2 Componente Cantitativa : standarde, repere pentru categorii de indivizi in functie de varsta, sex, activitate fizica Calitativa : repartitia nutrimentelor in ratia energetica, care tine cont de anumite caracteristici pentru fiecare categorie de nutriment energetic DENSITATE ENERGETICA - procentajul de kcal pentru 100 g de aliment - determinant esential al satietatii - cu cat un aliment este mai sarac in lipide densitatea sa energetica este mai mica DENSITATE NUTRITIONALA - continutul in nutrimente nonenergetice (minerale, vitamine) pentru 100 kcal de aliment - pentru fiecare portie de 100 kcal este preferabil ca densitatea nutritionala sa fie inalta Balanta energetica Macronutrienti - asocierea optima Indulcitori si suplimente Aportul de bauturi alcoolice Aportul de sare Pattern-uri alimentare Alimentatia sanatoasa trebuie sa fie: Adecvata - alimentele consumate sa aduca nutrienti esentiali, fibre si energie in cantitati suficiente pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corpului. Echilibrata - nu trebuie sa prevaleze un nutriment sau aliment in defavoarea altuia (respectarea proportiilor). Controlata caloric - se refera la aportul energetic care trebuie sa corespunda nevoilor metabolice; astfel se asigura controlul greutatii corporale. Moderata - atentie la posibile excese alimentare precum sarea, grasimile, zaharul sau alt component peste anumite limite. Variata - evitarea consumului unui anumit aliment, chiar inalt nutritiv, zi dupa zi, pentru perioade lungi de timp Recomandari nutritionale Paine, cereale, orez, paste fainoase, mamaliga, 6-11 portii/zi; aceste alimente ofera glucide complexe, fibre alimentare, riboflavina, tiamina, niacina, fier, proteine, magneziu si alti nutrienti; Legume, zarzavaturi, cartofi, 3-5 portii/zi; aceste alimente contin fibre, vitamina A, vitamina C, folati, potasiu si magneziu. Se recomanda a fi folosite, de cate ori este posibil, proaspete si crude. Fructe, 2-4 portii/zi; sunt o sursa bogata de fibre, vitamina A, vitamina C si potasiu. Se recomanda a fi consumate, pe cat este posibil, crude si proaspete. Carne, peste, fasole boabe, oua si fructe oleaginoase, 2-3 portii/zi; aceste alimente sunt bogate in proteine, fosfor, vitamina B6, vitamina B12, zinc, magneziu, fier, niacina si tiamina. Se recomanda consumul de carne de pui, curcan, carne slaba de porc sau de vita si peste. Lapte, iaurt, branza, 2-3 portii/zi; aceste produse au avantajul de a fi bogate in calciu, riboflavina, proteine, vitamina B12, iar cand sunt fortificate si in vitamina D si A. Grasimi, uleiuri si dulciuri, moderat, zaharul si grasimea sunt bogate caloric dar, in acelasi timp, sunt sarace in nutrimente, ceea ce justifica limitarea consumului lor
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).