Dializa

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I: Notiuni introductive
1.1. Dializa.Principii 
Prin multiplele sale functii rinichiul este un organ vital al organismului uman. Acest lucru impune ca in cazul unei insuficiente sau disfunctionalitati a sistemului renal sa existe posibilitatea suplinirii functiilor rinichilor.
Procesul extrarenal in urma caruia se corecteaza tulburarile metabolice, hidrice si electrolitice ce caracterizeaza insuficienta renala acuta sau cronica (aparute ca urmare a instalarii uremiei), adica se realizeaza suplinirea functiilor rinichilor afectati, se numeste proces de dializa, aceasta fiind singura posibilitate de mentinere in viata a pacientilor cu afectiuni renale pana la efectuarea transplantului renal. 
Suplinirea principalelor functii ale rinichilor pe parcursul procesului de dializa se bazeaza pe un schimb de substante intre sangele pacientului si o solutie hidro-electrolitica numit lichid de dializa.
Schimburile de substanta intre sange si lichidul de dializa se realizeaza extracorporal la nivelul unei membrane semipermeabile aflata in constructia elementului principal al rinichiului artificial numit cartus filtrant (dializor).
Membranele semipermeabile din constructia cartuselor filtrante trebuie sa permita schimbul de substante intre sange si lichidul de dializa, adica sa permita trecerea substantelor toxice din sange (uree, creatinina, acid uric) in lichidul de dializa respectiv sa permita trecerea unor substante medicamentoase (glucoza, substante anticoagulante) din lichidul de dializa in sange.
Dializa este un tratament medical aplicat in cazul deficientelor renale (imbolnaviri ale glomerulelor) sau in cazul leziunilor arteriale renale. Ea consta in epurarea sangelui de substantele toxice (uree, acid uric, creatinina), acumulate pe parcursul procesului metabolic.
Dializa este o metoda de eliminare a rezidurilor, toxinelor si excesului de apa din sange si de restabilire a echilibrului hidroelectrolitic. Aceste functii sunt in mod normal indeplinite de rinichi. 
Cele doua forme principale de dializa sunt hemodializa si dializa peritoneala.
Dializa este indispensabila in cazul insuficientei cronice terminale -atunci cand functia renala este redusa la 10 -15 % din valorile normale.
Dializa indeplineste urmatoarele functii:
o elimina toxinele, sarurile si apa in exces pentru a preveni acumularea acestora in organism ;
o ? mentine unele substante chimice (potasiu, sodiu si bicarbonat) la un nivel lipsit de riscuri ;
o contribuie la controlarea tensiunii arteriale.
Insuficienta renala nu este intotdeauna ireversibila. Unele cazuri de insuficienta renala acuta se vindeca cu ajutorul tratamentului, iar dializa este necesara doar o scurta perioada de timp pana la recuperarea functiei renale. In cazul insuficientei renale cronice sau terminale, rinichii nu se vindeca, iar pacientii necesita dializa tot restul vietii.
Dializa este folosita pentru a reinlocui artificial functia renala pierduta datorita insuficientei renale. Dializa poate fi folosita la pacientii bolnavi care si-au pierdut brusc dar temporar functia renala-insuficienta renala acuta sau pentru pacienti stabili care si-au pierdut permanent functia renala-insuficienta renala cronica stadiul V. Pentru pacientii cu boala renala ultimul stadiu declinul functiei renale survine intr-o perioada de luni pana la ani de zile pana cand se atinge un nivel la care tratamentul este necesar pentru supravietuire. 
Functia renala poate fi recastigata printr-un transplant renal. Totusi multi pacienti nu sunt candidati pentru aceasta procedura. Ca rezultat pacientii devin dependenti de dializa pentru a reinlocui apa si functiile de epurare renale. 
Rinichii au un rol important in mentinerea sanatatii. Rinichii sanatosi mentin echilibrul intern al corpului pentru apa si minerale. Metabolismul acid si produsii finali 
de care corpul nu poate scapa prin respiratie sunt excretati prin rinichi. Rinichii au si rol in formarea celulelor sangelui si producerea de vitamina D. 
Dializa este un tratament imperfect de a restabili functia renala deoarece nu corecteaza functia endocrina a rinichilor. Tratamentul prin dializa inlocuieste unele din aceste functii prin difuziune si ultrafiltrare (inlaturarea rezidurilor si a apei) . 
Dializa lucreaza pe principii de difuziune a solutiilor si ultrafiltrare a lichidelor de-a lungul unei membrane semi-permeabile. Difuzia descrie o proprietate a substantelor in apa. Substantele in apa tind sa se miste in zona in care exista o concentratie mai mare. Sangele curge pe o parte a membranei semi-permeabile iar un dializat (solutie speciala) curge pe cealalta parte. O membrana semi-permeabila este un strat subtire de material care contine diferiti pori. Solutiile mici si fluidul trec prin 
membrana, dar aceasta blocheaza pasajul substantelor mari (celulele din sange, proteinele) . 
Cele doua tipuri principale de dializa: hemodializa si dializa peritoneala inlatura reziduriile si apa in exces din sange prin moduri diferite. Hemodializa inlatura rezidurile si apa prin circularea sangelui printr-un filtru exterior-dializor care contine o membrana semipermeabila. Sangele curge intr-o singura directie iar dializatul in cealalta. In dializa peritoneala rezidurile si apa sunt inlaturate din sange in interiorul corpului folosind membrana peritoneala naturala. Acestea se acumuleaza intr-o solutie speciala de dializa in cavitatea abdominala cu o compozitie similara cu a componenta fluida a sangelui. 
Folosirea pe termen lung a dializei nu este dezirabila pentru pacient precum este un rinichi functional. 
1.2. Procesul de dializa. Aparatura necesara
Procesul de dializa (suplinirea functiilor rinichilor) se desfasoara pe parcursul unor sedinte de dializa (de la patru la cinci ore, de regula de trei ori pe saptamana), utilizand o aparatura specializata (aparat de dializa), epurarea sanguina realizandu-se in afara corpului uman (in dializorul conectat la circuitul extracorporal).
Pentru a facilita racordul pacientului la aparat, este necesara o interventie chirurgicala asupra pacientului (realizarea abordului vascular).
Suplinirea functiilor rinichilor este realizata printr-un schimb de substante, intre sangele destinat epurarii si un lichid hidroelectrolitic (cu o compozitie asemanatoare a lichidului extracelular normal), numit lichid de dializa.
Schimburile de substante intre sange si lichidul de dializa se realizeaza la nivelul unei membrane semipermeabile, transfer de substanta cauzat de diferenta de concentratie si de presiune pe cele doua fete ale membranei. 
Membrana poate fi artificiala, caz in care ea este incorporata intr-un dializor (cartus filtrant), sau naturala (cazul dializei peritoneale).


Fisiere in arhiva (1):

  • Dializa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!