Fiziologia Aparatului Cardo Vascular

Extras din referat Cum descarc?

Modificarile acestor factori adica densitate crescuta, elasticitate scazuta, presiune ridicata, ingustare sau dilatare de vas, produc schimbari in regimul de scurgere a sangelui prin vase. Circulatia sangelui este determinate de legile fizice care guverneaza curgerea lichidelor prin vase, la care se adauga proprietatile structurale ale fiecarui sector vascular in parte (arterial, venos, limfatic, capilar) Volumul de sange impins in sistemul arterial intr-o sistola ventriculara se numeste volum systolic.
Acesta determina cresterea presiunii in arterele mari.
In diastola aceasta presiune nu scade, pentru ca presiunea s-a inmagazinat in peretii elastici ai areterelor sub forma de energie cinetica si fiecare sistola ventriculara produce o distensie a arterelor mari.
Presiunea realizata in sistola este intotdeauna mai mare de 100 mm Hg si se numeste presiune sistolica sau presiune maxima.
Presiunea din diastola se numeste presiune diastolica sau presiune minima si este mai mica decat presiunea sistolica adica  1/2  +10 din presiunea sistolica. Circulatia prin artere nu este sacadata este continua, datorita structurii elastice a arterelor mari si energiei cinetice inmagazinata in ele. Elasticitatea arterelor mari transforma curgerea discontinua in continua. Sangele cand este impins in artere, exercita o apasare asupra peretilor arteriali. Rezistenta opusa de peretii arteriali fata forta de impingere si elasticitatea arterelor, fac ca sangele sa se gaseasca sub o anumita presiune numita presiunea sau tensiunea arteriala (TA). Deci TA este jocul intre doua forte: - Forta de contractie a inimi -Rezistenta periferica a sistemului arterial TA variaza in functie de mai multi factori: -Forta de contractie a inimi -Debitul cardiac (=volumul systolic) -Vascozitatea sangelui (creste frecarea) -Elasticitatea arteriala -Rezistenta periferica (depinde de lungimea tubului si raza tubului) -Cantitatea de sange (care este mai mica in caz de pierderi de sange) Valorile normale ale TA -Presiunea sistolica (maxima) aprox. egal 120mm Hg -Presiune diastolica (minima) aprox. egal 70mm Hg Tensiunea arteriala se modifica in raport cu starea functionala a organismului: Fiziologic: creste in emotii, la efort fizic cu varsta scade: in somn Patologic: cresterea peste valorile normale se numeste: hipertensiune arteriala (mai mare de 150 mm Hg maxima) scade sub valorile normale se numeste hipotensiune arteriala, cand presiunea maxima este sub 70-90mm mercur Valoarea tensiuni arteriale este mai mare aproape de inima si in arterele mari comparativ cu periferia. Spre periferie scade datorita frecarii si scaderii energiei cinetice Fiziologia circulatiei in sistemul venos Circulatia prin vene se deosebeste de circulatia prin artere. Sensul circulatiei este centripet adica de la periferie spre inima. Presiunea venoasa este mica, are valoarea medie de 10 mm Hg in venele periferice si pe masura ce se apropie de inima scade ajungand in venele mari la 1 mm Hg. Viteza de ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Fiziologia Aparatului Cardo Vascular
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!