Simptomatologie. Manifestarile clinice variaza in functie de agresivitatea factorului patogen, de integritate sau lezarea anterioara a mucoasei gastrice si de reactivitatea organismului.
Dupa 4 pana la 8 ore de la ingerarea factorilor patogeni, apar primele simptome, caracterizate prin greta, regurgitari,senzatii de presiune sau dureri in epigastru, urmate dupa un interval scurt de varsaturi alimentare bogate, nedigerate, acide, amestecate cu mucus abundent. Dupa golirea stomacului de alimente, varsaturile sunt bilioase. Simptomele sunt asociate cu dureri de cap, transpiratii, valuri de caldura, salivatie abundenta si eructatii cu miros suparator de oua clocite. In gastrita acuta cu duodenita, starea generala este mult alterata, varsaturile sunt incoercibile si provoaca fenomene grave secundre, acidoza.
Daca alimentele alterate au trecut in intestin, bolnavii au dureri difuze in abdomen,diaree cu caracter de enterita, de enterocolita cu fermentatie sau putrefactie. In urma pierderilor mari de lichide, bolnavii au sete pronuntata. In forme severe, apare o stare de adinamie, de prostatie,sevundare insuficientei suprarenale de origine toxica.
La examenul fizic se constata tegumente palide, secundare tulburarilor vasomotorii, temperatura subfebrila sau normala. Regiunea epigastrica este sensibila la palpare. Tensiunea arteriala este normala. In cazuri grave, in urma pierderilor de lichide se gaseste hipotensiune, oliguries in urina se constata urobilina crescuta, traducand leziuni hepatice asociate, indica in diaree cu putrefactie,iar in formele grave produse de varsaturi incoercibile, acetona.
Functia secretoare a stomacului a fost studiata putin in gastrita acuta. In formele severe de gastrita si in gastrite acute repetate secretia de acid clorhidric dispare pentru o perioada de timp.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.