP3 pentru Rc? si AMPc pentru Rc?. Dopamina actioneaza similar pe ambele tipuri de receptori dar cu intensitate redusa. Efectele la nivelul diferitelor organe si sisteme sunt dependente de tipul de receptori. Efectul de tip ? e mai ales motor, cele ? metabolice.

Cele mai importante efecte - prin Rc? - efectul inotrop si cronotrop negativ.

- arteriole (Rc?1) - vasoconstrictie;

- metabolismul glucidic (Rc?1) - stimulante (stimuleaza gluconeugeneza, glicoliza);

- metabolismul lipidc (Rc?1) - lipoliza, calorigeneza;

- metabolismul proteic - efecte direct nu sunt mentionate.

Ansamblul acesteror efecte realizeaza reactia generala de alarma. Mecanismele cele mai importante sunt: hemodinamice ce determina cresterea PA si cresterea irigarii organelor semnificative pentru reactia de alarma, dar in acest timp presiunea diastolica nu creste semnificativ datorita actiunii Rc?2.

Cresterea debitului cardiac se face si pe seama mobilizarii rezervelor de sange din piele si viscere.

Reglare: - se realizeaza prin feed-back scurt direct la nivelul glandei prin efecte asupra tirozin-hidroxidazei ce e inhibata de un exces de adrenalina. Se mai realizeaza la nivelul Rc prin fenomene de up si down-regulation.

Exista si un ritm circadian de secretie ceea ce e dovedit de faptul ca noaptea si in conditiile bazale secretia e scazuta iar ziua secretia creste. Dominant e reglarea nervoasa ca urmare a perceptiei de SNC o conditie de alarma. Raspunsul poate fi uneori dominat de noradrenalina cu efect la nivel vascular, alteori de adrenalina cu efect mai ales metabolic.

Hipersecretia de adrenalina constituie feocromocitomul (tumoare secretanta la nivel suprarenalian ce se caracterizeaza prin descarcarea nesistematica a unor cantitati mari de catecolamine; rezultatul ca hipertensiune maligna, hiperglicemia, hipertonie, episoade paroxistice). Detectia se face prin masurarea nivelului urinar de AVM si se observa ca sunt crescute de 10 ori sau prin testul terapeutic de blocare cu fentolamina.

Corticosuprarenala - originea ei in mezoderm:

- glanda e mai mare in timpul vietii embrionare si fetale la adult;

- este de importanta vitala;

- din punct de vedere histologic are 3 regiuni:

o extern - cam 10% din masa glandei = zona glomeruloasa si secreta mineralocorticoizi;

o mijl. - 80% zona fasciculata - secreta glucocorticoizi;

o intern - 10% zona reticulata - secreta sexosteroizi;

- din punct de vedere structural toti hormonii corticoizi ai corticosuprarenalei deriva de la ciclopentano perhidrofenatren din care se sintetizeaza colesterolul:

o pregnanan: progesteron; corticoizi;

o androstan - androgeni;

o estran - estrogeni.

Colesterolul poate fi sintetizat in organism din acetat, dar sursa majora este LDL circulante. In mitocondrie sub actiunea colesterol desmolaze (enzime) dependente de cit. P450, vor produce prehnenolona din care se va sintetiza progesteron sau hidroxiprogesteron. In zona reticulata se sintetizeaza predominant dehidroepiandrosteron si deoxicorticosterol ? cortisol si corticosteron. In zona glomeruloasa nu exista ? hidroxilaza, exista insa aldosteron sintetaza ce produce aldosteron.

Hormonii glucocorticoizi:

Cortizol - circula in forma legata (? 95%) de transportina (proteina plasmatica) si de CBG (cortisol binding globulin), semiviata lor e de 2-3 h.

5-6% din cortizol:

- forma libera, activa;

- realizeaza reglarea secretia actionand direct la nivel hipofizar si hipotalamic modificand secretia de ACTH;

Varful secretiei este in orele diminetii iar la orele dupa-amiezii este un minim.

Metabolism si inactivare - mai ales in ficat prin glucurons - conjugare ? metaboliti glucuronoconjugati ce sunt apoi eliminati 95% prin urina sub forma de 17 hidroxicortico-steroizi ce sunt utilizati pentru masurarea secretiei.

In o mica masura cortisolul mai poate fi metabolizat

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Glandele suprarenale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 821 cuvinte
Nr caractere:
16 671 caractere
Marime:
31.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
glande, secretii, hormoni
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!