Disfuncții sexuale feminine

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Factorii psihici stau la baza multor disfunctii sexuale, atat la femei, cat si la barbati. Absenta libidoului, frigiditatea, tulburarile de dinamica sexuala, tulburarile de ejaculare pot avea ca etiologie (pe langa cauzele organice de multe ori mai simplu de inlaturat), cauze psihice si anume stresul psihic mentinut pe o perioada mai mare de timp.

Studiile au dovedit ca in cadrul actului sexual, faza de excitatie si faza de orgasm sunt dependente de sistemul nervos parasimpatic, respectiv simpatic (prin adrenalina si noradrenalina). Ca urmare a descarcarii crescute de mediatori simpatici care are loc in stresul prelungit, aceste rezerve se diminueaza iar acest fapt are drept consecinta un raspuns sexual slab, cu lipsa orgasmului atat la barbat cat si la femeie.

Disfunctiile sexuale feminine par a avea mai des o cauza organica decit una psihologica.Infectiile vaginale, travaliile laborioase, malformatiile perineale si/sau vulvare sunt doar citeva din cauzele locale care pot face actul sexual dificil, dureros sau chiar imposibil. Menopauza, prin modificarile consecutive nivelului scazut de estrogen este un factor important in aparitia disfunctiilor sexuale la femeie.Trebuie luate in calcul deasemenea, afectiuni precum bolile cardio-vasculare, diabetul, scleroza multipla si nu in ultimul rind anumite medicamente utilizate in tratarea unor afectiuni sistemice si care pot determina disfunctii sexuale la femeie.

Dispareunia

Acest termen descrie situatia in care actul sexual este dureros,nivelul durerii putind varia de la disconfort usor pina la durere sever ace face practice imposibil actul sexual cu penetrare.Durerea poate fi ascutita,ca o arsura,surda sau intensa si poate fi resimtita in timpul si/sau imediat dupa actul sexual. Durerea in timpul actului sexual poate fi superficiala sau profunda si,in covirsitoarea majoritate a cazurilor are cauza organica.Astfel,durerea superficiala poate fi determinate de o vulvo-vaginita micotica,de herpesul genital sau de o inflamatie a vestibulului vulvar.Sensibilitatea la prezervative sau la spermicide poate fi de asemenea asociata cu dispareunia superficiala. Nu in ultimul rind trebuie mentionate contractiile musculare spastice (vaginismul) ca o conditie pentru dispareunia superficiala, dar si lipsa excitatiei. In absenta unei excitatii suficiente labile mici nu se congestioneaza si pot fi antrenate catre introitul vaginal in timpul penetratiei,provocand discomfort. Dispareunia profunda poate fi asociata cu endometrioza, cu bolile inflamatorii pelvine dar si cu lipsa unei excitatii suficiente (mult mai frecvent decit s-ar putea crede). Excitatia insuficienta poate cauza durere si disconfort prin absenta lubrifierii dar si prin absenta modificarilor caracteristice ale peretilor vaginali si uterului.Menopauza este o conditie fiziologica deseori asociata cu dispareunia ie ea superficiala sau profunda deoarece ,in absenta estrogenilor, reactia structurilor aparatului genital la excitatie este mai lenta dar si de amploare mai mica.

Durerea (ca si singerarea) in timpul sau imediat dupa actul sexual ar trebui intotdeauna discutata cu un doctor.Tratarea eventualelor infectii poate fi rezolvarea in unele cazuri,in altele insa solutia poate fi schimbarea pozitiei sau folosirea de lubrifianti.

Din nefericire, atunci cand actul sexual este sinonim cu durerea se instaleaza un cerc vicios iar femeia va sfirsi prin a refuza sexul in totalitate.De aceea,odata durerea tratata va trebui rezolvata si asocierea mentala intre sex si durere.De cele mai multe ori,o buna comunicare in cadrul cuplului poate rezolva aceasta problema dar uneori poate fi nevoie de terapie sexuala.

Lipsa orgasmului la femei (anorgasmia)

Anorgasmia este incapacitatea de a ajunge la orgasm, chiar si in urma stimularii adecvate.Cauzele anorgasmiei sunt considerate a fi in proportie de 90% psihologice. Cu toate acestea exista o serie de probleme medicale care pot duce la anorgasmie si cauzele medicale posibile trebuie investigate inainte de debutul psihoterapiei, considerata a fi tratamentul de electie al anorgasmiei feminine. Asemenea probleme medicale includ: diabetul zaharat, scleroza multipla, traumatismele pelvine, tulburarile hormonale, histerectomia totala, unele boli cardiovasculare, leziuni de coloana vertebrala, utilizarea de medicamente cum sunt unele antidepresive sau amantadina.

Din acest motiv examinarea medicala initiala trebuie sa cuprinda o serie de analize de sange care sa indice daca exista un diabet zaharat, lipsa ovulatiei, hipotiroidism sau dezechilibre hormonale. In general medicul indica efectuarea de hemoleucograma

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Disfunctii sexuale feminine.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 756 cuvinte
Nr caractere:
10 403 caractere
Marime:
12.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
disfunctii, afectiuni
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!