Etapele întocmirii unei diete

Extras din referat Cum descarc?

2 Componente
Cantitativa : standarde, repere pentru categorii de indivizi in functie de varsta, sex, activitate fizica
Calitativa : repartitia nutrimentelor in ratia energetica, care tine cont de anumite caracteristici pentru fiecare categorie de nutriment energetic
DENSITATE ENERGETICA 
- procentajul de kcal pentru 100 g de aliment
- determinant esential al satietatii
- cu cat un aliment este mai sarac in lipide densitatea sa energetica este mai mica 
DENSITATE NUTRITIONALA
- continutul in nutrimente nonenergetice (minerale, vitamine) pentru 100 kcal de aliment
- pentru fiecare portie de 100 kcal este preferabil ca densitatea nutritionala sa fie inalta 
Balanta energetica
Macronutrienti -  asocierea optima
Indulcitori si suplimente 
Aportul de bauturi alcoolice
Aportul de sare
Pattern-uri alimentare
Alimentatia sanatoasa trebuie sa fie:
Adecvata -  alimentele consumate sa aduca nutrienti esentiali, fibre si energie in cantitati suficiente pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corpului.
Echilibrata -  nu trebuie sa prevaleze un nutriment sau aliment in defavoarea altuia (respectarea proportiilor).
Controlata caloric -  se refera la aportul energetic care trebuie sa corespunda nevoilor metabolice; astfel se asigura controlul greutatii corporale.
Moderata -  atentie la posibile excese alimentare precum sarea, grasimile, zaharul sau alt component peste anumite limite.
Variata -  evitarea consumului unui anumit aliment, chiar inalt nutritiv, zi dupa zi, pentru perioade lungi de timp
Recomandari nutritionale
Paine, cereale, orez, paste fainoase, mamaliga, 6-11 portii/zi; aceste alimente ofera glucide complexe, fibre alimentare, riboflavina, tiamina, niacina, fier, proteine, magneziu si alti nutrienti;
Legume, zarzavaturi, cartofi, 3-5 portii/zi; aceste alimente contin fibre, vitamina A, vitamina C, folati, potasiu si magneziu. Se recomanda a fi folosite, de cate ori este posibil, proaspete si crude.
Fructe, 2-4 portii/zi; sunt o sursa bogata de fibre, vitamina A, vitamina C si potasiu. Se recomanda a fi consumate, pe cat este posibil, crude si proaspete.
Carne, peste, fasole boabe, oua si fructe oleaginoase, 2-3 portii/zi; aceste alimente sunt bogate in proteine, fosfor, vitamina B6, vitamina B12, zinc, magneziu, fier, niacina si tiamina. Se recomanda consumul de carne de pui, curcan, carne slaba de porc sau de vita si peste.
Lapte, iaurt, branza, 2-3 portii/zi; aceste produse au avantajul de a fi bogate in calciu, riboflavina, proteine, vitamina B12, iar cand sunt fortificate si in vitamina D si A.
Grasimi, uleiuri si dulciuri, moderat, zaharul si grasimea sunt bogate caloric dar, in acelasi timp, sunt sarace in nutrimente, ceea ce justifica limitarea consumului lor


Fisiere in arhiva (1):

  • Etapele intocmirii unei diete.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!