Consumul si Tentativa de Consum de Droguri la Adolescenti

Extras din referat Cum descarc?

Opiaceele
Efecte asupra organismului uman
Opiaceele includ opiaceele naturale (morfina), semisintetice (heroina) si sintetice cu actiune similara morfinei (codeina, hidromorfonul, metadona, oxicodona, fentanil). Opiaceele sunt prescrise ca anlgezice, anestezice, agenti antidiareici sau ca antitusive. Heroina este unul din drogurile din aceasta clasa de care se face abuz cel mai frecvent si este administrata de regula prin injectii, desi poate fi si fumata si ,,prizata", cand este disponibila in stare foarte pura. Fentanilul este injectat, pe cand antitusivele si agentii antidiareici sunt luate oral. (3).
Cu exceptia situatiei supradozarii si a modificarilor asociate cu dependenta fizica, cele mai multe actiuni ale opioidelor sunt relativ benigne si rapid reversibile. Totusi un pericol major il constituie utilizarea acelor contaminate pentru injectiile intravenoase, practica responsabila pentru cresterea riscului de hepatita B si C, enedocardita bacteriana si infectie HIV (29). Modificarile acute la nivelul sistemului gastrointestinal sunt rezultatul descresterii motilitatii tractului, efectul fiind constipatia si anorexia. Problemele cronice gastrointestinale la dependentii de opioide survin tipic ca o consecinta a functiei hepatice deteriorate, rezultand din administrarea injectabila a drogurilor (7).
Efectele directe asupra receptorilor opioizi din sistemul nervos central pot determina greata si varsaturi, scaderea perceptiei la durere, euforie si sedare. Adaosurile false la drogurile de strada pot contribui la unele leziuni permanente ale sistemului nervos, incluzand neuropatia periferica, ambliopia, mielopatia si leucoencefalopatia. Administrarea acuta de opioide determina scaderi ale LH, cu o scadere ulterioara a testosteronului care poate conduce la scaderea activitatii sexuale, raportata de cei mai multi dependenti de opioide. Alte modificari hormonale includ o scadere in eliberarea TRH, ca si cresterea PRL si posibil a STH.
Modificarile la nivelul sistemului respirator includ depresia respiratorie care rezulta dintr-un raspuns scazut al trunchiului cerebral la presiunea C02, o componenta a sindromului de supradoza a drogului. Chiar la doze joase de drog, acest efect poate fi clinic semnificativ la indivizii cu o functie pultnonara compromisa.
Modificarile cardiovasculare tind sa fie relativ usoare, fara un efect opioid direct asupra ritmului cardiac sau a contractilitatii miocardice, dar exista o problema potentiala pentru hipotensiunea ortostatica, probabil secundara dilatatiei vaselor periferice. Infectiile bacteriene ale plamanilor si valvelor cordului pot aparea la acele contaminate, ultimele fiind capabile sa produca embolii si, consecutiv, un risc crescut de AVC (22).
Reactia toxica sau sindromul de supradoza
Doze ridicate de opioide administrate intentionat (in tentativa de suicid) sau de consumatorul de strada care a subapreciat puterea substantei injectabile pot determina sindromul de supradoza:, cu consecinte potential letale. Desi reaetiile toxice se obseva la toate opioidele, droguri mai puternice cum ar fi fentanilul (de 80-I00 de ori mai puternic decat morfina) sunt in mod special periculoase. Heroina stradala tipica contine numai 5 - ?10% opioid, restul consta din substante cum ar fi lactoza si glucide din fructe, kinina. antipirin, lapte praf, cofeina si stricnina, care sunt folosite penttu a ,,taia" drogul si a creste profitul, orice crestere marcata neasteptata a puritatii drogului stradal este posibil sa produca o supradoza letala la dependentii care asteapta un efect mai mic de la o administrare. Heroina injectabila are puritate de pana la 95% si este cea mai implicata in producerea sindromului de supradoza.
Sindromul tipic care survine imediat dupa supradoza i.v. include: respiratii superficiale (2-4/min), mioza (cu midriaza de indata ce se dezvolta anoxia cerebrala), bradicardie, hipotermie si absenta generala de raspuns la stimuli externi. Daca aceasta urgenta medicala nu este tratata rapid, simptomele pot progresa spre cianoza si moartea poate rezulta din depresia respiratie si stop cardio-respirator. Supradoza de heroina adauga si un edem pulmonar masiv, scaderea vigilentei si o crestere a numarului de eozinofile din sange (32).
Tratamentul supradozei presupune sustinerea functiilor vitale si administrarea i.m. a antagonistului narcoticului: naloxona in doze initiale de 1,2 mg (0,5 ml pentru o fiola de 10 ml) sau mai mult. Aceasta doza poate fi repetata la 3 pana 1a 10 minute daca nu apare nici un raspuns. Este important de ajustat doza in functie de simptomele pacientului din cauza ca efectele acestui medicament diminua in decurs de 2-3 ore, este imporrtanta monitorizarea individului cel putin 24 de ore dupa o doza de heroina si 72 de ore dupa o supradoza de drog cu actiune lunga cum este metadona (43).
Dependenta de opioid
Include semne si simptome care reflecta autoadministrarea prelungita si compulsiva a substantelor opiacee. Persoanele cu dependenta de opiacee tind a dezvolta pattern-uri regulate de uz compulsiv de drog, astfel incat activitatile zilnice sunt de regula planificate in jurul obtinerii si administrarii opiaceelor. Cei mai multi indivizi cu dependenta de opiacee au nivele de toleranta semnificative si vor experienta abstinenta la intreruperea brusca a acestora. In acest caz sunt necesare criteriile pentru dependenta de o substanta cu elementele specifice opiaceelor(21, 3).
Abuzul
De regula, persoanele care abuzeaza de opiacee uzeaza de aceste substante mult mai rar decat o fac cei cu dependenta si nu dezvolta simptome semnificative


Fisiere in arhiva (1):

  • Consumul si Tentativa de Consum de Droguri la Adolescenti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!