Edentatie

Extras din referat Cum descarc?

Anomaliile anatomice ale ATM pot fi investigate folosind tomografia, artrografia, imagistica prin rezonanta magnetica, elecromiografia si kinesiografia mandibulara. Bolile ATM sunt clasificate in mai multe tipuri folosind investigatiile de mai sus, incluzand de exemplu sindromul miofacial al disfunctiei datorita durerii (MPD), dizlocarea discului anterior (ADD) cu sau fara reductie si osteoartrita. Unii cercetatori au sugerat ca aria de contact ocluzal, presiunea ocluzala, forta si eficienta masticatorie pot fi metode complementare pentru intelegerea functiei masticatorii la pacientii cu boli oro-faciale incluzand deformarea mandibulei, fractura mandibulei, etc. Totusi, din cate stim, nu exista nici un studiu care sa fi examinat acesti factori la pacienti cu ADD la ATM.
Scopul acestui studiu a fost sa determine daca analiza ariei de contact ocluzal, presiunii ocluzale, fortei si eficientei masticatorii sunt folositoare pentru evaluarea functiei masticatorii la pacientii cu ADD a ATM-ului si sa examineze daca exista diferente intre pacientii cu ADD cu sau fara reductie.

Materiale si metode
Subiecti
Grupul experimental a fost alcatuit din 48 de femei diagnosticate cu ADD a ATM-ului. Au fost informate complet asupra studiului si au consimtit sa participe. Pentru analiza subgrupului, pacientii au fost impartiti in doua gurpuri in functie de prezenta sau absenta reductiei. Click-ul reciproc este un semn clinic al ADD cu reductie. Click-ul poate aparea in diferite etape in timpul deschiderii si din nou in timpul inchiderii. ADD fara reductie este caracterizat clinic de o istorie a click-ului care a progresat la limitarea deschidrrii gurii fara click. La toti subiectii, prezenta ADD cu sau fara reductie a fost confirmata de imagistica prin rezonanta magnetica (IRM).
22 de pacienti cu ADD, cu varste cuprinse intre 16 si 49 ani, cu o medie de 23 ani prezentau reductie. La 11 pacienti, a fost afectat ATM dreapta, in timp ce la ceilalti 11 pacienti era afectat ATM stanga. 
26 pacienti cu ADD, cu varste cuprinse intre 17 si 36 ani, cu o medie de 21,9 ani nu prezentau reductie. La 14 pacienti a fost afectat ATM dreapta, pe cand la ceilalti 12 pacienti ATM stanga era afectat. Rezultatele clinice gasite la pacienti sunt prezentate in tabelul 1.

30 de femei au fost alese drept etalon. Etaloanele nu aveau antecedente sau simptome legate de disfunctia ATM, sunete articulare sau durere, dureri musculare, deviatii la deschiderea gurii sau o deschidere limitata. Varstele lor erau cuprinse intre 19 si 31 ani cu o medie de 22,8 ani. Si la pacientii cu ADD cat si la etaloane, dentitia maxilara si mandibulara era completa si nu prezentau coroane metalice pe dinti. Nu prezentau malocluzie nici deformare dento-faciala. Molarii de minte erau ori absenti, ori neerupti.

Masurarea ariei de contact ocluzal, presiunei ocluzale si fortei masticatorii
Aria de contact ocluzal si presiunea ocluzala au fost masurate cu ajutorul a Dental Prescale (50 H type) care consta in doua foi de hartie si numeroase microcapsule continand o vopsea rosie intre ele. Cand dintii sunt adusi in ocluzie, aceste microcapsule se rup si elimina vopseaua, patand una dintre foi in rosu. Densitatea culorii este in functie de gradul presiunii aplicate. S-a masurat pentru fiecare subiect in parte aria de contact ocluzal si s-a calculat presiunea ocluzala si forta masticatorie.
Toate masuratorile s-au realizat cu pacientul in pozitie semisezanda, cu capul in continuarea trunchiului, cu privirea inainte. Subientul a fost instruit sa muste cat de tare poate. Aria de contact dentar si densitatea culorii pentru presiunea ocluzala inregistrata pe Dental Prescale au fost masurate de un computer Occluzer (FPD703). Forta maticatorie a fost calculata folosind acelasi aparat (Fig. 1).
In acest studiu, valoarea ariei de contact ocluzal si a fortei masticatorii au fost explicate ca fiind totalul ariilor de contact, respectiv forta totala calculata la aria de contact dintre dintii maxilari si mandibulari in ocluzie pentru fiecare subiect. Valoarea presiunii ocluzale a fost reprezentata de media valorii presiunii masurate la aria de contact dintre dintii maxilari si mandibulari in ocluzie pentru fiecare subiect.


Fisiere in arhiva (1):

  • Edentatie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!