Fiziologia glandelor endocrine

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Glanda hipofiza:

Glanda hipofiza, considerata ,,creierul endocrin" detine importante roluri in desfasurarea normala a functiilor organismului.

Aflata sub control direct hipotalamic prin legaturi vasculare si nervoase, hipofiza intervine atat in reglarea activitatii majoritatii glandelor endocrine, cat si a altor aparate si sisteme.

Mecanismul de reglare a eliberarii de hormoni tropi prin ,,releasing factors" hipotalamici impune si dozarea acestor factori de eliberare in tulburarile sistemului endocrin cu determinism hipotalamic.

Dificultatea efectuarii in mod curent a acestor teste da o mai mare importanta dozarii numai a hormonilor tropi.

Este explicabil astfel de ce in diagnosticarea majoritatii bolilor endocrinologice se utilizeaza alaturi de interpretarea manifestarilor clinice si anumite probe de laborator care vizeaza pe de o parte nivelul sanguin al hormonilor cat si comportamentul glandei in anumite circumstante de stimulare.

Urmarirea in scop diagnostic a nivelului sanguin al hormonilor hipofizari se poate face prin:

- modele experimentale care presupun ablatie glandulara sau administrare de hormon in exces. Rezultatele obtinute imita hipo- sau hiperfunctiile glandulare a caror manifestari clinice constituie unul din principalele criterii ale diagnosticului endocrinologic.

- modele biologice - dozarea concentratiei hormonilor adenohipofizari, larg folosite pana la utilizarea metodelor radioimunologice.

Se foloseau in acest scop animale mici de laborator (soarece, sobolan, cobai, iepure).

Sensibilitatea acestor teste este redusa, pentru hormoni ca STH si ACTH nu s-a putut decela nivelul circulant in insuficienta hipofizara sau la persoanele sanatoare:

- metode chimice

- metode radioimunologice - prin tehnica descrisa initial de Yalow si Bernson in 1960, permite decelarea unor cantitati foarte mici de hormon in plasma, de ordinul pg/ml

Principiul metodei consta intr-o inhibitie competitiva de catre anticorpul specific a hormonului remarcat fata de cel marcat.

Radioactivitatea hormonului marcat (legat de Ac specific), observata in precipitatul obtinut dupa centrifugare este mai mare daca in serul de dozat se afla o cantitate redusa a aceluiasi hormon nemarcat.

Se traseaza o curba standard, pe care se poate calcula cantitatea de hormon din serul de dozat.

a. ACTH - hormomnul adrenocorticorp:

- este un polipeptid cu 3g aminoacizi

- principalul rol biologic: stimularea biosintezei de cortizol

- are o actiune melanocitostimulanta explicata de:

i. secventa aminoacizilor 1-13 concordanta cu a MSH si

ii. asemanari structurale cu vasoresina - secretata de lobul posterior hipofizar

Sistemul de statare controleaza permanent concentratia sanguina de ACTH printr-un mecanism de conexiune inversa, in care concentratia sanguina a produsului final inhiba reactia initiala.

Acest fin mecanism de reglaj poate fi anihilat in starile de stress, cu urmari in sensul cresterii considerabile a secretiei de CRF, ACTH si respectiv cortizol.

Centru hipotalamic efectueaza reglarea fata de un nivel sanguin variabil in cursul a 24 de ore: mai crescut dimineata (in jurul orei 6) comparativ cu ora 18. concentratiile sanguine de ACTH sunt extrem de reduse (10 ?g/24 ore).

Diagnosticul functional curent nu reclama dozarea ACTH-ului plasmatic, fiind preferate caile indirecte de urmarire a activitatii hormonului.

Testul cu metopiron:

Metopironul este un preparat adrenostatic care inhiba reversibil 11-hidroxilaza.

In timpul administrarii metopironului scade considerabil sinteza de cortizol, aldosteron si 11-hidroxiandrostendion si se produce o acumulare a compusilor premergatori etapei de actiune a 11-hidroxilazei:

- 11-dezoxicortizol (substanta S);

- 11-dezoxicorticosteron;

- androstendion.

Pe toata durata administrarii de metopiron, se secreta ACTH iar acesta stimuleaza numai fazele premergatoare de sinteza ale cortizolului, in primul rand a substantei S cu cresterea eliminarilor urinare de compus tetrahidro-S care poate fi relativ usor dozat (17-OHCS).

Testul de incarcare standard cu metopiron (introdus de Liddle si colab) este capabil doar sa dea indicatii asupra modului cum reactioneaza sistemul ACTH - corticosuprarenla - la carenta de cortizol indusa artificial.

Testul cu metopiron ofera posibilitatea aprecierii rezervelor hipofizare de ACTH. Metoda consta in perfuzia de motopiron timp de 4 ore in doza de 30 mg/kg corp, rezultand o crestere a concentratiei de ACTH de 5-10 ori fata de valorile normale.

Printre metodele biologice de dozare a ACTH pot fi amintite:

1. testul Sayer - consta in urmarirea reducerii continutului de acid ascorbic in corticosuprarenala sobolanilor;

2. testul Saffran-Schally - apreciaza sinteza si secretia de steroizi de catre CSR de sobolan ,,in vitro";

3. testul Lipscomb-Nelson - urmareste secretia de cetosteroizi la sobolani hipofizectomizati sau tratati cu corticosteroizi.

Dozarile urinare de hormon nu sunt utilizate datorita faptului ca hormonul este inactivat in mare masura inca inainte de a ajunge la nivelul rinichiului.

Aprecierea nivelului sanguin de ACTH prin dozari radioimunologice au stabilit la persoanele normale variatii diurne, cu valori mai crescute in timpul diminetii (20 pg/ml - ora 6 dimineata) fata de cele din timpul noptii (10 pg/ml - intre orele 19-24).

Ritmul circadian al secretiei de ACTH coincide cu cel al cortizolului din sange. Nivelul sanguin al ACTH creste in:

- boala Addison;

- boala Cushing;

- dupa suprarenalectomie;

- in stress-ul chirurgical,

si scade sau este nedecelabil in insuficienta hipofizara.

b. Gondodropinele:

Sunt reprezentate printr-o serie de hormoni care coordoneaza si controleaza activitatea endocrina a gonadelor masculine si feminine:

- FSH - hormon foliculostimulant;

- ICSH - hormonul stimulant al celulelor interstitiale;

- LH - hormonul luteinizant.

Pentru diagnostic, mai importanta este masura activitatii totale gonadotrope urinare intrucat stabilirea separata este mai dificil de realizat.

Tehnica de lucru:

Pentru dozarea hormonilor gonadotropi se colecteaza urina din 24 de ore si se pastreaza la +2oC.

In vederea realizarii testului de explorare este obligatoriu ca subiectul

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fiziologia glandelor endocrine.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 578 cuvinte
Nr caractere:
14 552 caractere
Marime:
26.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
glande, secretii, organism
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!