Entorsa

Extras din referat Cum descarc?

Definitie
Entorsa reprezinta o alterare traumatica a structurilor capsulo-ligamentare articulare inextensibile si se produce printr-o miscare brusca si brutala, care depaseste limitele fiziologice ale articulatiei respective, cu distensia sau ruptura completa/ incompleta a ligamentelor, in functie de gravitatea traumatismului si persistenta factorului traumatic.
Clasificarea anatomopatologica: 
a) Entorsa de gradul I -  intindere ligamentara, articulatia prezentand o usoara sensibilitate, edem si rigiditate;
b) Entorsa de gradul II -  ruptura ligamentara partiala; zonele lezate sunt sensibile la palpare, prezinta durere, edem si echimoza; 
c) Entorsa de gradul III -  ruptura ligamentara totala sau smulgerea osoasa a ligamentelor; articulatia prezinta edem si echimoza severe iar mersul este imposibil din cauza durerii puternice.
Entorsa externa este cea mai frecventa si se produce ca o urmare a miscarii de inversie fortata a piciorului. Ligamentul lateral extern este format din trei fascicule:
-  talo-fibular anterior (care este tractionat cand piciorul este in flexie plantara si se rupe daca se produce o inversie brutala);
-  calcaneo-fibular (care este intins cand piciorul este in unghi drept, rupandu-se la inversia din aceasta pozitie); 
-  talo-fibular posterior (se rupe mai rar; piciorul trebuie prins in dorsiflexie si supinatie). 
Entorsa interna se produce prin leziunea ligamentului deltoid in urma miscarii de eversie a piciorului; este rar intalnita datorita rezistentei acestui ligament.
FISA DE TRATAMENT
Anamneza:
Nume si prenume: Zamfir Sofia
Data nasterii: 03.07.1998
Ocupatia: Student
Sex: F
Varsta: 20 ani
Diagnostic clinic: Entorsa de glezna dreapta prin inversie, grad II
Diagnostic functional:
- leziuni ale tesutului subcutanat: hematom, echimoza;
- prezenta unei usoare pozitiei vicioase a membrului afectat;
- diminuarea mobilitatii articulatiei gleznei;
- tonus muscular scazut.
Obiective:
- controlul durerii si reducerea inflamatiei; 
- refacerea mobilitatii articulare;
- imbunatatirea fortei si rezistentei musculare;
- reeducarea mersului.
Program terapeutic:
- in scop antalgic, antiinflamator si circulator s-a administrat tratament medicamentos, precum si electroterapie, ultrasunete, laser si magnetoterapie;
- refacerea mobilitatii articulare prin miscari active; 
- refacerea echilibrului muscular: acest proces este legat de statica normala a piciorului (echilibrul de repaos este asigurat de ligamente si doar tricepsul sural este in activitate, tragand gamba posterior). A prezentat doua etape:
a. in prima etapa s-a lucrat pentru tonifierea musculaturii prin metode obisnuite de izometrie si exercitii cu rezistenta progresiva;
b. in a doua etapa s-au facut exercitii de coordonare si refacere a echilibrului senzitivo motor (coordonarea miscarilor gleznei, dezvoltarea echilibrului).


Fisiere in arhiva (1):

  • Entorsa.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!