Dieta în afecțiunile renale

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 6606
Mărime: 45.26KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: prof.univ. Nica Badea Delia

Cuprins

  1. I. OBIECTIVE:
  2. 1. NOȚIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND DIETĂ ȘI DIETETICĂ ÎN BOLILE RENALE
  3. 2. STABILIREA RAȚIEI ALIMENTARE
  4. 3. ETAPELE ELABORĂRII UNEI DIETE PRIN ESTIMAREA NECESARULUI CALORIC NUTRIȚIONAL
  5. 4. STABILIREA OBIECTIVELOR ȘI STRATEGIA DIETETICĂ INDIVIDUALIZATĂ. NOȚIUNI DE GASTROTEHNIE
  6. II.CONCLUZII
  7. III.BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

DIETA ÎN AFECȚIUNILE RENALE

Hypocrat a spus că, hrana este primul nostrum medic”, și a considerat că substanțele care hrănesc organismul uman se compun din aceeași materie ca și ființă umană și caldura viețuitoarelor este întreținută din alimente, de focul pe care acestea îl conțin”.

Cuvântul aliment provine din limba latină alimentum: substanța care ingerată de o viețuitoare este capabilă de a-I asigura întreținerea și creșterea, dar și de a-I acoperi cheltuielile energetic, adică de a-I asigura funcționalitatea.

Alimentele sunt produse natural sau prelucrate care servesc drept hrană, conțin substanțele necesare pentru desfășurarea proceselor biochimice de metabolism, pentru construirea și refacerea țesuturilor organismului, producerea de energie termică și motrică, etc.

Constituie aliment tot ceea ce omul mănâncă, mestecă și bea, cu excepția produselor farmaceutice, în principiu, alimentele sunt o combinative în diferite proporții a celor cinci elemente nutritive de bază - protide, lipide, glucide, vitamine și substanțe minerale - la care se adăugă apă și un procent mai mic sau mai mare de substanțe de însoțire, cum sunt fibrele, substanțele aromatice, pigmenții și enzimele.

Nutriția este știința care se ocupă cu studiul bazelor biochimice și fiziologice ale alimentației și studiază din punct de vedere calitativ și cantitativ nevoile alimentare care să permită menținerea stării de sănătate.

Dieta reprezintă paternul individual, modalitatea de ingerare a alimentelor, obiceiurile alimentare, tipurile și cantitățile de alimente ingerate, fiind influnetata de factori psiho-sociali, precum apartenența etnică tradiția, religia, modul de viață.

O dietă sănătoasă conține toți nutrienții necesari în cantități adecvate, pentru a satisface nevoile individuale.

Alimentația este procesul prin care organismul uman preia din mediul înconjurător substanțe nutritive pe care le tranforma pentru a-și asigura desfășurarea normală a proceselor metabolice.

Alimentația trebuie să-I permită unui individ să-și mențină greutatea și bună sa stare fiziologică, aportul de alimente furnizând organismului acele substanțe nutritive necesare pentru:

- Asigurarea energiei indispensabile proceselor vitale;

- Sinteza substanțelor proprii și repararea uzurii țesuturilor;

- Formarea de substanțe activece favorizează procesele metabolice.

Este tot mai evident faptul că astăzi prin alimentație, asupra organismului uman acționează mai mulți factori de stres precum stilul de hrană adoptat de om în urma dezvoltării agro-alimentare și a tehnologiei moderne (pesticide, îngrășăminte chimice), dezvoltarea industriei alimentare (aditivii alimentari), nerespectarea principiilor generale ale unei alimentații științifice raționale.

Substanțele nutritive reprezintă compușii chimici ai alimentelor, necesari desfășurării activității organismului. Se găsesc în alimente și combinații și cantități diferite: peste 50 de substanțe nutritive, aproximativ 45 esențiale.

Se clasifică în:

- Carbohidrați (carbon, hidrogen, oxigen);

- Proteine (carbon, hidrogen, oxigen și nitrogen);

- Lipide (carbon, hidrogen, oxigen);

- Vitamine (compuși organic: carbon, hidrogen, oxigen, nitrogen, minerale);

- Minerale (compuși anorganici, ioni liberi);

- Apă (hidrogen, oxigen);

Funcții esențiale:

- Furnizarea surselor energetic pentru activitatea organismului (carbohidrați, proteine, lipide);

- Menținerea constantă a mediului intern (apă, minerale, protein, lipide);

- Furnizarea elementelor structural necesare creșterii, dezvoltării și menținerii țesuturilor tisulare și a fluidelor (proteine, lipide, apă);

- Reglarea proceselor metabolice (carbohidrați, protein, lipide, vitamine, minerale, apă).

Bibliografie

https://ro.scribd.com/doc/62037359/70/REGIMUL-ALIMENTAR-IN-BOLILE-RENALE-GLOMERULARE-GLOMERULONEFRITE

Preview document

Dieta în afecțiunile renale - Pagina 1
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 2
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 3
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 4
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 5
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 6
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 7
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 8
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 9
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 10
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 11
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 12
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 13
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 14
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 15
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 16
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 17
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 18
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 19
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 20
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 21
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 22
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 23
Dieta în afecțiunile renale - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Dieta in afectiunile renale.docx

Alții au mai descărcat și

Nursing în Traumatisme Renale

MOTIVAȚIA LUCRĂRII „Îngrijirea şi supravegherea bolnavului cu TRAUMATISME RENALE” Această lucrare are ca scop prezentarea, supravegherea şi...

Îngrijirea bolnavilor cu pielonefrită

MOTIVATIE Numai o viatÎ scurtÎ ne este acordatÎ pe planeta PÍMÂNT si fiecare trebuie sa-si punÎ întrebarea: “Cum as putea sÎ investesc în...

Îngrijirea pacienților cu insuficiență renală cronică

Cea mai mare parte a produşilor de excreţie se elimină din organism printr-un ansamblu de organe, care formează aparatul urinar sau aparatul...

Îngrijirea Bolnavului cu Litiază Renală

ARGUMENT Promovarea şi menţinerea sănătăţii cât şi prevenirea îmbolnăvirilorsunt obiective importante în actualul sistem de sănătate. Medicina...

Scleroză renală - Nefroscleroză

Scleroza renala Scleroza renala sau nefroscleroza reprezinta o afectare renala progresiva caracterizata de scleroza glomerulara,vasculara, cu sau...

Bolile de inimă - dieta reduce riscul lor

Rata mortalitatii datorate afectiunilor coronariene a fost redusa datorita tratamentelor medicale mai performante si a unei intelegeri mai bune a...

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Te-ar putea interesa și

Îngrijirea Bolnavului cu Insuficientă Renală

Anatomia si fiziologia aparatului renal NOTIUNI DE ANATOMIE Aparatul urogenital - este format din aparatul urinar si genital. Cea mai mare parte...

Insuficiența renală cronică

PARTE GENERALĂ CAPITOLUL I NOȚIUNI DE ANATOMIE ȘI FIZIOLOGIE A APARATULUI RENAL I.1. NOȚIUNI DE ANATOMIE Aparatul urogenital este format din...

Îngrijirea Pacienților cu Insuficiență Renală a Rinichilor Polichistici

I ANATOMIA RINICHIILOR 1. SISTEMUL RENAL Funcţia de excreţie e funcţia de baza a organismului din care se elimină la exterior produşii toxici din...

Fitoterapia în afecțiunile renale

ARGUMENT Lucrarea de față a fost elaborată în scopul prezentării unor aspecte importante legate de rol fitoterapiei în tratamentul afecțiunilor...

Îngrijirea pacienților cu insuficiență renală cronică

Cea mai mare parte a produşilor de excreţie se elimină din organism printr-un ansamblu de organe, care formează aparatul urinar sau aparatul...

Principii de nutriție - regimul alimentar în diverse patologii

Introducere Omul pentru a fi sănătos are nevoie de o alimentaţie adecvată. Între om şi aliment se stabilesc relaţii strânse în tot cursul...

Nursing în nutriție și dietetică

Cap.1.Continutul nutritiv al alimentelor Denumirea produsului(100 gr.) Lapte si derivate Proteine % Lipide % Glucide % Calorii/100gr. Lapte de...

Îngrijirea bolnavilor cu insuficiență renală

CAPITOLUL I ANATOMIA ȘI FIZIOLOGIA APARATULUI RENAL. 1.1. Noțiuni de anatomie. Aparatul urinar - este alcătuit din cei doi rinichi și de căile...

Ai nevoie de altceva?