Dispozitive Radiologice de Terapie

Extras din referat Cum descarc?

In sensul prezentei legi, urmatoarele notiuni principale semnifica:
dispozitiv medical - instrument, aparat, echipament, material sau alt articol, utilizat separat sau in combinatie, inclusiv programul de calculator destinat de catre producatorul acestuia a fi utilizat in mod specific pentru diagnosticare si/sau in scop terapeutic si necesar functionarii corespunzatoare a dispozitivului medical, destinat de producator sa fie folosit pentru om in scop de:
-diagnosticare, prevenire, monitorizare, tratament sau ameliorare a unei afectiuni;
-diagnosticare, prevenire, supraveghere, tratament, ameliorare sau compensare a unei leziuni ori a unui handicap;
-investigare, inlocuire sau modificare a anatomiei sau a unui proces fiziologic;
-control al conceptiei,
1. Dispozitivele radioactive de terapie 
Ce este radioterapia? Radioterapia foloseste radiatii pentru a distruge sau leza celulele tumorale, astfel incat acestea nu se mai pot multiplica. Radioterapia poate fi utilizata in tratamentul tumorii primare sau metastazelor (de exemplu, metastaze osoase).
De ce se efectueaza radioterapia? Radioterapia poate fi folosita in scop:
- curativ - multe tipuri de cancer pot fi vindecate prin radioterapie sau radioterapie combinata cu chirurgia si/sau chimioterapia; cand este utilizata inaintea altor tratamente, are ca scop reducerea dimensiunilor tumorale, iar cand este utilizata dupa alte terapii scopul il constituie oprirea cresterii celulelor tumorale restante;
- paliativ - ameliorarea simptomelor; uneori vindecarea cancerului nu este posibila, dar ameliorarea simptomelor face viata pacientului mai confortabila.
Radioterapie pot fi utilizate pentru tratamentul cancerului curativ sau adjuvant. Acesta este utilizat ca tratament paliative (in cazul in care cura nu este posibila si scopul este pentru controlul bolilor locale sau simptomatic relief) sau ca tratament terapeutic (unde terapie are beneficii de supravietuire si acesta poate fi curative). Totala a corpului iradiere (TBI) este o tehnica de radioterapie folosit pentru a pregati corpul pentru a primi un transplant de maduva osoasa.
Radioterapie are mai multe aplicatii in conditii non-maligne, cum ar fi tratamentul nevralgie trigeminal, tiroida severa ochi bolii, pterygium, synovitis villonodular pigmentat, prevenirea cheloide cicatrice crestere, si prevenirea de osificare heterotopic. Utilizarea de radioterapie in conditii non-maligne este limitata partial de griji cu privire la riscul de cancer induse de radiatii.
Radioterapie este utilizat pentru tratarea tumorilor maligne (cancer), si pot fi utilizate ca terapie primare. Este, de asemenea, comun pentru a combina radioterapie cu chirurgie, chimioterapie, terapie cu hormoni sau amestec unele din cele trei. Cele mai frecvente tipuri de cancer pot fi tratate cu radioterapie intr-un fel. Intentia de tratament precise (curativ, adjuvant, neoadjuvant, terapeutice sau paliative) va depinde de tipul tumorii, locatie, si etapa, precum starea generala de sanatate a pacientului.
Radiatii terapie frecvent se aplica tumori canceroase. Campurile de radiatii pot include drenare ganglionii limfatici daca sunt implicate clinic sau radiologically cu tumori, sau daca este considerat a fi un risc de sub raspandirea maligne. Este necesar sa se prevada o marja de tesut normala in jurul tumori pentru a permite incertitudini in set-up zilnic si miscare tumora interne. Aceste incertitudini pot fi provocate de circulatia interna (de exemplu, respiratie si de vezica urinara umplere) si miscarea marcajelor de piele extern relativ la pozitia tumori.
Cum se administreaza radioterapia? Radioterapia poate fi administrata din afara (extern) sau din interiorul corpului (intern, brahiterapie/terapie interstitiala); pacientul poate beneficia de un singur tip de radioterapie sau de o combinatie a ambelor tipuri.
Cum functioneaza radioterapia? Radioterapia este tintita spre zona cu tumora maligna. Radiatiile afecteaza toate tesuturile din zona de tratament, dar efectul maxim este asupra celulelor care se divid rapid si activ, cum sunt celulele tumorale. Daca radioterapia lezeaza si celulele sanatoase, pacientul experimenteaza efecte secundare. Uneori celulele sanatoase rezista la leziunile induse de radioterapie sau se repara rapid. Diferite zone ale corpului prezinta nivele diferite de toleranta la radioterapie. 
Radiosensibilitatea este un termen care defineste riscul probabil ale celulei de suferi leziuni induse de radiatii; de exemplu, celulele tegumentului sunt mai radiosensibile comparativ cu cele hepatice, astfel incat este mai probabil sa sufere leziuni induse de radioterapie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dispozitive Radiologice de Terapie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!