Expertiza Medico-Legala a Leziunilor Produse prin Arme de Foc

Extras din referat Cum descarc?

Desi sunt utilizate de peste 600 de ani ca instrumente de atac si aparare, armele de foc au suferit perfectionari continue, atit din punct de vedere al constructiei cit si al calitatii munitiei folosite, perfectionari determinate de cresterea eficientei lor precum si de diversificarea scopurilor de utilizare.
Deoarece fac posibila o agresiune de la distanta producind leziuni grave, de obicei mortale si ridica o serie de probleme, cum sunt cele de diagnostic diferential al leziunilor produse in acest mod cu plagile produse prin alti agenti mecanici ( corpuri contondente sau intepatori ), studiul lor prezinta un deosebit interes medico - legal.
Leziunile produse prin arme de foc se incadreaza in grupul leziunilor produse prin agenti mecanici. Ele sunt foarte variate si , pentru intelegerea atit a aspectelor clasice cit si a celor atipice sunt necesar de cunoscut citeva notiuni elementare de balistica.
Balistica judiciara este o ramura a tehnicii criminalistice care consta in studierea si elaborarea metodelor de cercetare a armelor de foc, a munitiilor si a urmelor impuscaturii , in scopul rezolvarii problemelor ce se ivesc in practica judiciara.
Pentru medic prezinta interes in primul rind studiul medico - judiciar si criminalistic al leziunilor prin arme de foc.Este necesar sa avem in vedere ca interpretarea unilaterala , medicala a leziunilor prin arme de foc, fara aprecierea criminalistica a acestora din urma , in majoritatea cazurilor nu poate satisface organele de ancheta. Medicul care nu se pricepe in problemele tehnice ale armelor nu este in masura sa faca o expertiza valabila si mai ales complecta in delictele penale savirsite prin arme de foc.Problemele legate de expertiza medicala a leziunilor si problemele legate de expertiza tehnico-stiintifica a armei de foc sunt indisolubil legate intre ele. De aceea este nevoie ca medical sa fie inarmat si cu o suma de cunostiinte medico-criminalistice.
Problemele care se pun medicului expert spre rezolvare de catre organele de ancheta sunt destul de numeroase, iar cadrul lor este extreme de larg. Intre marele numar de probleme puse expertizei spre rezolvare exista un grup de probleme cardinaele, pe care medical trebuie sa le resolve in toate cazurile de raniri prin arme de foc. Medicului expert i se poate cere sa raspunda in asemenea cazuri la urmatoarele intrebari : 
1. daca leziunea este produsa de arma de foc.
2. care este orificiul de intrare si cel de iesire.
3. diagnosticul diferential al leziunilor constatate fata de leziunile traumatice de alta natura.
4. caracterul vital sau post - mortal al ranii impuscate.
5. stabilirea distantei de la care s - a tras.
6. stabilirea directiei de la care s - a tras.
7. precizarea autoproducerii leziunilor, in cazurile in care se discuta sinuciderea.
8. numarul si succesiunea impuscaturilor.
9. stabilirea legaturii de cauzalitate dintre leziunile constatate si producerea mortii.
10. in supravietuire , aprecierea gravitatii leziunilor, a timpului de ingrijiri medicale necesar pentru vindecare, a eventualelor infirmitati, invaliditati, posibilitati de automutilare.
11. stabilirea identitatii armei cu care s-a tras.


Fisiere in arhiva (1):

  • Expertiza Medico-Legala a Leziunilor Produse prin Arme de Foc.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!