Endocitoza

Extras din referat Cum descarc?

Endocitoza reprezinta un proces de transport molecular transmembranar prin care ,celulele eucariote preiau moleculele sau chiar particulele insolubile impreuna cu fluide extracelulare prin intermediul unui proces in care se formeaza invaginatii ale membranei care ulterior se inchid rezultand vezicule .
Endocitoza poate fi clasificata astfel:
1. endocitoza constitutiva reprezentata de molecule de transport de care celulele se folosesc in mod curentsi poate fi: a)pinocitoza -transportul moleculelor fluide
b)endocitoza mediata de receptori 
2. endocitoza inductibila este acel tip de transport al unei macromolecule care e indusa de prezenta unei categorii de particule -fagocitoza .
Macripinocitoza reprezinta transportul unor molecule fluide mai mari(100nm)si este specifica celulelor care se deplaseaza pe suprafete(ameobiene) 
Endocitoza este de doua feluri dupa natura substantelor ce patrund in celula vie :1.fagocitoza si
2. pinocitoza .
Prin fagocitoza patrund substantele solide iar prin pinocitoza patrund substantele lichide iar in ambele cazuri de endocitoza materialele patrund in celula inglobate intr-o vezicula ce se desprind de palsmolema si care ajunse in citoplasma se numesc Endozomi care se unesc cu un lizozom primar ,se formeaza un lizozom secundar in care materialele sunt digerate ,produsii de digestie fiind trecuti in citoplasma.
Fagocitoza este o forma particulara a endocitozei mediata de receptori in care se preiau catre componennta intracelilara macromolecule sau liganzi insolubili sau particule de dimensiuni mari,ca urmare a unor semnale.
Fagocitoza este o modalitate de hranire al protozoarelor . La om si mamifere are rol important in procesele de aparare a organismului ,pe aceasta cale fiin inglobate si apoi distruse bacteriile, parazitii,substantele straine,resturile celulare celule degenerate ,celule imbatranite sicelule maligne .Celulele capabile de fagocitare se numesc Fagocite .si pot fi de 2 feluri:macrofage si neutrofile . Ambele rezulta din celule precursoare aflate in maduva osoasa ,apoi circula in sange cateva zile ,dupa care trec din vase in tesuturi unde isi exercita functia lor fagocitara .
Functionare : 
-interactiunea receptor -ligand
-internalizarea particulei prin formarea de puncte multiple de atasare receptor-apsonina
-procesul se desfasoara cu consum de energie 
-participa polimerizarea filamentelor de actina din citoschelet 
-internalizarea veziculei de fagocitoza numita fagozom 
-fuziunea fagozomului cu lizozomii rezultand fagolizozomii
-degradarea enzimatica a materialuluiinternalizat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Endocitoza.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!