Endocarditele Bacteriene Endocarditele Acute Endocardita Bacteriana Subacuta Tratament

Extras din referat Cum descarc?

Endocardita bacteriana este o boala determinata de infectia cu diferiti germeni a endocardului. Grefa microbiana se localizeaza cu predilectie pe valvule patologice, producand la nivelul acestora inflamatia endocardului, cu leziuni ulcerovegetante.
Endocarditele acute sunt determinate cel mai adesea de stafilococi, boala avand caracteristicile unei septicemii. Datorita virulentei germenilor, grefa microbiana se localizeaza nu numai pe valvule lezate, ci si pe un endocard indemn.
Endocardita bacteriana subacuta este determinata de germeni cu virulenta redusa, cel mai adesea de Str. viridans. Factorul care favorizeaza grefa microbiana este constituit din diferite valvulopatii preexistente dobandite sau congenitale.
Terapia antibiotica, indeosebi cand este aplicata precoce, duce la eradicarea infectiei in majoritatea cazurilor (80%). Factori etilologici. Majoritatea endocarditelor bacteriene sunt determinate de streptococi si stafilococi (70%) indeosebi de Str. viridans si stafilococul auriu. Dintre ceilalti agenti etiologici ai endocarditei, mentionam pneumococul si gonococul (in descrestere ca frecventa), bacilii gram-negativi si micozele (in crestere). Str. viridans este cel mai frecvent agent cauzal al acestora; determina marea majoritate a endocarditelor subacute.
Streptococul fecal (enterococul) este agentul etiologic in 1+% din cazurile de endocardita bacteriana.
Stafilococii determina in prezent 20% din totalul cazurilor de endocardita bacteriana si majoritatea formelor acute.
Pneumococul si gonococul se intalnesc tot mai rar in etiologia endocarditelor bacteriene (5% in prezent, fata de 15% in trecut). Bacilii gram-negativi Esch. coli, Proteus, Enterobacteriaceae, Klebsiella etc. determina aproximativ 5% din endocarditele bacteriene.
Unele micoze Candida, Aspergillus au fost evidentiate din ce in ce mai frecvent.
Endocardita cu hemoculturi negative evolueaza de obicei subacut, cu multiple coafectari viscerale. Hemoculturile raman sterile mai frecvent la cei carora le-au fost administrate diferite antibiotice.
Factorii predispozanti constau in prezenta diferitelor leziuni valvulare dobandite sau a unor defecte congenitale cardiovasculare.
Grefa microbiana se fixeaza mai frecvent pe valvulele mitrale si ceva mai rar pe cele aortice. Aproximativ 10% din endocarditele bacteriene sunt localizate la nivelul malformatiilor congenitale cardiovasculare.
Infectia bacteriana se poate grefa si pe endocardul parietal, indeosebi daca germenii sunt virulenti si exista leziuni preexistente ateromatoase sau sechelare dupa un infarct miocardic.
In patogeneza endocarditei bacteriene la valvulari, stress-ul hemodinamic poate avea un rol important. Turbulenta fluxului duce la depozitarea trombilor de plachete-fibrina pe suprafata valvulei anormale si creeaza astfel conditii favorabile localizarii infectiei.
Factorii favorizanti sunt reprezentati de diverse focare de infectie (dentare, amigdaliene ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Endocarditele Bacteriene Endocarditele Acute Endocardita Bacteriana Subacuta Tratament
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!