Endocarditele bacteriene endocarditele acute endocardită bacteriană subacută tratament

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Endocardita bacteriana este o boala determinata de infectia cu diferiti germeni a endocardului. Grefa microbiana se localizeaza cu predilectie pe valvule patologice, producand la nivelul acestora inflamatia endocardului, cu leziuni ulcerovegetante.

Endocarditele acute sunt determinate cel mai adesea de stafilococi, boala avand caracteristicile unei septicemii. Datorita virulentei germenilor, grefa microbiana se localizeaza nu numai pe valvule lezate, ci si pe un endocard indemn.

Endocardita bacteriana subacuta este determinata de germeni cu virulenta redusa, cel mai adesea de Str. viridans. Factorul care favorizeaza grefa microbiana este constituit din diferite valvulopatii preexistente dobandite sau congenitale.

Terapia antibiotica, indeosebi cand este aplicata precoce, duce la eradicarea infectiei in majoritatea cazurilor (80%). Factori etilologici. Majoritatea endocarditelor bacteriene sunt determinate de streptococi si stafilococi (70%) indeosebi de Str. viridans si stafilococul auriu. Dintre ceilalti agenti etiologici ai endocarditei, mentionam pneumococul si gonococul (in descrestere ca frecventa), bacilii gram-negativi si micozele (in crestere). Str. viridans este cel mai frecvent agent cauzal al acestora; determina marea majoritate a endocarditelor subacute.

Streptococul fecal (enterococul) este agentul etiologic in 1+% din cazurile de endocardita bacteriana.

Stafilococii determina in prezent 20% din totalul cazurilor de endocardita bacteriana si majoritatea formelor acute.

Pneumococul si gonococul se intalnesc tot mai rar in etiologia endocarditelor bacteriene (5% in prezent, fata de 15% in trecut). Bacilii gram-negativi Esch. coli, Proteus, Enterobacteriaceae, Klebsiella etc. determina aproximativ 5% din endocarditele bacteriene.

Unele micoze Candida, Aspergillus au fost evidentiate din ce in ce mai frecvent.

Endocardita cu hemoculturi negative evolueaza de obicei subacut, cu multiple coafectari viscerale. Hemoculturile raman sterile mai frecvent la cei carora le-au fost administrate diferite antibiotice.

Factorii predispozanti constau in prezenta diferitelor leziuni valvulare dobandite sau a unor defecte congenitale cardiovasculare.

Grefa microbiana se fixeaza mai frecvent pe valvulele mitrale si ceva mai rar pe cele aortice. Aproximativ 10% din endocarditele bacteriene sunt localizate la nivelul malformatiilor congenitale cardiovasculare.

Infectia bacteriana se poate grefa si pe endocardul parietal, indeosebi daca germenii sunt virulenti si exista leziuni preexistente ateromatoase sau sechelare dupa un infarct miocardic.

In patogeneza endocarditei bacteriene la valvulari, stress-ul hemodinamic poate avea un rol important. Turbulenta fluxului duce la depozitarea trombilor de plachete-fibrina pe suprafata valvulei anormale si creeaza astfel conditii favorabile localizarii infectiei.

Factorii favorizanti sunt reprezentati de diverse focare de infectie (dentare, amigdaliene ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Endocarditele Bacteriene Endocarditele Acute Endocardita Bacteriana Subacuta Tratament
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 016 cuvinte
Nr caractere:
12 039 caractere
Marime:
11.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!